Wordt augustus nog de warmste?
Nog even en de maand augustus én ook de meteorologische zomer van 2020 zitten erop. Een klein beetje spanning is er nog wel, vooral voor de augustusmaand. Want het zou nog de warmste ooit kunnen worden. Om dat te bereiken, moeten de laatste dagen van de maand wel een tikkeltje warmer uitpakken dan nu in de verwachting staat. De zomer als geheel lijkt op een zesde plaats in het klassement van warmste zomers af te koersen.Kijken we naar de augustusmaand, dan zien we dat de gemiddelde temperatuur in De Bilt tot gisteren op 21,3 graden stond. Met de verwachting voor de komende dagen erbij, lijken we uiteindelijk op 20,3 of 20,4 graden uit te komen, goed voor een tweede plaats in het klassement van warmste augustusmaanden ooit. Daarbij schommelen de gemiddelde temperaturen de komende dagen tussen 14,9 en 15,3 graden. Om het record van 1997 nog te pakken, toen de augustusmaand met een gemiddelde temperatuur van 20,5 graden eindigde, zou het maandgemiddelde de rest van de maand 16,5 graden moeten bedragen. Dat lijkt op basis van de weerkaarten van nu een vrijwel onmogelijke opgave.
Verder koerst augustus op ongeveer de gemiddelde hoeveelheid neerslag af en verliep de maand duidelijk zonniger dan normaal. Bij die neerslag moeten we wel een aantekening maken, want die is zeer onregelmatig over het land verdeeld. Zo lijkt augustus in het westen en ook in de noordelijke helft van het land op diverse plaatsen een duidelijk nattere dan normale maand te worden, terwijl er in de zuidoostelijke 40 procent van Nederland (van Zeeland tot aan de Achterhoek en dan ten zuiden van die lijn) veel plaatsen zijn die in augustus tot nu slechts 10 tot 25 millimeter regen in de meters hebben gekregen.
Zomer naar 6e plaats
Kijken we naar de zomer als geheel, dan lijkt die 6e plaats op de ranglijst van warmste zomers wel een uitgemaakte zaak. Om nog een plekje te kunnen stijgen, moet de gemiddelde temperatuur in De Bilt de komende dagen 18,1 graden bedragen. Dat gaat zeker niet meer lukken. En de 6e plek zelf lijkt ook veilig. Het wordt ook niet meer zo koud dat de zomer op de ranglijst nog plaatsje prijs zou moeten geven. Verder is het een zonnige zomer geweest met ongeveer de normale hoeveelheid neerslag. En ook hier zien we de verschillen zoals in augustus: het westen en noorden hebben gedurende de zomer relatief veel regen gehad terwijl het zuiden en oosten juist steeds aan de droge kant zijn geweest.
De laatste dagen van de zomer verlopen in grote lijnen wisselvallig, met de meeste regen in het westen en noorden en in het zuidoosten de grootste kans op droge perioden. Wat dat betreft, zou je kunnen zeggen dat de zomer in stijl afscheid neemt. Vandaag zijn in de ochtend Noord-Holland, Flevoland en Friesland al gevoelig voor een paar buien, in de rest van het land lijkt het nog overwegend droog te zijn. Later komen vanuit het zuidwesten nieuwe buien het land binnenschuiven en dan komen ook andere gebieden aan bod. Alleen het zuiden van Limburg zou opnieuw buiten schot kunnen blijven.
Soms flink wat regen
Bij buien is er vandaag kans op onweer en zou in korte tijd ook flink wat regen kunnen vallen.
Op andere plaatsen schijnt de zon even en zie je de buien juist voorbijtrekken. De wind is zuidwestelijk en kan aan zee af en toe krachtig zijn en de temperaturen lopen uiteen van 18 graden in het noordwesten tot 22 graden in het zuiden van Limburg. Vanavond en de komende nacht vallen voornamelijk in de kustgebieden nog een paar buien. In het binnenland is het droog en kan het tijdens opklaringen tot rond 10 graden afkoelen.
Morgen dwalen de meeste buien waarschijnlijk in de kustgebieden rond. In het binnenland lijkt het overwegend droog te blijven. De wind waait uit richtingen tussen zuid en west en met temperaturen tussen 18 en 21 graden is het net wat frisser dan vandaag. Ook zondag komen nog een paar buien voor, dan weer in het hele land. Ze lijken alleen al wel iets minder zwaar dan vandaag en morgen. Is de wind morgen aan de Zeeuwse kust morgen mogelijk nog even krachtig en tegen de avond misschien zelfs even hard, zondag waait overal een noordwestelijke wind die geleidelijk steeds meer in kracht afneemt.
Volgende week beter
Volgende week passeert vanuit het westen een hogedrukgebied onze omgeving. We krijgen dan een aantal droge dagen met een afwisseling van wolken en zon. In de nachten kunnen de temperaturen tijdens opklaringen tot ruim onder de 10 graden dalen, overdag wordt het tussen 18 en 21 graden. In de tweede helft van de week loopt de temperatuur wat verder op en dan zal het van de invloed van het lagedrukgebied, dat uit de restanten van de orkaan Laura is ontstaan, afhangen in hoeverre we echt in de nazomer terechtkomen.