De mug is terug
Eigenlijk is het typisch iets voor de zomer: muggen. Maar als je de laatste tijd aan het eind van de dag een ommetje maakt, ben je vast al een eens vol in een zwerm muggen gelopen. Begint het nu al?Het koude voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de natuur dit jaar behoedzaampjes op gang kwam. De echte, uitbundige lentedoorbraak hebben we nog niet echt gehad, op een paar kortstondige uitzonderingen na. Je zou denken dat we dan ook nog even niet met de minder fijne kanten van mooi weer te maken hebben; al die krioelende, stekende, jeukende beestjes die ons in de zomer plagen. Daar verheugen de meeste mensen zich dan weer niet op. Met stip op 1 in de zomer-ergernissenlijst: de mug (in je slaapkamer).
Actie
Zeker: ook in de winter vliegen de muggen wel eens rond je bed; sommige soorten overwinteren graag bij jou in huis, en moeten dan ook af en toe wat eten. Maar het hoogseizoen voor de mug is toch echt hartje zomer. En dat is het nu nog lang niet. Toch kom je de laatste dagen steeds vaker van die grote muggenzwermen tegen, meestal in de buurt van water. Overal begint de mug weer in actie te komen. Maar we zijn nog maar net uit de sneeuw, is dat niet een beetje vroeg?
Normaal ondanks kou
Eigenlijk niet. Het is juist vrij normaal dat het muggenseizoen in de loop van april zo’n beetje op gang komt. De afgelopen jaren waren we er juist bijzonder vroeg bij. We hadden hele zachte winters, en heel vroeg in het voorjaar al erg hoge temperaturen. Toen had je al veel eerder berichten over muggen, teken, en andere beestjes. Maar nu het voorjaar allesbehalve warm is geweest, en vooral deze maand relatief heel koud, verwacht je dat misschien nog niet.
Tien of meer
Want de meeste muggen houden toch zo van warmte? Dat klopt, maar ze hebben niet per se zomertemperaturen nodig om actief te worden. Een graadje of 10 is al genoeg. Al hebben ze het natuurlijk liever nog iets warmer, de laatste tijd kunnen ze al aardig uit de voeten. Vooral in het westen van het land: daar hebben ze wat minder last van nachtvorst dan in het oosten.
Als het heel vroeg in het jaar heel warm is, komen ze sneller uit hun winterrust, en zul je ze eerder opmerken. Dat zagen we dus de laatste jaren, maar dit jaar tot voor kort eigenlijk nog nauwelijks. Daar lijken de lagere temperaturen dus de logische oorzaak van te zijn. Het muggenseizoen komt dus geheel volgens schema, geleidelijk op gang. Precies als de rest van de natuur, eigenlijk. Ook daarvoor geldt dat het de afgelopen jaren juist aan de vroege kant was. Maar: of we veel of weinig muggen krijgen dit jaar, dat heeft dan weer veel minder met de temperatuur te maken.
Regenplassen
Voor een echte muggenplaag heb je namelijk nog een ander ingrediënt nodig: vocht. Een heel nat voorjaar, dat zou pas echt een walhalla voor de mug zijn. Voor muggen draait het hele leven om voortplanting, en voor voortplanting draait alles om water. Muggen leggen hun eitjes namelijk in stilstaand water. Moerasgebieden zijn bijvoorbeeld ideaal, en daarom ook berucht als muggenparadijs. Maar ze zijn helemaal niet kieskeurig. Slootjes, poelen, vijvers, regentonnen, en zelfs regenplassen of water in een bloempot of een voerbakje: het voldoet allemaal. Het hoeft maar een (paar) centimeter diep te zijn. Binnen een week of twee zijn de muggen al volwassen en vliegen ze uit. Soms zie je dan een hele zwerm opstijgen vanaf een plek. Zoals nu, boven slootjes en plassen.
Op naar betere muggencondities?
Dus, ondanks dat de relatieve kou de afgelopen tijd best bijzonder was, gedraagt de mug zich vrij normaal. Erg veel nattigheid hebben we nog bepaald niet gehad. Misschien dat we de komende tijd betere muggencondities hebben. Als we wat verder vooruit kijken, zien we namelijk wat meer neerslagkansen, en ook wat hogere temperaturen. Dat zal de meeste muggen een stuk beter bevallen. Maar een ware plaag? Zo ver lijkt het voorlopig nog niet te komen.