30 daagse: na winters speldenprikje zacht of aanhoudend koud?
Dit weekend bevinden we ons in vrij koude lucht en komt het zelfs tot de eerste winterse neerslag van het winterhalfjaar. Maar wat gebeurt er in december? Houdt de kou aan, of blijft het bij een speldenprik en volgt een zachtere periode? Je leest het in deze 30-daagse.Dit weekend tolt een lagedrukgebiedje rond in onze omgeving. Het lagedrukgebied is gevuld met koude lucht, vooral ook hoger in de atmosfeer. Daardoor ontstaan er, mede dankzij het warme zeewater, buien waaruit soms wat winterse neerslag kan vallen. Lokaal zou het dit weekend zelfs even wit kunnen worden, en in de nachten komt het tot vorst. De maximumtemperaturen komt in het binnenland niet boven de 5 graden uit, aan de kust kan het een fractie minder koel zijn.
Week 1: van 29 november tot en met zondag 5 december
- Koel begin en eind van de week
- Midden van de week zachter en wisselvalliger
Op maandag is het nog altijd fris en de eerste nachten van komende week komt het (lokaal) nog tot vorst. Op dinsdag en vooral woensdag loopt de temperatuur echter op omdat op nadering van een storing de wind naar het westen draait. Met maxima van 8 tot 11 graden is het dan wat zachter dan normaal voor de tijd van het jaar.
De wind trekt aan en er kan flink wat regen vallen. Na woensdag krijgt de wind weer meer een noordcomponent, wordt het dus weer koeler met maxima rond of iets onder normaal en kunnen er weer buien met winterse neerslag voorkomen.
Week 2: van maandag 6 tot en met zondag 12 december
- westcirculatie
- zachter: temperaturen rond of iets boven normaal
- aanhoudend wisselvallig
Volgens de weermodellen stijgt de in de tweede week van december de luchtdruk op de Azoren en boven het zuiden van Europa. Tegelijkertijd komt lagedruk vanuit het noordwesten dichterbij. Dit betekent dat we met een klassieke westcirculatie te maken krijgen.
Voor het weerbeeld houdt dit in dat het aanhoudend wisselvallig blijft met van tijd tot tijd neerslag en af en toe een stevige wind. De temperatuur ligt door de westelijke wind wat hoger, met maxima rond een graad of 7, en daarmee is het een fractie zachter dan normaal voor de tijd van het jaar. Als de modelberekeningen gelijk krijgen, hoeven we in deze week dus geen winterweer te verwachten.
Er is een kansje dat het berekende hoog wat verder noordelijk uitkomt, boven West- en/of Centraal-Europa. In dat geval verandert er ten aanzien van de temperatuur niet al te veel, maar neemt de kans op neerslag af en de kans op droger weer met af en toe mist juist toe.
Week 3: van maandag 13 tot en met zondag 19 december
- Meer hogedrukinvloeden
- Toenemende kans op nachtvorst
- Droger
Voor week 3 van deze 30 daagse laten de weermodellen de opbouw van hogedruk wat verder naar het noorden zien, boven West- en Centraal Europa. De kern van de hoge druk lijkt dichter bij ons in de buurt te komen, en daardoor wordt het weerbeeld rustiger en droger en wellicht is wat vaker de zon te zien.
De maximumtemperaturen lijken rond of wat boven de normaal uit de komen met maxima van 6-9 graden en in de nachten is kans op lichte vorst. Hoe de temperatuur precies uitpakt hangt af van de precieze ligging van het hoog. Beweegt het hoog wat verder naar het oosten, waar een deel van de weermodellen voor opteert, dan komen wij in een meer zuidelijke stroming terecht en wordt het wat zachter. Voor de winterliefhebbers is de hoop juist dat het hoog wat verder noordelijk of westelijk komt te liggen, zodat de wind uit een koudere hoek gaat waaien. De kans hierop lijkt vooralsnog echter niet groot.
Week 4: van maandag 20 tot en met zondag 26 december
- Meer neiging naar hogedruk ten noordwesten (bijv. omgeving Groenland)
- Toenemende kans op benedengemiddelde temperaturen
- Toenemende kans op winterse neerslag
Waar in de vorige 30-daagse richting de kerst de kans op een hogedrukgebied boven Scandinavië en Rusland toe leek te nemen en daarmee de kans op noordoostelijke winden toenam, daar laten de weermodellen ditmaal de luchtdruk vooral oplopen ten westen en noordwesten van ons, boven de oceaan en Groenland. Dat bekent dat de wind bij ons weer meer een noordcomponent krijgt, de temperatuur onder de normaal voor de tijd van het jaar duikt en vooral in de nachten de kans op vorst toeneemt. Ook neemt de kans op winterse neerslag dan serieus toe.
Er is ook een kansje dat de westcirculatie vanaf dit moment weer wat aansterkt, wat meer wind, neerslag en temperaturen rond of boven normaal betekent. Er is echter slechts een klein percentage van de modelberekeningen dat scenario laat zien.
Samenvattend lijkt het er dus op dat we na een koel weekend met wellicht wat winters weer ook komende week nog wat winterse speldenprikjes krijgen met tussendoor een zachtere episode. Daarna lijkt het winterweer het even te laten afweten, terwijl richting de kerst de kans op winterse neerslag en temperaturen onder normaal weer toeneemt.