Foto gemaakt door ANP - Zuid-Limburg - Met man en macht wordt geprobeerd om het water tegen te houden in Zuid-Limburg.
Foto gemaakt door ANPZuid-LimburgMet man en macht wordt geprobeerd om het water tegen te houden in Zuid-Limburg.
Nu

Midden-juli nog nooit zo nat!

In het Limburgse Ubachsberg, in het heuvelland, is vanaf 11 juli maar liefst 206 mm gevallen. Nooit eerder viel in de tweede decade van juli (11-20 juli) zoveel regen als nu. Daarmee komen we zelfs in de buurt van de natste 10-daagse periode ooit. Het oude record voor midden-juli werd vrij recent gemeten in 2012, toen in Amsterdam 162 mm viel.

In juli is er nooit eerder in ons land een tiendaagse periode geweest die zo nat was. Over de eerste tien dagen van juli was het in 2005 het natst met 168 mm in Biervliet. In het midden van juli viel in 2012 in Amsterdam 162 mm (dat record is nu dus verpulverd). In de laatste tien dagen van juli viel in 1965 in Heerde 164 mm.

Natste 10-daagse perioden in augustus | Dit jaar derde plek

Als we kijken naar de natste 10-daagse perioden ooit, dan vinden we de records in augustus. De lucht is dan vaak warm en vochtig en dat zijn de ingrediënten voor zware plensbuien, die door klimaatverandering overigens nóg zwaarder worden. Elke graad opwarming zorgt ervoor dat onweersbuien 13% meer neerslag produceren. Sinds een eeuw geleden is de gemiddelde temperatuur al bijna 2 graden gestegen.

Vrij recent in de laatste tien dagen van augustus 2010 viel in het Achterhoekse Lievelde 208 mm. Ubachsberg staat met 206 mm nu op een derde plek. Het record over alle decades is een neerslagsom van 246 mm. Deze gigantische neerslagsom werd gemeten in de eerste tien dagen van augustus 1948 in het Gelderse Voorthuizen. Ter vergelijking: normaal in het huidige klimaat valt in het hele jaar gemiddeld over het land 852 mm regen.

Aantal dagen met zware neerslag dit jaar nu al bijna recordhoog

In Nederland noemen we meer dan 50 millimeter in één dag op tenminste een van de ruim 320 officiële neerslagstations van het KNMI 'een dag met zware neerslag'. Deze maand telt nu al 4 van dit soort dagen, juni telde er 8 en de jaarteller staat op 14 dagen.

Eind vorige eeuw was het jaarlijkse gemiddeld nog 5 dagen met zware neerslag en begin vorige eeuw lag dit aantal nog lager. Deze eeuw is dat gemiddelde verdubbeld tot 10 dagen met zware neerslag. Uit onderzoek van Weer.nl bleek recent dat het aantal dagen met zware neerslag 145,5% is gestegen ten opzichte van een eeuw geleden.

In 2006 werd op maar liefst 16 dagen ergens in het land tenminste 50 mm gemeten. In 2014 en 2001 was dit op 14 dagen het geval, net als dit jaar. In de vorige eeuw kwam dit nooit meer dan 13 keer voor (1917).

Dat de teller dit jaar in juli al op 14 dagen met zware neerslag staat is ongekend. De kans is dan ook groot dat er nog een paar natte dagen bijkomen, waardoor het record uit 2006 wordt verbroken.

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator