Foto gemaakt door Kees Jak - De warmte vandaag was van korte duur
Foto gemaakt door Kees JakDe warmte vandaag was van korte duur
Nu

Waarom de warmte maar van korte duur is

Enkele dagen geleden viel er nog sneeuw, vandaag ligt de temperatuur op veel plaatsen op zomerse waarden en morgen is het eigenlijk alweer gedaan met het warme weer. Waar kwam die warmte ineens vandaan, en waarom flitst de warmte gelijk weer voorbij?

Voor veel mensen was het warme weer een welkome afwisseling na een koude aprilmaand en een koud begin van mei. Goed, de warmte had door de vochtige atmosfeer wel gelijk een drukkend karakter en op veel plekken ging de het warme weer gepaard met (onweers)buien. Maar de zon, die ook een hoofdrol speelde, en de hoge temperaturen, waren iets waar veel mensen naar snakten.

Zie in de animatie hieronder hoe de warme lucht ons land veroverde en het koufront de warmte weer opruimt:

Waar kwam de warmte vandaan?

Gisteren bevond zich een venijnig lagedrukgebied ten westen van de Britse eilanden, terwijl er zich een hoog bevond boven Centraal-/Oost-Europa. Tussen deze twee drukgebieden in, kwam Nederland in een zuidelijke stroming terecht. Omdat het hogedrukgebied zich verder opwierp richting Noordoost-Europa, werd warme lucht met een grote snelheid aangevoerd vanuit de omgeving van Spanje. Op de grens van de koude en warme lucht ligt een warmtefront, het systeem dat gister in een groot deel van het land voor regen zorgde. Achter dat front zit de warme lucht, in de meteorologie ook wel de 'warme sector' genoemd. Vandaag bevonden we ons in die warme sector, waardoor de temperaturen flink konden oplopen. In de Arcen werd het maar liefst 27,7 graden en met 24,9 graden in De Bilt kwam het nét niet tot een officiële zomerse dag.

De temperatuur op 850 hPa, zo'n 1500 meter, eerder vandaag. De temperatuur op deze hoogte geeft een goede indicatie van de luchtmassa. We bevonden ons vandaag in een vochtige, subtropische luchtmassa.
De temperatuur op 850 hPa, zo'n 1500 meter, eerder vandaag. De temperatuur op deze hoogte geeft een goede indicatie van de luchtmassa. We bevonden ons vandaag in een vochtige, subtropische luchtmassa.

Koufront ruimt de warmte weer op

Aan de westzijde wordt deze 'warme sector' echter begrensd door een koufront. Zoals de naam al zegt, bevindt zich aan de achterzijde daarvan koude lucht. Het lagedrukgebied bij de Britse Eilanden blijft daar vrij stationair liggen, maar omdat het hogedrukgebied boven Oost-Europa verder naar het noordoosten trekt, krijgt de wind bij ons een meer westelijke component. Het koufront trekt vannacht en morgenochtend net over West-Europa Duitsland in, en wij bevinden ons daarom vervolgens in de koude lucht. Wel volgt eerst nog een zwoele nacht. Met het passeren van het koufront kunnen vannacht en morgenochtend nog enkele stevige (onweers)buien voorkomen.

De warmte schiet snel verder door naar het noordoosten van Europa, terwijl wij achter het koufront in de koelere lucht terecht komen
De warmte schiet snel verder door naar het noordoosten van Europa, terwijl wij achter het koufront in de koelere lucht terecht komen

Komende week wisselvallig lenteweer

Komende week blijft de temperatuur dan rond of iets onder de normaal voor de tijd van het jaar met 15 tot 19 graden. De zon laat zich regelmatig zien, maar ook valt er van tijd tot tijd een bui. De neerslagkansen lijken tegen het eind van de week af te nemen.

Daan van den BroekMeteoroloog