15 cm in Zuid-Limburg: sinds 1999 niet zoveel aprilsneeuw
Afgelopen nacht is in het noorden, oosten en zuiden voor het eerst deze eeuw op grote schaal sneeuw gevallen in april. Er lag 1-6 cm en in het Brabantse Esbeek 7 cm. In Zuid-Limburg sneeuwde het nog de hele ochtend. Het meetpunt in Epen (bij Vaals) noteerde vanochtend tijdens de officiële meting 10 centimeter en iets verderop op de Vaalserberg ligt 15 cm! Nooit eerder lag er in april zoveel sneeuw in Zuid-Limburg. Landelijk lag er voor het laatst op 14 april 1999 ook 15 cm in het Drentse Ruinerwold. In Vaals lag op 15 april 1999 8 cm en op de Vaalserberg lag toen 13 cm.
Maandagochtend werd in het noorden van het land lokaal al een gebroken sneeuwdek gemeten en gisteren lag er in het Achterhoekse Woold en in het Groningse Finsterwolde 3 centimeter. Verder heeft er deze eeuw amper sneeuw gelegen in april. Alleen in 2016, 2005, 2003 en 2001 lag er lokaal een dun laagje, nooit meer dan 3 cm. In De Bilt lag deze eeuw zelfs helemaal nooit sneeuw. Gisteren was het daar voor het eerst sinds 16 april 1999 weer wit in april.
Vroeger heel normaal
Deze eeuw blijft sneeuw dus bijna nooit meer liggen. In de vorige eeuw was dat nog heel normaal. Gemiddeld over het land lag er 1 keer in de 2 jaar sneeuw in april, iets wat deze eeuw tot dit jaar op veel plekken niet meer was voorgekomen. En tegenwoordig ligt er dus altijd maar een dun laagje.
Dat was vorige eeuw wel anders. Op 14 april 1999 viel in het noordoosten op grote schaal een pak sneeuw. In het Drentse Ruinerwold lag 15 cm tijdens de ochtendmeting. Zelfs de volgende ochtend lag er nog 2 cm en toen viel in Zuid-Limburg volop sneeuw met in Vaals 8 cm en op het Drielandenpunt 13 cm. Dat laatste record voor Zuid-Limburg is dus vandaag verbroken!
In de sneeuwrijke april van 1970 was het op 10 dagen ergens in ons land wit. Op 6 april sneeuwde het gedurende 15 uur achtereen in Groningen (er bleef 5 cm liggen) en op 8 april lag er op Ameland 15 cm sneeuw. In 1978 viel er op 11 april in Brielle en Alkmaar 15 cm, in Wognum 18 cm en in Renesse 20 cm sneeuw! Een dag later werd in Friesland lokaal 15 cm sneeuw gemeten. De Bilt had op 11 april een officieel sneeuwdek van 8 cm, een record.
Extreme temperatuurschommelingen doen denken aan 1968
Nog geen week geleden werd het nationale warmterecord van maart verbroken. In Arcen werd het 26,1 graden en daarmee was het warmer dan op 29 maart 1968, toen het in Gemert en Venlo 25,6 graden werd.
De lente van 1968 begon ook koel in maart. Na een korte lente-episode aan het eind van maart, keerde het koude weer begin april terug. De wind draaide net als nu van zuid naar noord en ook toen trokken winterse buien over het land. Van 2 tot en met 8 april viel elke dag sneeuw in ons land en op 4 april werd het plaatselijk niet warmer dan 5 graden. Op 3 april werd in het westen regionaal 4 cm sneeuw gemeten, op 4 en 5 april ook in Drenthe. Opvallend waren de koude nachten, het vroor dagenlang licht en later ook matig. Op 8 april werd het -6,8 graden in Deelen en -7,4 graden op weerstation Twenthe. Op 9 april vroor het opnieuw op grote schaal matig met in Soesterberg -6,8 graden.
Daarna draaide de wind in de tweede helft van de maand terug naar het zuiden. De vorst verdween en het werd ronduit heet met volop zomerse temperaturen. Op 21 april werd zelfs de tot nu enige en vroegste lokale tropische dag ooit gemeten in april. In Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel en Drenthe steeg het kwik boven 30 graden met in Venlo als hoogste temperatuur 32,2 graden. Zulke temperaturen zitten voorlopig niet in de verwachting, maar het geeft wel aan hoe snel het kan veranderen als de wind terugdraait naar het zuiden.