Ook Israël in de sneeuw
Amper een week geleden was ons hele land nog in de ban van het prachtige winterweer, met eerst sneeuw en later natuurijs. Bij ons is het winterweer inmiddels voorbij en neigt het de komende dagen meer naar lente, maar in andere landen is het nog steeds volop winter. In het normaalgesproken droge en warme Texas in de Verenigde Staten is het bar en boos, maar ook in bijvoorbeeld Israël deed Koning Winter eerder deze week zijn intrede. In oude steden als Jeruzalem, Bethlehem en Hebron kleurden de straten voor het eerst in jaren weer eens wit.Israël is een klein, maar qua klimaat zeer gevarieerd land. Het heeft maar liefst 3 verschillende klimaattypes. Een warm mediterraan klimaat in de kustgebieden, in het noorden een steppeklimaat en ten zuiden van de rotsachtige Negev woestijn een woestijnklimaat. Er zijn in het land dan ook grote temperatuurverschillen mogelijk en ook qua neerslag zijn er grote variaties.
Grote klimaatverschillen
De winters zijn er vaak vrij mild, maar net als bij ons kan het soms ook ineens tot een winterse uitbarsting komen. Vooral in het noorden valt in de berggebieden geregeld sneeuw en kan het flink koud zijn. Er zijn daar zelfs een aantal heuse wintersportgebieden. In het zuiden, en nabij de Rode Zee, is het vrijwel altijd warm, zonnig en erg droog. Aan de Middellandse Zee is het klimaat een stuk aangenamer, met daar in de winter het iets frissere weer en in de zomer zon en warmte.
Winterstorm
Afgelopen woensdagavond trok een winterstorm over het land en deze wist vanuit het noorden redelijk diep het land in te trekken. In de gebieden aan de Middellandse Zee kust, tussen Haifa en Tel Aviv, viel vooral veel regen en stond er veel wind en zware windstoten. Gedurende de avond en nacht trok de storm verder zuidwaarts en werd het zelfs in het wat oostelijker, maar in bergachtig gebied gelegen Jeruzalem wit. Er viel daar uiteindelijk 5 tot 10 centimeter. De meest memorabele sneeuwval was die van 2013, met toen op veel plaatsen in de stad een sneeuwlaag van circa 30 centimeter en in de zuidelijke delen van de stad tot 90 centimeter. De stad kwam toen helemaal tot stilstand en diverse wijken zaten zonder stroom.
Golanhoogten
Op de Golanhoogten, een heuvelachtig gebied op de grens tussen Libanon, Syrië, Jordanië en Israël viel de afgelopen dagen regionaal 30 tot 40 centimeter. Veel snelwegen in die omgeving werden afgesloten en sommige scholen bleven er dicht. Een flinke overgang, want na de natste november sinds 1994 is het er verder vooral erg warm en zonnig geweest, met slechts af en toe een lokale stevige onweersbui.
Kou vanuit Rusland
Niet alleen Israël heeft overigens te maken met het koude winterweer. Eerder in de week viel ook in Griekenland een pak sneeuw en ook andere delen in het Midden-Oosten zijn winters. De reden is een groot hogedrukgebied boven het oosten van Europa. Daar omheen worden vanuit het koude Rusland lagedrukgebieden, gevuld met koude lucht en met bijbehorende fronten, zuidwaarts getransporteerd, waardoor het juist nu in die normaal erg warme gebieden ineens erg wisselvallig of zelfs winters is.
Bronnen: Weer.nl - ANP