Foto gemaakt door Still uit video in tweet Marcel Groeneveld - 's Heerenberg - Een still van de windhoos zoals die woensdagavond door 's Heerenberg trok.
Foto gemaakt door Still uit video in tweet Marcel Groeneveld's HeerenbergEen still van de windhoos zoals die woensdagavond door 's Heerenberg trok.
Nu

Mogelijk drie windhozen tijdens ruige avond, nacht en ochtend

Mogelijk drie windhozen, windstoten met snelheden tot 106 kilometer per uur en in het noordwesten van Nederland al meer dan 50 millimeter regen. Het waren de avond, nacht en ochtend wel in Nederland. Een klein lagedrukgebied trok vanuit het zuidwesten over ons land en bracht veel aan heftig weer met zich mee. Velen werden er wakker van.

We schreven het gisteren al op deze site, er zat een potentieel zware nacht aan te komen. En die hebben we ook gekregen. Er waren drie aandachtspunten, namelijk de passage van het warmtefront even na middernacht, de wind waarmee de passage van het lagedrukgebied gepaard zou gaan en de mogelijk grote regenhoeveelheden die regionaal zouden kunnen vallen. We hadden er nog een vierde punt aan kunnen toevoegen: de buien van gistermiddag en het begin van de avond.

Het begon gisterochtend allemaal met de passage van west naar oost van een gebied met regen. In het westen stelde die regen nog wat voor, in het oosten bijna al niet meer. De zuidelijke wind nam aan zee toe tot hard en tikte in IJmuiden al kort een windkracht 8 aan. Daarna werd het even wat rustiger en bleef het een tijdje droog. Totdat in de middag, vooral in een strook vanaf Zeeland naar het noordoosten, spontaan buien begonnen te ontstaan. Pittige buien.

Windhoos in ‘s-Heerenberg

Toen proefde je al iets van de energie die er in de atmosfeer van dat moment aanwezig was. Het duurde niet lang of er werd ook onweer gemeld. Hier en daar lieten de zwaardere buien al tussen 10 en 20 millimeter aan regen achter. Rond 7 uur ‘s avonds kwam het op een bui, die enige trekken van een supercell vertoonde, in ’s-Heerenberg in Gelderland tot een windhoos, die door diverse mensen gefilmd is en (op één van de filmpjes duidelijk zichtbaar) ook even de grond aantikte. In het centrum ontstond wat schade en er gingen ook een paar bomen om.

Later in de avond, toen vanuit het zuidwesten het lagedrukgebied begin te naderen, namen wind en buiigheid tijdelijk af. Het werd zelfs even rustig buiten de deur. Ook de temperaturen, die overdag nog tot tussen 17 en 19 graden waren opgelopen, begonnen wat te dalen.

Waarschijnlijk windhoos in Barendrecht

Na middernacht was het met de rust gedaan. Het warmtefront trok binnen en had fikse buien bij zich die op diverse plaatsen met intens onweer gepaard gingen. Ook kwamen meteen al zware windstoten voor. Een twee complex met buien kwam niet lang daarna. Uit een van die buien is in Barendrecht waarschijnlijk een tweede windhoos ontstaan. In vier straten werd grote schade aangericht, aan daken van huizen, maar ook op de grond. Tuintafels, stoelen, schuttingen, delen van schuurtjes en daken, dakpannen, alles lag er door elkaar heen. Volgens sommige inwoners hadden de zwaarst getroffen straten wel iets weg van een oorlogsgebied. Onderzoek naar het schadebeeld zal uiteindelijk moeten uitwijzen of het definitief een windhoos, of toch een valwind is geweest. Terwijl er in ’s-Heerenberg geen gewonden waren, raakten in Barendrecht tijdens het noodweer wel vier mensen gewond.

Ook op camping De Betteld, even ten oosten van de Gelderse plaats Zelhem, lijkt een windhoos te zijn getrokken. Hier gebeurde het vanochtend rond 8.20 uur, toen de zuidwestelijke punt van een felle buienlijn boven Oost-Nederland het campingterrein passeerde. Er werd grote schade aangericht, bomen waaiden om (één viel er bovenop een chalet) en grote takken braken af. Het was een grote chaos op het terrein, waar ongeveer honderd gasten verbleven. Als door een wonder raakte niemand gewond. Onderzoek naar het schadebeeld zal ook hier moeten bevestigen of het echt een tornado was.

Terwijl delen van Nederland in de ban van de wind waren en de depressie naar het noordoosten trok, regende het in het westen stevig door. Op diverse plaatsen liepen de regenhoeveelheden er tot enkele tientallen millimeters op. In die staart vormde zich een apart lagedrukgebiedje, dat vanuit Zuid-Holland naar het oosten begon te trekken. Markeerde de staart met regen de plek waar de wind van zuidwest naar noordwest draaide en flink toenam, direct ten zuiden en ten westen van de kleine lagedrukkern deed die wind er nog eens een schepje bovenop.

Grote tegenstellingen

Het kwam tot indrukwekkende tegenstellingen. Was de wind in De Bilt om half 7 zuidwestelijk en niet sterker dan een windkracht 2, een stukje verderop naar het westen stond er in Hoek van Holland een noordwesterstorm en tikten de windstoten in bijvoorbeeld Zeeuws Vlaanderen snelheden tot 106 kilometer per uur aan. Later in de ochtend trokken windsprong, lagedrukgebiedje en regen verder naar het oosten, waarbij vooral het zuidelijke binnenland ook met zware windstoten te maken kreeg die snelheden tot ongeveer 90 kilometer per uur aantikten.

Op diverse plaatsen ontstond schade. In Goes raakte een zendertoren onklaar, bij Heerde in Gelderland kwamen omgewaaide bomen op de snelweg A50 terecht. Het treinverkeer had last van de wind en in Zeeland werden veerboten uit de vaart gehaald. Verder lagen wegen en fietspaden in bosrijke gebieden bezaaid met afgebroken takken en blad dat van de bomen was gewaaid.

Noorden en westen veel regen

In het noorden van het land was de wind minder sterk, maar regende het hard door, In Wijk aan Zee was aan het begin van de ochtend al meer dan 50 millimeter regen gevallen. Airport Rotterdam stond op 45 millimeter, Den Helder op 43 millimeter.

De (soms zware) regen trok later in de ochtend naar het oosten weg en werd gevolgd door een weerbeeld waarin de zon en buien elkaar afwisselen. De actiefste buien lijken daarbij in het noordwesten en noorden te vallen. De westelijke tot noordwestelijke wind is vanmiddag boven land matig tot krachtig met vlagen tot 75 km/u, in de kustgebieden kan de wind nu en dan stormachtig zijn, kracht 8, met daar nog steeds windvlagen van 80 tot 90 kilometer per uur. Omdat vrij koude lucht wordt aangevoerd, is het vanmiddag met 10 tot 12 graden wel gedaan.

Vanaf vanavond rustiger

Vanavond en de komende nacht vallen vooral in de kustgebieden nog buien, in het binnenland is het vaker droog en komen opklaringen voor. Omdat daar de wind ook wat wegvalt, kunnen de temperaturen in het zuidoosten plaatselijk tot een graad of 3 dalen. In de kustgebieden blijft het stevige doorwaaien met nog vaak een harde noordwestenwind en nog steeds kans op zware windstoten. Daar blijven de temperaturen dan ook een stukje hoger.

Reinout van den BornChef Redactie