Foto gemaakt door Matt Lovenfosse - Kinchela Creek - Al het bruin op deze foto bestaat uit spinnen
Foto gemaakt door Matt LovenfosseKinchela CreekAl het bruin op deze foto bestaat uit spinnen
Nu

Bizar: Australië nu overspoeld met dodelijke spinnen

De beelden lijken regelrecht uit een nachtmerrie te komen: duizenden spinnen die ineens met z’n allen je huis binnenkruipen. Het gebeurt in Australië; want mensen zijn niet de enige die voor overstromingen moeten vluchten.

De laatste dagen werd Australië geteisterd door extreme regenval. In New South Wales, een behoorlijk dichtbevolkt gebied, traden rivieren buiten hun oevers, dammen begaven het en tienduizenden mensen moesten geëvacueerd worden. De schade is gigantisch en hulpdiensten hebben al honderden reddingsacties moeten uitvoeren. Sommige steden staan op dit moment nog steeds onder water.

Dodelijke spin

Nu is de ergste regenval weliswaar voorbij, maar de problemen zijn dat nog lang niet. Want na de ontstellende hoeveelheid water, wordt het gebied nu overspoeld door iets anders: heel veel spinnen. En niet zomaar spinnen: het Australian Reptile Park heeft inwoners dringend gewaarschuwd voor de dodelijke tunnelwebspin.

"Het aankomende warme weer en de hoge vochtigheidsgraad biedt de perfecte omstandigheden voor een enorme toename van het aantal tunnelwebspinnen", waarschuwde Tim Faulkner, de directeur van het Australian Reptile Park. "Door de ongelooflijke overstromingen die we hebben gezien in het gebied rond Sydney zijn de spinnen uit hun holen gejaagd en zoeken zij toevlucht op drogere plekken. Helaas betekent het dat ze snel de weg vinden naar woningen."

In je schoen

Een volwassen tunnelwebspin is slechts een paar centimeter groot. Er zijn verschillende verhalen bekend dat de spin in een schoen kroop, en zo vervolgens iemand gebeten werd. De spin wordt gezien als een van de gevaarlijkste spinnen ter wereld. Vooral vanwege zijn sterke en razendsnel werkende gif. Een beet van het ongeveer 2,5 cm grote mannetje kan een kind binnen de 15 minuten fataal worden. Sinds er in de jaren ’80 een antigif is ontwikkeld, is er niemand meer aan overleden, voor zover bekend.

Klimmend langs je benen

Desalniettemin is er op het moment een waar horrorscenario gaande. Op social media duiken inmiddels volop beelden op van enorme hoeveelheden spinnen, die proberen te ontkomen aan het water. Ze kruipen langs hekken, garages, ze komen huizen in, en als je even stil staat, klimmen ze langs je been omhoog. Het Verboden Bos uit Harry Potter is er niks bij.

Het tuinhek van Matt Lovenfosse.

Waar komen ze ineens vandaan?

Biologen zeggen dat er niet per se meer spinnen zijn dan normaal. Maar de overstromingen vallen wel ‘perfect’ samen met het spinnenseizoen. En zoals voor veel spinnensoorten geldt, is het aantal nakomelingen per spin enorm. Normaalgesproken zie je de spinnen nauwelijks, want ze leven grotendeels onder de grond. Maar daar kunnen ze nu dus even niet meer terecht.

Insecten, slangen, muizen?

Spinnen zijn niet de enige dieren die zichzelf massaal in veiligheid proberen te brengen. Allerlei insecten worden uit hun leefgebied verdreven. Hetzelfde geldt voor slangen, die massaal in bomen zijn geklommen. Sommige mensen hopen dat de overstromingen ook een voordeel hebben: op diverse plaatsen in het gebied heeft men namelijk al een tijd last van een enorme muizenplaag. Maar of die door de overstromingen ook zal ophouden, is nog maar de vraag. Hoeveel water er is gevallen, verschilt nogal per gebied. Als het water een muizenhol niet volledig overspoelt, blijven ze gewoon even op een droog plekje zitten tot het weer veilig is.

Ook in Nederland vluchten dieren voor water

In Nederland hebben we weliswaar geen dodelijke spinnen, maar toch hebben dieren hier regelmatig met hun eigen watersnoodrampjes te maken. In het begin van het jaar hebben we hier vaak hoogwater. Ook dit jaar liepen de uiterwaarden weer op grote schaal onder. En hoewel we dat voor mensen tegenwoordig heel aardig onder controle hebben, voor dieren is het vaak een kwestie van leven en dood.

Paniek

Muizen, bevers, hazen, mollen en egels moeten snel op zoek naar een van die paar droge plekjes om te overleven. Soms is dat een hachelijke onderneming. Paniek en stress zijn vaak de reden dat ze het niet overleven. De aanwezigheid van mensen kan dat nog eens verergeren. Ook dit jaar werden daarom sommige gebieden afgesloten, om de ramp niet nog erger te maken voor de dieren aldaar.

Spinnen vangen?

Terug naar Australië. Zodra het water zakt, zullen de spinnen waarschijnlijk weer terugkeren naar waar ze vandaan komen. Wie in de tussentijd wil helpen, kan ze vangen en wegbrengen. Het Australian Reptile Park geeft uitgebreid tips hoe je dat moet doen en er is een lange lijst van ‘drop-off points’ waar je de spinnen vervolgens af kan geven. Wel eerst even je schoenen uitkloppen voor je op pad gaat... Bron: ANP

Dorien BouwmanMediameteoroloog