Foto gemaakt door Gieny Westra - Katwijk aan Zee - Ook op de stranden wordt het heet
Foto gemaakt door Gieny WestraKatwijk aan ZeeOok op de stranden wordt het heet
Nu

Volg hier alle hitterecords die sneuvelen

Vandaag breken we dan ook in De Bilt echt door de tropische 30 gradengrens heen, voor de eerste keer dit jaar. En dat niet alleen: er staan ook een heleboel warmterecords op het punt van sneuvelen.

Het wordt heet! Al een paar weken is het regelmatig zomers warm, maar woensdag is de eerste dag van een paar onvervalste tropisch warme dagen (en nachten). Woensdag tot en met vrijdag lijken we op grote schaal boven de 30 graden uit te gaan komen. Daarmee is niet alleen de eerste regionale hittegolf van het jaar in de maak, maar ook kan een flink aantal warmterecords uit de boeken gaan.

De records op een rij

Hieronder vind je de records die staan te wankelen – zodra het zover is, vermelden we dat hier meteen.

Eerste officiële tropische dag van het jaar: BEREIKT

Op het landelijk hoofdstation De Bilt moet de temperatuur tot minstens 30,0 graden komen. De temperatuur kwam zojuist om 13:50 boven de tropische grens uit. Uiteindelijk werd het 30,8 graden.

Nooit eerder zo warm op 17 juni: BEREIKT

Voor de 17e juni zijn de records vrij recent. De warmste 17 juni tot nu toe was in 2002. Toen werd het in het Limburgse Arcen 32,9 graden. Zojuist werd het in de Achterhoek in Hupsel 34,0 graden.

Officieel warmste 17 juni ooit: NIET BEREIKT

Ook in De Bilt was het nog nooit warmer op 17 juni dan in 2002. Toen werd het daar 31,7 graden. Dit record is blijven staan, het was vandaag 30,8 graden.

Bijzonder vroege hitte: NIET BEREIKT

Als het ergens in het land 34,9 graden wordt donderdag, dan is het sinds 1922 niet zo vroeg in het zomerseizoen zo heet geworden in Nederland. In dat jaar, al bijna 100 geleden, was het al op 24 mei in Gemert en Sittard 35,6 graden. De grootste, vroegste hitte is 36,1 graden op 8 juni 1915 in Oudenbosch. (Dat is de hoogste maximumtemperatuur ooit gemeten in de periode 1 januari - 20 juni). Met 34,0 graden in Hupsel kwamen we in de buurt, maar het is niet gelukt.

Warmterecords 18 juni

Ook vrijdag gaat de recordkoorts nog door. Ook die dagrecords stammen uit 2002.

In De Bilt staat het op 31,1 graden. Over het hele land gezien is Arcen de recordhouder, met 34,7 graden. De kans is klein dat we deze records gaan halen, volgens de huidige verwachting wordt het circa 29 graden in De Bilt en 32 graden langs de oostgrens.

Recordhete nachten

Niet alleen overdag, maar ook 's nachts wordt het behoorlijk warm. We gaan in delen van het land een paar tropennachten beleven, ook wel bekend als 'plaknachten' als het ook nog heel vochtig is. Ook de warmste nachten worden door weer.nl bijgehouden en kunnen de komende dagen in 'gevaar' komen.

De warmste juninacht ooit was in 2019: toen kwam op 25 juni de minimumtemperatuur in Maastricht niet lager dan 21,9 graden. In de nacht naar donderdag kwam Hoek van Holland bij dit landelijke maandrecord in de buurt, met een minimum van 21,2 graden. Maar deze waarde moet natuurlijk nog wel blijven staan tot aan het eind van de dag. Die kans is groot, want in de nacht naar vrijdag blijft het kwik weer boven 20 graden op veel plekken.

In De Bilt kende de warmste juninacht ooit een minimumtemperatuur van 19,5 graden. Dat was op diezelfde 25 juni 2019.

Eerste lokale tropische dag van het jaar: 16 JUNI BEREIKT

Ergens in het land moet de temperatuur tot minstens 30,0 graden komen.

Om 14.40 uur woensdagmiddag kwam de temperatuur op 30,6 graden in het plaatje Ell en daar kwam nog een graad bij. Later volgden veel meer weerstations in het oosten en zuiden. Hier vind je meer informatie over die eerste tropische dag.

Nooit eerder zo warm op 16 juni: GEËVENAARD

Ergens in het land moet het vandaag warmer worden dan 31,6 graden. Zo warm werd het namelijk op deze dag in Vlissingen in 1917. Dat record is dus meer dan 100 jaar oud.

In Ell is het al precies 31,6 graden geworden, een evenaring dus. Maar we kwamen er nog niet overheen.

Officieel warmste 16 juni ooit: NIET BEREIKT

Ook al zo oud is het dagrecord op het hoofdstation De Bilt. In 1917 werd het daar 31,2 graden. Als het woensdag warmer was geworden dan dat, was dit record dus ook uit de boeken gegaan. Maar de 28,9 graden was hiervoor niet genoeg.

Dorien BouwmanMediameteoroloog
Jordi HuirneMeteoroloog en presentator