Foto gemaakt door Ton Wesselius - Oude Wetering - In april trokken nog regelmatig winterse buien over het land.
Foto gemaakt door Ton WesseliusOude WeteringIn april trokken nog regelmatig winterse buien over het land.
Nu

Koudste april in Europa sinds 2003, wereldwijd veel te warm

Afgelopen maand was de koudste april in Europa sinds 2003. Dat meldt de Europese Copernicus dienst voor klimaatverandering (C3S) in het maandelijkse klimaatbericht. Toch compenseerde de Europese kou de warmte in de rest van de wereld niet, want wereldwijd hoort april bij de tien warmste ooit gemeten.

Hoe koud het ook was in Europa, wereldwijd was het wederom te warm. De gemiddelde temperatuur lag 0,2 graden boven de huidige klimaatnorm (1991-2020) en zelfs 0,4 graden boven de oude norm van 10 jaar geleden. Deze afwijking lijkt weinig, maar is genoeg voor een zevende plek in de top-10 warmste aprilmaanden. Enkel in 2010 en de laatste vijf jaar was april wereldwijd bekeken warmer dan in 2021. Vooral in delen van Noordoost-Canada, Noordwest-Rusland en het Midden-Oosten waren de temperaturen bovengemiddeld.

En dat terwijl de omstandigheden voor een warme april helemaal niet gunstig waren. Het zou zomaar kunnen zijn dat deze wereldwijd warme aprilmaand in de toekomst bij de koudste hoort.

Europa wel in de kou

Terwijl het in heel veel gebieden veel te warm was, had Europa te maken met koude lucht vanuit de Noordpool. De koude leverde in verschillende landen problemen op. Wijnranken en fruitbomen ondervonden schade door vriestemperaturen. In Frankrijk werd de toestand uitgeroepen tot landbouwramp. Ook België kende een koude april. Het was daar net als in Nederland de koudste sinds 1986.

De afgelopen maand was ook bijzonder koud in Duitsland. Het was dan ook de koudste april in 40 jaar in het land. De gemiddelde temperatuur was 6,1 graden, dat is 2,9 graden kouder dan de nieuwe klimaatnorm. In Nederland verliep april zelfs 3,2 graden kouder dan normaal. Tevens was het sinds 1977 niet zo sneeuwrijk.

Naast Europa was het ook koud in het westen van Antarctica, Oost-Siberië, delen van Australië, Alaska en het noorden en westen van Canada.

Bron: ANP/Weer.nl

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator