Op de grens van winter en lente
Omdat Nederland deze week vaak in de overgangszone tussen vrij koude lucht uit het noorden en veel zachtere vanuit het zuiden ligt, valt geregeld neerslag. Dat kan in de vorm van regen zijn, maar op diverse dagen is er ook kans op sneeuw of natte sneeuw.De afgelopen nacht bij voorbeeld viel in de zuidelijke provincies hier en daar een paar centimeter sneeuw. Het sneeuwgebied kwam ongeveer tot aan de grote rivieren. In Limburg kwam de sneeuw bovenop de sneeuw die er ook gisteren al is gevallen. In Simpelveld lag vanochtend 17 centimeter, in het gebieden van de Vaalserberg tussen 15 en 20 centimeter.
Verder naar het noorden waren er juist opklaringen, ontstond plaatselijk mist en kwam het op veel plaatsen tot lichte en hier en daar ook tot matige vorst. Zo tekende Eelde in het noorden van Drenthe een minimumtemperatuur van -6,7 graden aan, aan de grond vroor het er zelfs 9,2 graden.
Eerst nog plaatselijk glad
De eerste uren van de ochtend kan het in het zuiden door sneeuw en in de rest van het land door bevriezing eerst nog plaatselijk glad zijn. Daarna laat de zon zich behoorlijk zien en blijft het op de meeste plaatsen een tijdje droog. De zwakke tot matige wind draait van west tot noordwest naar zuidwest en de temperaturen lopen op tot 3 graden in de Limburgse heuvels en 6 of 7 graden in de kustgebieden. Dat zijn normale temperaturen voor de tijd van het jaar.
Laat vanmiddag en vanavond worden de wolken dikker en volgen vanuit het noordwesten een paar winterse buien. Omdat de zuidwestelijke tot westelijke wind flink toeneemt, stroomt zachtere lucht van zee het land binnen. In het westen brengen de meeste buien dan ook regen en wordt het de komende nacht niet kouder dan een graad of 4. In het oosten daalt de temperatuur tot dichtbij het vriespunt en valt ook sneeuw. Daar kan het tijdelijk ook glad zijn. De kans op gladheid lijkt het grootst in de Limburgse heuvels waar de sneeuwlaag weer wat dikker wordt.
Morgen een lokale bui
Morgen overdag valt nog een lokale bui. Verder zijn er wolkenvelden, maar laat ook de zon zich af en toe zien. Het wordt tussen 3 en 6 graden bij een weer wat afnemende westelijke tot zuidwestelijke wind. In de nacht naar woensdag passeert een volgend gebied met regen en (natte) sneeuw bij temperaturen iets boven nul. Woensdag overdag trekt de neerslag weg en komt vooral in het noorden de zon er af en toe door. Er waait dan een zwakke tot matige noordwestelijke wind en de temperaturen lopen op tot tussen 3 en 6 graden.
Ook donderdag komt weer een gebied met regen en sneeuw boven Nederland te liggen met de laagste temperaturen en de grootste sneeuwkans in het noorden en de hoogste temperaturen en waarschijnlijk regen in het zuiden van het land. Vanaf vrijdag lijkt de koude lucht voor enkele dagen het land te veroveren. In de nachten vriest het dan een paar graden, overdag komt het kwik nog enkele graden boven het vriespunt uit. Storingen blijven even uit de buurt.
In 1990 zeer zware storm
Overigens is het vandaag op de kop af 31 jaar geleden dat Nederland op 25 januari 1990 getroffen werd door één van de zwaarste stormen uit de recente geschiedenis. Meerdere kuststations tekenden een uurgemiddelde van een windkracht 11 aan met, een windvlaag van 163 kilometer per uur op het weerstation in IJmuiden. Ook in het binnenland werden windvlagen boven 140 kilometer per uur gemeten en het uurgemiddelde van windkracht 10, een volle zware storm, in de provincie Utrecht was ronduit uniek in de Nederlandse geschiedenis. Door de storm kwam de samenleving in de loop van de dag vrijwel compleet tot stilstand. De schade was enorm en uiteindelijk kwamen 17 mensen om het leven, vele tientallen andere raakten in het rondvliegende puin gewond.