COP26, wat zijn de uitkomsten?
Gisteravond hebben alle participerende landen die meededen aan de klimaattop van de Verenigde Naties in Glasgow hun handtekening gezet onder een slotverklaring. Daarmee kwam de COP26 na twee weken van discussies, overleggen en onderhandelingen ten einde. In dit artikel zetten we de belangrijkste uitkomsten op een rijtje.Voorafgaand aan de top was het doel om onder de 2 graden opwarming te blijven en zicht te houden op 1,5 graad opwarming. Een van de grootste algemene uitkomsten van de top is dan ook dat de plannen uit het Parijsakkoord nu goedgekeurd zijn en in werking treden. De verschillende partijen zijn tijdens COP26 overeengekomen dat de individuele landen de doelen voor uitstootvermindering in 2030 moeten aanscherpen en op die manier dus moeten voldoen aan wat in 2015 in Parijs al is afgesproken.
Afbouwen van fossiele brandstoffen
Wat door veel partijen als een overwinning wordt gezien, is dat in de slotverklaring wordt gesproken over het afbouwen van steenkoolgebruik en subsidies op fossiele brandstoffen. Concrete zaken zoals jaartallen staan er nog niet bij, maar het is voor het eerst dat deze onderwerpen de eindtekst halen. Door verzet van China en vooral India is die tekst echter wat minder scherp geformuleerd dan andere landen graag hadden gezien.
Ruim 40 landen, waaronder 23 nieuwe landen, hebben toegezegd het gebruik van steenkool uit te faseren. Onder deze landen vallen ook 'grootgebruikers' zoals Polen en Oekraïne. Grote landen hebben afgesproken om het in de jaren 2030 uit te faseren, terwijl armere landen vasthouden aan de jaren 2040.
Daarnaast hebben ruim 20 landen beloofd te stoppen met investeren in buitenlandse fossiele energieprojecten. Dit geld moet in plaats daarvan in duurzame energieprojecten gestoken gaan worden. Onder andere Nederland en Duitsland hebben zich, naast grote landen als Canada en de VS, bij deze groep landen aangesloten.
Groene technieken
Ook is er een akkoord binnen een groep van meer dan 40 landen met betrekking tot de ontwikkeling en beschikbaarheid van groene technologieën. De doelen van dit akkoord zijn dat:
- Groene energie de goedkoopste en meest betrouwbare energiesoort moet worden
- Elektrische voertuigen de norm moeten worden en betaalbaar/toegankelijk moeten zijn
- Staal emissieloos of 'near zero' geproduceerd moet worden
- Waterstof betaalbaar en wereldwijd beschikbaar moet worden
- Duurzame landbouw overal de meest aantrekkelijke optie voor boeren moet worden.
Transport
Er zijn meerdere akkoorden tot stand gekomen met betrekking tot groen transport. Zo sprak Nederland samen met veel andere landen uit dat alle nieuw verkochte vrachtwagens in 2040 op schone energie moeten rijden. Dit wordt gezien als een grote stap, omdat transport en met name vrachtverkeer een groot aandeel hebben in de uitstoot van broeikasgassen. Het vergroenen van vrachtverkeer over de weg is nu, in tegenstelling tot tijdens de klimaattop in Parijs, een realistische optie, omdat de technologie op dat gebied nu een stuk verder is dan een paar jaar terug.
Niet alleen met betrekking tot rijvoertuigen, maar ook op het gebied van scheepvaart is er een verklaring getekend, namelijk de Clydebank Declaration. Het doel van deze verklaring is om de scheepvaart de verduurzamen.
Einde aan ontbossing binnen 10 jaar
Naast het ontwikkelen van duurzame technieken, het verminderen van de uitstoot en het anders prioriteren van investeringen, worden er ook maatregelen genomen om bossen en biodiversiteit te behouden. Zo hebben meer dan honderd landen aan het begin van de top een verklaring ondertekend waarin staat dat uiterlijk 2030 een einde aan ontbossing moet worden gemaakt. Bosrijke landen zoals Brazilië en Rusland hebben zich bij dit initiatief aangesloten. Er worden vele miljarden vrijgemaakt voor het herstel van bossen en duurzame landbouw.
Hoeveel opwarming?
Het doel van de klimaattop in Glasgow was om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden en om de 1,5 graad in zicht te houden. Volgens Climate Action Tracker koerst de aarde echter nog altijd af op 2,4 graad opwarming. Voorafgaand aan COP26 waren de projecties dat er in 2030 nog 52,4 Gigaton aan broeikasgassen worden uitgestoten. De beloftes die tijdens de klimaattop gemaakt zijn hebben dat getal teruggebracht naar een kleine 42 Gigaton. Maar om onder 1,5 graad opwarming te blijven, moet de uitstoot in 2030 naar 26,6 Gigaton dalen.
Als de afspraken die tijdens COP26 zijn gemaakt allemaal worden nageleefd, blijft de opwarming van de aarde onder de 2 graden. Het is echter natuurlijk nog de vraag in hoeverre alle doelen bewerkstelligd gaan worden.
Lees hier hoe we ervoor staan op het gebied van klimaatadaptie en verduurzaming.
Bronnen: ANP, news.sky, BBC