Foto gemaakt door Leonie Tragter - Zandvoort - Op de stranden kan verkoeling worden gezocht, daar is het vandaag maximaal 28 graden.
Foto gemaakt door Leonie TragterZandvoortOp de stranden kan verkoeling worden gezocht, daar is het vandaag maximaal 28 graden.
Nu

Niet eerder zo heet op 17 juni

In het Achterhoekse Hupsel liep de temperatuur om 13:50 uur op tot 33,2 graden en daarmee is het landelijk de warmste 17 juni ooit gemeten. Het oude record stond op naam van 2002, met in Arcen 32,9 graden. Uiteindelijk steeg het kwik tot 34,0 graden. Nooit eerder was het op 17 juni zo heet in ons land. Vanavond, vannacht en morgen volgen regionaal zware onweersbuien die overlast kunnen veroorzaken. Ondanks de buien is vannacht opnieuw kans op een tropennacht, met minima boven 20 graden.

Ook in februari en maart werden dit jaar al verschillende warmterecords gehaald. Zo was het op 24 februari één van de warmste winterdagen ooit in ons land met 19,8 graden in Arcen. Op 31 maart werd de hoogste temperatuur ooit gemeten in ons land in maart, met maar liefst 26,1 graden in het Limburgse Arcen. April en mei verliepen koud, maar tot landelijke kouderecords kwam het niet. Dit lukte ook al niet tijdens de regionale koudegolf in februari. Gisteren werd het landelijke dagrecord van 31,6 graden uit 1917 geëvenaard.

Opnieuw een regionale tropennacht

Komende nacht zou het op verschillende plekken in het zuiden, zeker in stedelijke gebieden, net als afgelopen nacht warmer dan 20 graden kunnen blijven. We spreken dan van een tropennacht en deze zijn zeldzaam in juni. Zo is 18 juni nooit eerder sprake geweest van een tropennacht, in 1930 werd in Den Helder een recordhoge minimumtemperatuur van 18,6 graden gemeten.

Kijken we naar de hele maand juni, dan kwam het in 2020, 2019, 2005, 1976 en 1957 wel tot een tropennacht op ten minste een officieel weerstation. Dit jaar kan aan dat rijtje worden toegevoegd. De warmste juninacht ooit in ons land was op 25 juni 2019, weerstation Maastricht bleef toen steken op 21,9 graden! In De Bilt is het nooit tot een tropennacht in juni gekomen, in 2019 zakte de temperatuur daar naar 19,5 graden.

Hitte lokaal afgestraft door noodweer

De bewolking neemt vanmiddag vanuit het zuiden toe en de kans op een lokale onweersbui stijgt. Dit kan meteen een felle bui zijn met hagelstenen en veel neerslag in korte tijd. Ook windstoten behoren tot de mogelijkheden. Op de meeste plaatsen blijft het vanmiddag en vanavond nog droog.

Vannacht trekt een groter onweerscomplex vanuit België over het land. Waar de zwaarste buien precies overtrekken is nog onzeker, maar het kan op sommige plaatsen flink spoken. Morgen overdag trekken de buien weg en breekt de zon snel weer door. Met 28 tot 32 graden is het zeer broeierig. Op de Wadden is het met 20 graden beduidend frisser. In de loop van de middag en avond kunnen vooral in het westen en noorden een paar losse, maar zeer actieve buien ontstaan. Zowel vannacht als morgen later op de dag kunnen buien noodweer veroorzaken. Ze gaan gepaard met zwaar onweer, zware windstoten tot 90 km/u, grote hagelstenen van 2-5 cm en zeer veel neerslag in korte tijd. Lokaal valt over de hele vrijdag 50 tot 80 mm (maandsom juni), dat komt overeen met 5 tot 8 emmers water per vierkante meter.

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator