Foto gemaakt door Anna Zuidma - Harlingen - Maandagavond en in de nacht naar woensdag kan het wel eens op meerdere plekken tot (natte) sneeuw kunnen komen.
Foto gemaakt door Anna ZuidmaHarlingenMaandagavond en in de nacht naar woensdag kan het wel eens op meerdere plekken tot (natte) sneeuw kunnen komen.
Nu

Maandagavond en in de nacht naar woensdag (natte) sneeuw

Vorig weekend viel vooral in Gelderland en Brabant de eerste (natte) sneeuw van het winterseizoen en lokaal werd het zelfs wit. Begin volgende week zou het wel eens op grotere schaal tot (smeltende) sneeuw kunnen komen. Vooral maandagavond en in de nacht naar woensdag tonen veel modellen winterse neerslag en lokaal wordt het even wit.

Vorige winter kwam het pas op 29 december voor het eerst tot een lokale witte wereld. Dat is dit jaar wel anders, zo kwam het op 27 november al tot een sneeuwdekje van 3 centimeter op de Veluwe en dat is zowaar iets vroeger dan gemiddeld. Ook de komende paar dagen zijn er kansen genoeg op winterse neerslag. Komende nacht kan er in het uiterste noordoosten (natte) sneeuw vallen. Op maandagavond en in de nacht naar woensdag kan het op grotere schaal sneeuwen en de sneeuw kan vooral in het oosten even blijven liggen.

Maandagavond regen overgaand in sneeuw?

Maandag komt de wind uit het zuiden tot zuidoosten en daarmee wordt vrij koude lucht vanaf het Europese continent aangevoerd. Na een nacht met temperaturen rond het vriespunt loopt de temperatuur maar moeizaam op met maxima tussen 2 tot 4 graden en mogelijk blijft het kwik nog lager steken bij aanhoudende mist/laaghangende bewolking. In de middag komt een lagedrukgebied met een bijbehorend warmtefront steeds dichterbij. Waarschijnlijk arriveert de eerste neerslag aan het einde van de middag of begin van de avond in Zeeland.

De temperaturen liggen 's avonds op de meeste plekken iets boven het vriespunt. In eerste instantie zal de neerslag vallen als regen, maar wanneer het even iets harder regent kan de neerslag al snel overgaan in smeltende sneeuw. Mocht de neerslagintensiteit voor een langere tijd hoog blijven, dan kan het lokaal even wit worden. In de nacht naar dinsdag zal een eventueel sneeuwdekje weer wegsmelten doordat de temperatuur oploopt naar waardes ruim boven het vriespunt.

Waar de kans op sneeuw het grootst is valt nog niet goed te zeggen. De koudste lucht bevindt zich in het noordoosten, terwijl de meeste neerslag waarschijnlijk voor het zuidwesten is. Waar de combinatie van deze twee factoren het meest gunstig is voor (natte) sneeuw zal de komende 48 uur duidelijk moeten worden. De Veluwe maakt een goede kans op een witte wereld.

Nacht naar woensdag opnieuw sneeuw?

Ruim 24 uur later dient zich in de weermodellen alweer een interessante situatie aan. Wederom komt vanuit het zuidwesten een warmtefront dichterbij en ook is de wind aan de voorzijde daarvan waarschijnlijk weer aflandig. Daardoor kan de temperatuur 's avonds naar waardes iets boven het vriespunt dalen. Als de neerslag ons land bereikt zou deze wederom vrij snel kunnen transformeren van regen naar (natte) sneeuw. Wanneer de neerslagintensiteit hoog genoeg is kan het opnieuw tijdelijk een beetje wit worden. Maar net als een dag eerder geldt dat een eventueel sneeuwdekje niet lang stand zal houden.

Aangezien de situaties nog meer dan 48 uur vooruit zijn is de onzekerheid vrij groot. Hoewel de meeste weermodellen het eens zijn over de algemene setting, kunnen de details een groot verschil maken. Als de neerslag minder actief is of de temperaturen hoger liggen zal een groter deel van de neerslag gewoon als regen vallen in plaats van als smeltende sneeuw. Dat neemt niet weg dat het voor de liefhebbers van sneeuw interessante dagen worden, al wordt er geen dik pak sneeuw verwacht.

Jelmer van der GraaffMeteoroloog