Foto gemaakt door Cynthia van Leusden - Beusichem - Deze bij heeft de winter overleefd
Foto gemaakt door Cynthia van LeusdenBeusichemDeze bij heeft de winter overleefd
Nu

Resultaat bijentelling geeft wat hoop

De berichten over de toestand van de bij in Nederland zijn meestal behoorlijk dramatisch. De resultaten van de Nationale Bijentelling van afgelopen weekend, lijken toch enigszins positief.

Tot 20.00 uur vanavond kunnen nog resultaten binnenkomen, maar de teller staat nu al op meer dan 200.000 bijen, geteld door zo'n 11.000 mensen. Dat is niet alleen een record, maar ook eindelijk eens wat goed nieuws over de bij.

De zorgen over bijen zijn niet van de lucht. Het gaat al jaren slecht met de bijenpopulatie, en dat zou desastreuze gevolgen kunnen hebben voor de hele voedselketen. Dit jaar leek het koude voorjaar een extra probleem te vormen. Hoewel de resultaten nog een stuk preciezer geanalyseerd moeten worden, klinkt er nu dus een iets positiever geluid. Valt het mee?

Koninginnen doorstaan de kou

Daar lijkt het op. Er werd bijvoorbeeld verwacht dat hommels, behorend tot de wilde bijen, het dit jaar slechter zouden doen. We hebben vroeg in het jaar al enkele warme dagen gehad waarin ze uit hun winterrust waren gekomen. Na een lange winter zijn ze uitgehongerd en moeten ze snel nieuwe energie opdoen. De verwachting was dat de kou en de sneeuw die na de warme dagen nog kwam funest zou zijn voor veel koninginnen. Dat lijkt niet het geval. Sterker nog: er zijn relatief meer hommels geteld dan vorig jaar. Naturalis noemt het verrassend dat de meeste hommelkoninginnen de kou hebben doorstaan.

Weg met tegels

Ook lijkt de bij het in steden wat beter te doen. Dat kan te maken hebben met alle aandacht die er is geweest voor bijen. Niet alleen hebben veel gemeenten hun maaibeleid verbeterd, ook veel kiezen steeds meer mensen voor een natuurlijke en bijenrijke tuin. Meer groen en bloemen, weg met al die tegels, bijenhotels; veel tuinen zijn aantrekkelijker geworden voor bijen. Het afgelopen jaar is de natuur bovendien populairder geworden. Ook de tuin werd herontdekt als waardevol stukje privénatuur. Sommige steden hebben intussen een rijkdom aan bijen die kan wedijveren met natuurgebieden. Het lijkt dus dat al die extra hulp voor de bij zijn vruchten afwerpt.

Bronnen: ANP, Naturalis

Dorien BouwmanMediameteoroloog