Foto gemaakt door Ben Saanen - Budel - Droog, zonnig en warm zomerweer tijdens de eerste dagen van de meteorologische herfst
Foto gemaakt door Ben SaanenBudelDroog, zonnig en warm zomerweer tijdens de eerste dagen van de meteorologische herfst
Nu

Dit weekend toch droog, neerslagtekort nu hoger dan in 2018

Aan het begin van de week leek het er nog op dat afgelopen vrijdag en dit weekend op meerdere plekken regen- en onweersbuien zouden vallen, maar de realiteit is anders. Op een enkele bui in het zuiden na, laten de weermodellen het ook morgen en maandag nog droog blijven. Het gevolg is dat het neerslagtekort vandaag oploopt naar 310 millimeter, hoger dan in 2018.

De laatste keer dat op meerdere plekken in ons land een flinke plens regen viel is alweer 2,5 week geleden, op 17 augustus. Sindsdien is het op een lokale bui na zo goed als droog gebleven. Daarbij liggen de temperaturen sinds het begin van september op veel plekken wederom rond of boven de 25 graden. Het landelijke neerslagtekort bleef daarmee snel stijgen.

Hoger neerslagtekort dan in 2018

Het landelijke neerslagtekort stijgt vandaag tot 310 millimeter. Dat is hoger dan het maximale landelijke tekort in 2018 van 309 mm in de eerste helft van augustus. Daarmee staat het jaar 2022 nu op een 5e plek qua droogste groeiseizoenen sinds het begin van de metingen. In 1911, 1921, 1959 en 1976 lag het maximale landelijke neerslagtekort tijdens het groeiseizoen nog hoger.

In 2018 nam de wisselvalligheid in augustus duidelijk toe. Met enige regelmaat vielen stevige regen- en onweersbuien. Er viel tussen de 50 en 150 millimeter regen, het meest in de kustgebieden, het minst in het oosten. Dit jaar viel in augustus op de meeste plekken slechts 10 tot 50 millimeter regen.

Geen regen, maar 'gewoon' droog en zomers warm

Van de regen voor dit weekend die veel modellen eerst nog in de verwachting hadden staan, is weinig meer overgebleven. Sterker nog, op een lokale regen- of onweersbui in het zuiden blijft het tot en met maandag droog. Daarbij loopt de temperatuur 'gewoon' op naar zomerse waarden van 25 graden of meer. Op maandag kan het regionaal zelfs tropisch warm worden met 30 tot 32 graden.

Foto gemaakt door Karin van der Graaff - Elst - Op sommige plekken lijk je wel in Zuid-Frankrijk te zijn met verdord gras, volop zon en hoge temperaturen.
Foto gemaakt door Karin van der GraaffElstOp sommige plekken lijk je wel in Zuid-Frankrijk te zijn met verdord gras, volop zon en hoge temperaturen.

Zo 'gewoon' zijn zomerse temperaturen niet in september. Op het landelijke hoofdstation in De Bilt wordt het in september gemiddeld op 2 dagen zomers warm. Gisteren en vandaag werd de grens van 25 graden al overschreden en ook morgen en maandag zal dat lukken. De laatste keer dat in september 4 of meer zomerse dagen werden genoteerd in De Bilt, was 6 jaar geleden (2016) met 7 zomerse dagen. In 1999 en 2006 kwam het tot een recordaantal van 8 zomerse dagen.

Volgende week dan toch regen?

De grote vraag is nu of het volgende week wél gaat regenen. De meeste weermodellen zeggen van wel, althans voorlopig. Het zou zeker niet de eerste keer zijn dit jaar dat de neerslag toch weer wordt afgebouwd. Voor maandag zijn de meeste buien alweer uit de verwachting verdwenen, al is in het zuiden wel een lokale (onweers)bui mogelijk.

In de nacht naar dinsdag en dinsdag overdag zouden op meer plekken enkele regen- of onweersbuien kunnen overtrekken, maar de laatste berekening laten het toch steeds wat minder uit de verf komen. Woensdag zijn de kansen op grote schaal serieuze neerslag wel groter. Maar goed, eerst zien, dan geloven.

Jelmer van der GraaffMeteoroloog