Warm in het Middellandse Zeegebied
Daar waar het grootste deel van Europa zich in relatief koude lucht bevindt, is het in het zuiden van Europa zomers tot soms zelfs tropisch warm. In het zuiden van Spanje, op de vele bekende vakantie-eilanden op de Middellandse Zee, in delen van de Balkan en in Griekenland en Turkije stijgt de temperatuur vrijwel dagelijks tot boven 25 graden en is het stralend voorjaarsweer. Grote verschillen dus.Met het vooruitzicht dat we ‘voorzichtig’ weer op vakantie kunnen naar warmere oorden werpen we maar weer eens een blik op de Europese weerkaarten. Waar zit het zonnige en warme weer en waar kunnen we qua weer de komende dagen beter niet naar toe? Het antwoord op die vraag is, als je van zon en warmte houdt, vrij duidelijk: Zuid-Europa. De centrale delen van Europa hebben net als bij ons relatief lage temperaturen voor de tijd van het jaar en wisselvallig weer. Ook het noorden is nog koud, met in Lapland zelfs nog sneeuwval, maar de warmte zit er wel heel dichtbij. Zo was in Finland eerder deze week bijvoorbeeld een bijzondere temperatuurgradiënt te zien, met in de gebieden grenzend aan de Baltische Zee ‘s middags amper 7 graden tegenover ruim 30 graden langs de Russische grens.
Bijzondere voorjaar van 2021
Zoals al vaker beschreven in deze rubriek is het voorjaar van 2021 een bijzondere. De afgelopen 3 jaar zaten we in de lente al te puffen van de warmte en was het inmiddels gortdroog. Dit jaar is dat anders. Met een overheersende noordelijke stroming was het vaak te koud voor de tijd van het jaar en wisselvallig. Daar waar de maartmaand nog vrij normaal van start ging, werd het in april al natter en mei spande tot nu toe de kroon met talrijke buien en ronduit lage maximumtemperaturen.
Bellen met koude lucht
En dit laatste geldt niet alleen voor Nederland. De kou blijft standvastig boven Scandinavië aanwezig en net als wij zit ook de rest van Centraal-Europa in die koude en onstabiele lucht gevangen. Eind mei hoort het in Nederland volgens de klimaatboeken gemiddeld zo’n 20 graden te worden en dieper het continent in nog een stuk warmer. Maar die 20 graden halen we in zowel Noord- als Centraal-Europa de laatste tijd nauwelijks. Bellen met koude lucht, vooral in de hogere luchtlagen, blijven al maanden vanuit de poolstreek uitzakken tot boven een groot deel van Europa, met ook daar lage temperaturen en vrijwel dagelijks passerende fronten of (stevige) buien die ontstaan.
Frankrijk vergelijkbaar met Polen
Zo is het in grote delen van Frankrijk bijvoorbeeld even ‘warm’ als in Polen, met slechts een graad of 17 als maximum en aanhoudend wisselvallig weer. Natuurlijk zijn er net als bij ons ook droge en vrij zonnige intermezzo’s, maar een langere periode met stabiel en warm weer blijft ook daar veelal uit.
Overheersende noordelijke wind
Op de Britse Eilanden, in grote delen van Duitsland en in de rest van de Benelux is het zelfs nog een paar graden frisser, met de komende dagen gemiddeld slechts een graad of 13 en wederom talrijke buien. Het wil op de een of andere manier maar niet lukken dit voorjaar. En dit heeft alles te maken met een standvastig hogedrukgebied boven de noordelijke delen van de Atlantische Oceaan. Het zeewater is er warmer dan normaal en maakt dat het hogedrukgebied steeds opnieuw opbouwt. Rondom een hogedrukgebied waait de wind altijd met de klok mee en met dat hogedrukgebied steeds op ongeveer dezelfde positie betekent dat voor Europa dus een overheersende noordelijke wind, waarmee koudere en onstabiele lucht vanuit de Noordpool het Europese continent instroomt.
Warmte in het zuiden
Deze luchtsoort weet het zuiden van Europa echter niet te bereiken, met daar over het algemeen dan ook het warmere en zonnige weer. Al zien we bijvoorbeeld alleen in Spanje ook al grote verschillen tussen noord en zuid. Daar waar het noorden zich ook nog vaak in de relatief koudere lucht bevindt en af en toe een veeg meekrijgt van een passerend regenfront, is het in het zuiden van Spanje zonnig en warm, met regionaal al temperaturen boven 30 graden.
Tropische temperaturen en zonneschijn
Ook het zuiden van Italië, delen van de Balkan, Griekenland en Turkije baden over het algemeen in zonneschijn en warmte. Het kwik stijgt er ’s middags op grote schaal tot boven 25 graden. Perfecte vakantiebestemming dus voor zon- en warmte-aanbidders. En voor de rest van Europa geldt: nog even geduld a.u.b… Zoals het er nu voor staat, lijkt de meteorologische zomer in ieder geval met wat meer zon en hogere temperaturen te gaan beginnen.