Warmetruiendag waterkoud in het noorden
In het zuiden is het morgen geen moeite om de verwarming een paar graden lager te zetten. Het weer lijkt wel een beetje lenteachtig met weinig wind, af en toe zon en maxima tot 12 graden. Het noorden heeft koud weer met veel bewolking en enkele buien. Het wordt hooguit 2 graden, maar de koude oostenwind jaagt de gevoelstemperatuur enkele graden onder het vriespunt. De koude lucht wint dit weekend terrein en dat gaat gepaard met ijzel en sneeuw.Jaarlijks melden honderdduizenden Nederlanders zich actief aan voor Warmetruiendag op een vrijdag in de eerste helft van februari. Als mensen een dikke trui aantrekken en vervolgens de verwarming één graad lager zetten, wordt maar liefst 6% CO2 en energie bespaard. Als iedereen in ons land de thermostaat een graadje lager zet bespaart dit 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO2-uitstoot. Dit komt overeen met het jaarverbruik van drie Waddeneilanden! Alleen samen heeft het impact, het motto is dan ook ‘verwarm jezelf, niet de wereld’.
Voorjaarsachtig in het zuiden
In het zuiden staat er morgen slechts een zwakke zuidwestenwind en laat de zon zich af en toe zien. Op een lokale bui na blijft het droog. Met 10 tot 12 graden is het zeer zacht en zal het in de zon zowaar voorjaarsachtig aandoen. Een kleine moeite dus om de verwarming een graadje lager te zetten. In het midden van het land is het bewolkt, maar ook daar is het niet koud met een graad of 10 en het waait nauwelijks.
In het noorden is het een stuk kouder met temperaturen rond 4 graden en in het uiterste noorden en op de Wadden is het maar een graad of 2. Het is bewolkt en er komen buien voor. In het uiterste noordoosten van Groningen zou dit ook een winterse bui kunnen zijn met smeltende sneeuw. Omdat er een stevige oostenwind waait voelt het aan alsof het licht vriest. Een hele dikke warme trui is dan zeker geen overbodige luxe voor mensen die meedoen met Warmetruiendag.
Koude lucht wint zaterdag
De grens tussen de koude en de zachte lucht zwabbert al weken in de buurt van ons land. Vooral het noorden kreeg afgelopen weken af en toe een vleugje winter met vorst en sneeuw, maar meestal won de zachte lucht het snel. Op de meeste plaatsen is het nauwelijks winterweer geweest. Daar komt zaterdag verandering in. Vanuit het zuidoosten gaat het regenen, maar omdat de vorstgrens vanuit het noorden steeds verder zuidwaarts het land inzakt, gaat de regen snel over in ijzel of sneeuw. In het uiterste zuiden blijft het zaterdag zacht en regenachtig, terwijl het in het uiterste noorden droog een koud is.
Zondag wordt het bar en boos met in het hele land (uitgezonderd Zuid-Limburg) sneeuw of ijzel. Door de krachtige oostenwind kan de sneeuw verstuiven tot sneeuwduinen en ligt de gevoelstemperatuur regionaal onder -10 graden. Volgende week wordt het droger en vriest het zowel overdag als ’s nachts flink.
Twee jaar geleden volop lente en in 2012 strenge vorst
Vorig jaar verliep Warmetruiendag stralend met flink wat zon bij temperaturen tussen 7 en 10 graden. In 2019 was het volop lenteachtig met volop zon en temperaturen landinwaarts tussen 13 graden in het noorden en 17 graden in Brabant en Limburg. De trui kon op deze warmste Warmetruiendag sinds de start in 2007 plaats maken voor een T-shirt. In 2012 was het zonnig, maar ijskoud met temperaturen tussen -1 en -3 graden. De dag begon toen plaatselijk met 14 graden vorst.