Jaarwisseling verloopt zeer zacht met kans op mist en gemiezer
In tegenstelling tot de kerstdagen verloopt de jaarwisseling dit jaar uitzonderlijk zacht. De temperatuur ligt rond een graad of 11 en daarmee is het één van de zachtste jaarwisselingen ooit gemeten. Echt aangenaam is het niet, want er kan hele fijne motregen vallen. Vooral in het noorden en westen kan mist ontstaan, maar de kans op zeer dichte mist is niet groot. Nieuwjaarsdag verloopt lenteachtig.Een dikke winterjas is dit jaar overbodig tijdens het kopen van de oliebollen. Oudejaarsdag begint droog met geregeld zon. In het zuidoosten kan de zon zelfs 4 uur schijnen, een groot deel van de dag dus. In de loop van de middag wordt de bewolking vanuit het westen dikker en kan wat regen vallen. Grote hoeveelheden zijn niet aan de orde, maar de paraplu is wel weer nodig. De zuidwestenwind waait stevig door en blaas recordwarme lucht voor de tijd van het jaar naar ons land. Het wordt 12 graden in het noorden tot 15 graden in Brabant en Limburg. Zulke hoge temperaturen zijn nog nooit gemeten op 31 december, het huidige record staat op naam van 2017 met 13,7 graden in De Bilt. Landelijk werd het in Arcen het warmst met 14,5 graden. De kans is groot dat deze records uit de boeken gaan.
Miezerig en mistig tijdens de jaarwisseling?
Koud is het ook tijdens de jaarwisseling niet met een graad of 11 en aan het eind van de nacht koelt het nauwelijks af. De nu nog officieel warmste nieuwjaarsnacht vond plaats in 2012 met in De Bilt een minimumtemperatuur van 10,2 graden. Landelijk was het alleen in 1921 nog minder koud met 10,6 graden in Maastricht. De kans is groot dat deze records in 2022 uit de boeken gaan.
Wie naar buiten gaat rond middernacht, moet rekening houden met af en toe wat gemiezer. Hele fijne motregen die niet op de radar zichtbaar is, maar je wordt er wel nat van. In het noordwesten is de kans op droog weer het grootst, maar juist daar kan mist ontstaan. Ook in de rest van het land kan het tijdelijk nevelig of zelfs mistig worden. Zeer dichte mist wordt niet verwacht, door de matige zuidwestenwind. Toch kan door de kruitdampen van het vuurwerk makkelijker mist ontstaan dan gewoonlijk. Dat was vorig jaar zeker het geval, toen het KNMI code oranje uitgaf in Utrecht en Zuid-Holland. Twee jaar geleden gold zelfs code rood (weeralarm) voor zeer dichte mist in het noorden van het land. Het zicht was daar amper 10 meter.
Nieuwjaarsdag lenteachtig | Mogelijk vroegste lokale lentedag ooit gemeten
Na een grijze druilerige start met regionaal mist knapt het in de loop van nieuwjaarsdag op. De zon breekt door en de wind neemt af. Daardoor zal het weerbeeld lenteachtig aandoen. De temperatuur ligt tussen 12 graden in het noorden en 15 graden in Zuid-Limburg en dat is uniek voor 1 januari. Tot nu toe was het in De Bilt niet warmer dan 12,9 graden in 2012. Landelijk staat het record op naam van 1916 met in Vlissingen 14,2 graden.
Mocht het daadwerkelijk 15,0 graden of warmer worden in Zuid-Limburg, dan is sprake van de vroegst gemeten lentetemperatuur ooit in het jaar. Het record voor de vroegste lokale lentedag van het jaar staat nu nog op naam van 5 januari 1999. Toen werd het in het Zuid-Limburgse Oost-Maarland 16,4 graden. In het huidige klimaat wordt de 15-gradengrens gemiddeld op 26 februari overschreden. Dertig jaar geleden was dit gemiddeld pas op 17 maart het geval. Lentedagen in de winter komen tegenwoordig door de klimaatopwarming steeds vaker en vroeger voor.