Foto gemaakt door Marjan den Boer - Ransdaal - Geregeld zon, maar niet helemaal droog
Foto gemaakt door Marjan den BoerRansdaalGeregeld zon, maar niet helemaal droog
Nu

Licht wisselvallige zomerweer houdt voorlopig aan

In grote delen van Europa is het momenteel erg warm en vooral rond de Middellandse Zee ook volop zonnig, maar in het noordwesten van Europa wil het voor wat betreft stabiel zomerweer nog steeds maar niet echt lukken. Het is tot nu toe geen hele slechte zomer geweest, met toch geregeld zon en aangename temperaturen, maar vrijwel dagelijks ook wel een regen- of onweersbui. Voorlopig lijkt daarin weinig te veranderen, al gloort er op de langere termijn wat hoop. Later volgende week laten de weerkaarten nu namelijk een iets positievere trend zien, met wat meer zon en hogere temperaturen. Toch verdwijnt het risico op een regen- of onweersbui ook dan niet helemaal.

Daar waar het gisteren in het Spaanse Sevilla en Cordoba maar liefst 39 graden werd en dit weekend op grote schaal ruim 40 graden, stokt het kwik in onze omgeving ’s middags vaak al ergens tussen 19 en 24 graden. Dat lijkt niet veel, maar toch zijn dit voor ons hele normale temperaturen in juli en zeg nou zelf… wie zit er nou op 40 graden te wachten?

Zomerweer

Toch hebben veel mensen bij zomerweer een heel ander gevoel dan het weer dat we nu hebben. Helemaal na de 3 warme tot hete zomers die we de afgelopen jaren beleefden, met toen dagelijks zonneschijn en middagtemperaturen vaak boven 25 graden. Met dit in ons achterhoofd, valt de huidige zomer tot nu toe dan misschien inderdaad wel een beetje tegen. Landelijk volledig droge dagen hebben we nog bijna niet gehad. Er valt vrijwel dagelijks wel ergens in het land een plensbui, met of zonder onweer en hagel.

Ook veel voordelen

Maar echt slecht is het toch ook niet? Een groot deel van de Nederlanders is juist ook wel blij met dit weer. Aangename temperaturen, waarbij je niet meteen in zweten uitbreekt, geregeld zon en lange droge perioden zijn kenmerkend voor de zomer tot nu toe. En ja, er valt soms een (stort)bui, maar dat is ook wel weer lekker voor de natuur en wat verkoeling. Ook zijn de nachten niet heel warm, dus voor wat betreft de nachtrust mogen we ook niet klagen. Ofwel, dat typische Hollandse zomerweer heeft zeker ook voordelen.

Omslag op langere termijn?

En we moeten het ermee doen, want voorlopig lijkt er weinig te veranderen in het huidige weerpatroon, al lijkt er in de loop van volgende week wel een hogedrukgebied dichter bij ons in de buurt te komen. Momenteel hebben we vooral te maken met lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan en de bijbehorende storingen die over onze omgeving trekken. Vandaag trekt er vanuit het zuidwesten zo’n gebied met buiige regen over de zuidelijke helft van het land. Daarin zitten een paar actievere buien verscholen, met lokaal een flinke plens regen en mogelijk ook onweer. In de noordelijke helft is het zo goed als droog en schijnt de zon soms nog wat waterig. Zondag beperken de buien zich vooral nog tot het oosten en noorden van het land en ook na het weekend blijven vrijwel dagelijks enkele regen- en onweersbuien vallen. In de tweede helft van de week krijgt het hogedrukgebied meer invloed en blijven de storingen op afstand.

Droge periode

Dit laatste zou betekenen dat de zon meer ruimte krijgt en dat mede daardoor ook de temperaturen weer iets omhoog gaan. Echt heel warm wordt het met nog steeds een veelal noordelijke wind niet, maar een plaatselijke 25 graden is in het binnenland dan zeker mogelijk. Maar of het daarbij ook echt helemaal droog wordt? De verschillende weermodellen zijn het daar nog niet over eens. Leggen we de belangrijkste naast elkaar, lijkt er toch ook dan nog wel een kleine kans op een bui te zijn. Maar laten we dat een zogeheten ‘pechbui’ noemen, want als er op zo’n dag ergens 1 bui gaat vallen en hij valt precies boven jou, dan is dat gewoon dikke pech? In de rest van het land blijft het gewoon droog!

Britta van GendtMeteoroloog