Foto gemaakt door Geurt van Roekel - Woerden - We zitten middenin een periode met ongewoon warm weer en die lijkt wel even aan te houden. Vanaf halverwege november tekent zich een mogelijke omslag af.
Foto gemaakt door Geurt van RoekelWoerdenWe zitten middenin een periode met ongewoon warm weer en die lijkt wel even aan te houden. Vanaf halverwege november tekent zich een mogelijke omslag af.
Nu

30-Daagse: nog lang zacht, maar daarna een omslag?

We zitten middenin een lange periode met voor de tijd van het jaar ongewoon hoge temperaturen. Lagedrukgebieden maken op de Oceaan de dienst uit, boven het Europese continent is de luchtdruk juist hoog. Zuidelijke winden voeren lucht aan die af en toe helemaal uit het noorden van Afrika afkomstig is en de temperaturen zijn ernaar. In het zuiden kunnen we de komende tijd bijna dagelijks 20 graden halen.

Toch is er nog steeds veel dat wijst op een omslag in het drukpatroon, in de loop van november, onderweg naar de decembermaand. Met een wind die in plaats van uit het zuiden, vaker uit richtingen tussen noord en oost moet gaan waaien. En temperaturen die in plaats van (veel te) hoog, normaler voor de tijd van het jaar tot misschien wel beneden normaal moeten worden. Vorige week zochten we in de 30daagse al naar het omslagpunt. Toen bleek dat aan het begin van de novembermaand te liggen. In deze aflevering kijken we weer. Is het omslagpunt er nog steeds? En zo ja, wanneer wordt het nu berekend?

Week 1: van maandag 24 tot en met zondag 30 oktober

  • Geregeld zon en nu en dan een regen- of onweersbui
  • Voortdurend een zuidelijke tot zuidwestelijk wind
  • Hoge temperaturen, vaak tussen 17 en 20 graden

Het blijft vooralsnog warm. In deze week verandert vrijwel niets in het patroon dat we ook nu zien. Opnieuw worden lagedrukgebieden op de Oceaan berekend en de hogedrukgebieden boven het Europese continent. Bij ons waait voortdurend een zuidelijke tot zuidwestelijke wind en houdt de aanvoer van voor de tijd van het jaar warme lucht aan.

Op de meeste dagen zien we de zon af en toe, maar valt verspreid ook een regen- of onweersbui. Verder lijken de maandag en de donderdag en mogelijk vrijdag de warmste dagen uit de serie te worden, met temperaturen in het zuiden tussen 20 en mogelijk 22 graden. In het noorden van het land is het meestal rond 17 graden. Op de iets minder warme dagen kan het in het zuiden toch nog wel steeds ergens 20 graden worden.

Week 2: van 31 oktober tot en met 6 november

  • Aanhoudend zacht met nu en dan zon, ook af en toe een bui
  • De wind waait overwegend uit het zuidwesten
  • Temperaturen dalend naar waarden tussen 13 en 17 graden

Het zachte weer weet nog van geen wijken. De zone met lagedrukgebieden langs de westrand van Europa op de Oceaan handhaaft zich. Op het Europese continent blijft de luchtdruk hoog. Ook het weerbeeld ondergaat nauwelijks wijzigingen. Opnieuw schijnt de zon geregeld, maar passeren ook storingen met vanuit het zuidwesten bewolking en een tijdje regen- of een bui. Omdat de lagedruk op de Oceaan iets dichterbij komt, verliezen we de aanvoer van de warmste lucht. Maar met temperaturen die nog steeds tussen 1 en 3 gaden boven de normaal worden berekend, houdt het zachte weer gewoon aan.

Hier zien we een verandering ten opzichte van de verwachting van vorig week. Daar waar we toen de eerste contouren van een omslag zagen, worden die nu nog niet berekend.

Week 3: van maandag 7 tot en met zondag 13 november

  • Aanhoudend zacht met nu en dan zon, ook af en toe een bui
  • De wind waait overwegend uit het zuidwesten
  • Temperaturen dalend naar waarden tussen 12 en 15 graden

Ook in deze week verandert nog weinig. We zien in de buurt van Groenland op de Oceaan weliswaar een hogedrukgebied verschijnen, wat toch het begin van een verandering genoemd kan worden, maar de lagedrukgebieden voor de westrand van Europa blijven nog steeds op hun plaats. In onze omgeving houdt de veelal zuidwestelijke wind dus aan en zien we de bekende afwisseling van wolken en zon en af en toe buien of wat regen als vanuit het zuidwesten weer eens een storing over ons land naar het noordoosten trekt. De temperaturen blijven op een niveau dat tussen 1 en 3 graden boven normaal ligt.

Ook deze week ziet er anders uit dan in de berekening van vorige week. Toen zagen we Nederland in de berekeningen al een tijdje in een gebied met noordoostelijke winden en langzaam dalende temperaturen liggen. Zo ver is het nu nog niet. Wel zien we de eerste aanzet tot een verandering in de vorm van het hogedrukgebied bij Groenland.

Week 4: van maandag 14 tot en met zondag 20 november

  • Wisselvallig weer met diverse storingen, af en toe regen en ook buien
  • In de loop van de week geleidelijk normalere temperaturen
  • De afkoeling hoort bij een draaiing van de wind van zuidwest naar noordwest

Het hele patroon begint naar het oosten op te schuiven. Terwijl het hogedrukgebied bij Groenland zich op de Oceaan tot ver naar het zuiden sterk maakt, zien dat de lagedrukgebieden op de Oceaan naar het oosten worden geduwd, richting Scandinavië.

In Nederland volgt in de loop van deze week een omslag. We zien de wind van zuidwest naar noordwest draaien. Daarbij komt een aantal storingen over, is het dus wisselvallig en valt van tijd tot tijd regen, of komen enkele buien voor. De temperaturen dalen verder en vallen terug naar een niveau dat normaler is voor de tijd van het jaar. De week als geheel zal evenwel nog steeds duidelijk boven normaal uitkomen, voor wat de temperatuur betreft.

Al met al zien we, zoals vorige week, dus nog geen draaiing van de wind naar het noordoosten. Wel ontstaat een patroon op de weerkaarten dat past in de ontwikkelingen zoals die door de verschillende seizoensmodellen voor de loop van november en december worden voorzien, en die we ook in onze eerste, voorlopig versie van de winterverwachting hebben beschreven. Op zich blijft dat een interessante ontwikkeling.

Week 5 en 6: tot en met zondag 4 december

  • Wisselvallig met geregeld regen of een bui
  • Noordelijke winden
  • Temperaturen tussen 8 en 11 graden en dus rond normaal

In deze periode zien we de noordenwinden doorzetten. Het hogedrukgebied vestigt zich in het zeegebied tussen IJsland en Schotland en lijkt daar voor anker te gaan. Er omheen cirkelen lagedrukgebieden die vanuit het poolgebied Scandinavië in trekken. De bijbehorende storingen kunnen ons land bereiken en brengen soms regen, maar tussendoor ook buien. In een koudere bovenlucht kunnen dit ook hagelbuien zijn, met een gure wind.

Omdat de wind via de nog steeds warme Noordzee waait, liggen de temperaturen rond normaal. Zo komen overdag tussen 8 en 11 graden uit, in neerslag wat lager. In rustige nachten met opklaringen, komt het mogelijk tot een eerste graadje vorst.

Samenvattend:

Al met al ziet de verwachting er anders uit dan die van vorige week. Allereerst lijkt de periode met bijzonder zacht weer, waar we nu middenin zitten, nog enkele weken langer aan te houden. Waarbij de afstand van de temperaturen tot normaal wel minder groot wordt. Verder wordt in geen van de weken een noordoostenwind berekend. Daar staat tegenover dat we vanaf halverwege novembermaand opnieuw wel een grootschalige verbouwing van de atmosfeer op gang zien komen, van een type dat past in de veranderingen zoals de seizoensmodellen en onze vroege winterverwachting die ook beschrijven.

Reinout van den BornChef Redactie