Hooikoorts steeds vaker al in december
Eigenlijk hoort het bij de lente, maar ja: als de temperaturen naar lente-achtige waarden stijgen, volgt de natuur vanzelf. Tegenwoordig slaat de hooikoorts in december vaak al weer toe.Het is nogal bizar, de temperatuurverschillen die we binnen een week gaan meemaken. Gisteravond werd er nog een marathon op natuurijs geschaatst, komende week gaan we misschien de 15 graden wel weer passeren. Hoe dat kan, lees je trouwens in dit artikel. De koukleumen onder ons zullen opgelucht ademhalen, maar dat zal niet gelden voor wie last heeft van hooikoorts.
Voor de kerst merkte je het misschien ook al. Jeuk, niezen, hoofdpijn; maar liefst 1 op de 5 mensen in Nederland heeft last van hooikoorts. Hooikoorts is een reactie op stuifmeel, ook wel pollen, afkomstig van verschillende planten en bomen. Bij de een is het heftiger dan de ander. Ook zijn er behoorlijk wat verschillen in gevoeligheid voor specifieke planten of bomen.
Lente in de winter
Normaal gezien – maar wat is er tegenwoordig nog normaal – is dat rondvliegende stuifmeel er vooral in de lente, wanneer planten en bomen zich weer volop aan het voortplanten zijn. Maar de laatste jaren zien we steeds vaker dat in zachte periodes in de winter al diverse planten en bomen beginnen te bloeien. Hazelaars en elzen zijn hierom inmiddels berucht. Pollen van deze boomsoorten kunnen voor heftige hooikoortsklachten zorgen. Ook bleef het in sommige jaren zó lang zacht, dat bepaalde grassoorten gewoon aan het bloeien bleven.
Onderzoek
Zo wordt het hooikoortsseizoen steeds langer. Ook de piekconcentratie van stofjes in de lucht neemt toe, aldus onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en de Wageningen Universiteit. Hogere piekconcentraties zorgen voor heftiger klachten. Universiteiten, de zorg, het RIVM en de GGD starten daarom in januari in de Benelux met een groot onderzoek naar het effect van klimaatverandering op allergie.
Het internationale onderzoek richt zich op de relatie tussen hitte, luchtverontreiniging en pollen. De onderzoekers willen weten welke pollen de meeste ziektelast geven onder veranderende weersomstandigheden. Ook willen ze een gids maken voor de aanplant van openbaar groen. Wel zo fijn als jouw gemeente niet de hele stad volplant met bomen waar je allergisch voor bent.
Nu al katjes
Op dit moment zijn de eerste elzen en hazelaars zover dat hun katjes voor een deel al volledig openen en zo hun stuifmeel vrijgeven aan de lucht. Sommige mensen hebben dat al ondervonden. Bij de meerderheid van de hazelaars is dat overigens nog niet het geval. De kou van de laatste dagen heeft dit waarschijnlijk ook eventjes afgeremd, maar nu we weer een flink zachte periode ingaan, zullen de katjes langer en dikker worden en komt het moment dat ze openbreken snel dichterbij.
Regen
Wel gaat het de komende tijd ook regelmatig regenen. In dit geval is dat een voordeel, want door de regen slaat het stuifmeel gauw neer en blijft het niet eindeloos rondzweven. Het zachte en wisselvallige weer lijkt in elk geval tot en met de jaarwisseling aan te houden. Wat er daarna gebeurt is nog niet duidelijk, maar de trend lijkt weer wat dalend. De echte lente is nog heel ver weg. Niet alleen fijn voor winterfans, maar dus ook voor hooikoortspatiënten.
Bron: ANP / Weer.nl