Foto gemaakt door Jolanda Bakker - Zoeteremeer - In de buurt van Zoetermeer waren woensdagavond nog een paar opklaringen te zien.
Foto gemaakt door Jolanda BakkerZoeteremeerIn de buurt van Zoetermeer waren woensdagavond nog een paar opklaringen te zien.
Nu

Vrij koude, sombere augustus 2021 stelde qua zomerweer teleur

Net als zijn voorganger juli, stelde de laatste zomermaand qua zomerweer teleur. Ook de augustusmaand grossierde niet in mooie zomerdagen, al was het wel af en toe heel aangenaam. De gemiddelde temperatuur van 16,9 graden viel in De Bilt een graad lager uit dan normaal, maar de maximumtemperatuur was met 20,9 graden zelfs 2 graden te koud. De buientrein denderde ook in de laatste van de drie zomermaanden door en de zon slaagde er met landelijk 170 zonuren tegen 205 normaal, net als in juli niet in om het gebruikelijke aantal uren te schijnen.

Met een gemiddelde temperatuur van 16,9 graden was de maand in De Bilt 1 graad kouder dan het gebruikelijke gemiddelde van 17,9 graden. In De Bilt kwam het slechts op één dag tot een zomerse temperatuur van meer dan 25 graden, en wel op 12 augustus toen de thermometer tot 25,2 graden steeg. In het zuidoosten van het land lukte dit nog op 4 dagen.

Foto gemaakt door Weer.nl - De temperaturen in augustus.
Foto gemaakt door Weer.nlDe temperaturen in augustus.

Geen tropische dag

Nergens werd het warmer dan 30 graden. De hoogste temperatuur van augustus werd op de 15e in Arcen gemeten. Het kwik steeg daar in de middag tot 27,6 graden. Net als in juli bracht augustus het daarmee ook tot een voor het nieuwe klimaat uiterst matige toptemperatuur. De 25,2 graden van De Bilt als toptemperatuur voor de augustusmaand was de laagste sinds 1993, toen werd het hooguit 24,3 graden. Op ons nationale hoofdstation steeg de temperatuur in augustus op 20 dagen tot boven 20 graden tegen 24 warme dagen normaal.

Iets aan de droge kant, lokaal zware buien

Gemiddeld over het land viel ongeveer 76 millimeter regen tegen 88 mm normaal. De verschillen waren daarbij opnieuw groot. Zo beleefden flinke delen van Midden- en Noord-Nederland een natte maand met op diverse plaatsen tussen 100 en 130 millimeter regen. Het natst was het Friese Oldeholtpade waar in totaal 187 millimeter omlaag kwam, waarvan 95 mm op 1 augustus.

Foto gemaakt door Weer.nl - De neerslag in augustus.
Foto gemaakt door Weer.nlDe neerslag in augustus.

Droger dan normaal was het op veel plaatsen in het oosten, zuiden en westen van het land. In Twente, de Achterhoek, Noord-Limburg, flinke delen van Brabant, het zuidoosten van Zeeland en de westkust viel 45-60 mm. In het Achterhoekse Hupsel viel maar 38 mm.

Zomerrecord dagen met extreme regen verbroken

Op 2 dagen kwam het op 1 of meer van de KNMI regenstations tot 50 millimeter regen of meer, waarmee het aantal dagen met extreme regenval deze zomer steeg tot 16 (een record voor een zomer) en in het hele jaar tot 18 (ook een record) met de vaak natte september- en oktobermaanden nog te gaan. Naast de natte 1 augustus werd ook op 22 augustus lokaal veel neerslag afgetapt. Weerstation Stavoren ving 92 mm op.

De zon scheen in augustus gemiddeld over het land 170 uur, tegen 205 uur normaal. Voor de tweede opeenvolgende maand was het daarmee relatief somber in Nederland. Van de drie zomermaanden was uiteindelijk alleen juni duidelijk zonniger dan normaal. Maastricht mat in augustus slechts 138 zonuren, sinds 2006 verliep de maand daar niet zo somber.

Luchtdrukverdeling zat ook in augustus vast

De luchtdrukverdeling zat ook in augustus vast. Hogedrukgebieden op de oceaan waren er de oorzaak van dat storingen zich boven het noordwesten van Europa vrijwel voortdurend thuis voelden. Warmte was er wel op het continent, maar daarvoor moesten we ver naar het zuiden en zuidoosten van Europa waar enkele zware hittegolven huishielden. Niet alleen stegen de temperaturen daar af en toe tot grote hoogten, ook was het er droog en zonnig en ontstonden vele bosbranden.

Foto gemaakt door Weer.nl - De zonuren in augustus.
Foto gemaakt door Weer.nlDe zonuren in augustus.

In Nederland was het de eerste 10 dagen van de maand wisselvallig met een afwisseling van wolken, zon en soms felle buien. Meteen al op 1 augustus werd een deel van Friesland door zware regen getroffen. Plaatselijk viel bijna 100 millimeter met in het gebied soms grote wateroverlast tot gevolg. Op de 4e was het opnieuw raak, met lokaal ruim 40 mm neerslag.

Soms bijna herfstachtig

Soms was het bijna herfstachtig met op zaterdag 8 augustus flink wat wind en felle buien. De temperaturen schommelden die eerste 10 dagen vaak tussen 20 en 25 graden. In de nachten daalde het kwik tijdens opklaringen af en toe tot ruim beneden 10 graden.

In het weekend van 11 en 12 augustus volgde een tijdelijke weersverbetering met meer zon en hogere temperaturen. Het kwik steeg op de 12e in Arcen tot 26,8 graden. Tot en met de 15e bleef het vrij warm met op 15 augustus in Arcen zowaar een temperatuur van 27,6 graden.

Wisselvallige fase

Na een onstuimige 16 augustus met op de Wadden in de avond tijdelijk een windkracht 8 en in Lauwersoog een windvlaag van 106 kilometer per uur, diverse buien en een flink lagere temperatuur tussen 17 en 19 graden, brak een volgende periode met wisselvallig weer aan. Vooral op 22 augustus was het in delen van het land kletsnat door zware plensbuien. Overdag viel in het zuidwesten van Friesland plaatselijk meer dan 120 millimeter. Het officiële meetpunt Stavoren kreeg 92 millimeter in de meter.

Tot en met de 25e bleef het vervolgens op de meeste plaatsen droog en wisselden wolken en de zon elkaar af. Er stak een noordelijke wind op die geen hogere temperaturen dan tussen 20 en 23 graden toeliet. In de nacht van 25 augustus werd op de Vliegbasis Twenthe bij Enschede met 6,0 graden de laagste temperatuur van de maand gemeten. Hupsel kwam aan de grond op 2,7 graden uit, een frisse nacht voor vakantiegangers in eigen land. Ook de dagen daarna bleef het fris met overdag slechts 20 graden.

Somber slot

Op zaterdag 28 augustus trok vanuit het noordoosten een storing over het land. Het was een grijze en druilerige dag met op veel plaatsen langdurig (mot)regen. De temperaturen bleven daarbij op 17 of 18 graden steken en er was geen of nauwelijks zon. De laatste dagen knapte het weer een beetje op, maar nazomer zat er niet meer in en daarmee sloot de maand in stijl af. Het aantal mooi-weerdagen, waarbij het droog is, warmer dan gemiddeld en de zon meer dan de helft van de tijd schijnt, blijft steken op 3 in De Bilt tegen 7 normaal.

Reinout van den BornChef Redactie
Jordi HuirneMeteoroloog en presentator