Foto gemaakt door Dorien Bouwman - Noorwegen - In Noorwegen ziet het er prima uit de komende dagen.
Foto gemaakt door Dorien BouwmanNoorwegenIn Noorwegen ziet het er prima uit de komende dagen.
Nu

Vakantieweer: zomers op verrassende plekken, én sneeuw

Misschien is je vakantie al weer voorbij, misschien heb je nog een reis in het vooruitzicht. Terwijl het in Nederland maar een beetje voortkwakkelt, is elders in Europa nog volop zomerweer te vinden.

Een groot deel van Europa is de komende dagen nog wel even zoet met een lagedrukgebied waar een heleboel buien omheen draaien. Het ligt met de kern boven Oost-Duitsland, maar de invloedssfeer beslaat ook een heleboel landen rondom. Nederland, en ook België en Luxemburg liggen aan het randje, dus de verwachting voor de Benelux is min of meer hetzelfde de komende periode. Wil je zonnig en warm weer, zul je het de komende tijd buiten die depressie om moeten zoeken.

Video

Spanje en Portugal

Voorlopig maakt het Iberisch schiereiland zijn reputatie van eeuwige zomer behoorlijk waar. Ook de komende tijd is het er zonnig en warm, of heet. In de Spaanse binnenlanden komen de temperaturen ook de komende dagen nog voortdurend op 35 graden of meer. Na het weekend stijgt de kans op een pittige onweersbui, met name in de noordelijke (berg)regio’s, maar elders zit je voorlopig nog volop in de zomer, ook op de Balearen.

Griekenland en Turkije

Ook deze landen zijn beroemd om hun maandenlange zonnige weer, en inderdaad, ook hier is het einde van de zomer nog niet in zicht. Het is zonnig, het is warm met continu maximumtemperaturen van 30 graden of meer. In het noorden van de regio kunnen vanaf het weekend wel een paar stevige buien vallen, maar verder naar het zuiden wordt die kans kleiner.

Frankrijk

Nog een land dat de zomer echt nog geen vaarwel hoeft te zeggen, al is de situatie in Frankrijk al weel heel anders dan rond de Middellandse Zee. Niet in alle regio’s is het lekker vakantieweer. Vooral in het noorden en noordoosten van Frankrijk moet je komend weekend rekening houden met regen of wat buien. Bovendien komt Frankrijk na vandaag in iets koelere lucht terecht. Wordt het in het zuiden vandaag nog 30 graden, de komende paar dagen wordt dat even niet meer gehaald. In het noorden is het een paar dagen een graad of 21. Na het weekend wordt het er weer grotendeels droog en lopen de temperaturen weer wat op. In het zuiden blijft het kwik voorlopig nog wel op 25+ uitkomen.

Italië

In Italië zijn en blijven de temperaturen beter op peil, met voorlopig elke dag 25 graden of meer. Toch krijgt dit land nog wat meer van het eerder genoemde ‘slechte’ weer boven Duitsland. Een langgerekt koufront slingert namelijk over Italië heen de komende dagen en veroorzaakt op verschillende plaatsen wat buien. Geholpen door het warme zeewater van de Adriatische Zee kunnen daar de zwaarste buien ontstaan. Om de buien heen blijft hier het zomerse weer toch nog overheersen, en ook de temperaturen lijken er nauwelijks onder te lijden.

Scandinavië

Dan hebben we alle mooiweerlocaties wel gehad, zou je zeggen, maar niets is minder waar. Ook als we naar het noorden kijken komen sommige plekken verrassend zomers uit de bus. (Zuidelijk) Zweden en Denemarken hebbe de komende tijd regelmatig met regen te maken – inderdaad, uit datzelfde lagedrukgebied weer – en moeten het doen met temperaturen rond 15-17 graden die pas vanaf het weekend weer wat opkrabbelen. Maar Noorwegen lijkt de hele dans te ontspringen. Hier is het de komende dagen vaak flink zonnig en in het zuiden van Noorwegen komen de temperaturen elke dag wel wat boven die 20 graden uit. Het is er warmer dan bij ons. En dan hebben we de bijzondere hitte in IJsland nog niet eens genoemd.

Groot-Brittannië

Ook op de Britse eilanden is er de komende dagen weinig aan de hand. Daar ligt juist een hogedrukgebied haar werk te doen. Rustig weer, met wel wat bewolking af en toe, maar de temperaturen zijn er prima op peil. In Ierland kom je vandaag nog op 26 graden uit. Na vandaag zakken de temperaturen iets, maar nog steeds staan er volop 20-plussers in de kaarten. En het blijft er dus een aantal dagen droog. Het uiterste oosten kan misschien nog net een buitje meepakken, maar verder zit je ook daar prima.

Centraal-Europa

Dat brengt ons dan toch bij de natste regio van ons continent. Dat lagedrukgebied boven Duitsland komt de komende tijd maar nauwelijks van zijn plek, en blijft dus voorlopig voor wisselvallig, of soms kletsnat weer zorgen. Duitsland, Polen, Tsjechië, Slowakije: in al deze landen krijg je de komende dagen met de nodige nattigheid te maken. Ook kunnen er flinke onweersbuien voorkomen. De temperaturen stijgen hier logischerwijs ook niet zo hard: slechts heel lokaal kom je soms nog aan 20 graden, maar meestal wordt dat niet gehaald. Pas halverwege komende week schuift het Laag wat op en komen ook hier weer wat hogere temperaturen voor.

Alpen

Ook de Alpenregio ondervindt hier de gevolgen van. Zeker aan de noordkant van de Alpen zit je de komende dagen regelmatig met regen en onweersbuien. In Oostenrijk is het over het algemeen natter dan in Zwitserland, lijkt het. Het noorden van Italië krijgt er nog minder van mee. Een lichtpuntje, voor de liefhebbers dan: komend weekend lijkt er ook weer eens een beetje sneeuw te vallen in de bergen.

Dorien BouwmanMediameteoroloog