Een maand korter wintersportseizoen in 70 jaar
Het Zweedse instituut voor Meteorologie en Hydrologie (SMHI) heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen voor het winter(sport)seizoen in de toekomst als de huidige klimaatverandering in hetzelfde tempo doorzet. De aarde zou bij zo'n gelijkmatige opwarming aan het einde van deze eeuw ongeveer 3 graden opgewarmd zijn. Volgens het SMHI zou het gevolg daarvan zijn dat verschillende wintersportoorden in Europa rekening moeten houden met een maand korter durend winterseizoen.In opdracht van de sporttak van het Zweedse nieuwsbedrijf SVT, heeft het SMHI de gevolgen van een aanhoudende opwarming voor de duur van het winterseizoen in 10 verschillende wintersportresorts rond de eeuwwisseling onderzocht. Het is niet geheel verrassend dat hogere temperaturen en regen in het winterseizoen vaker voor zullen komen en dat het aantal dagen met een sneeuwbedekking dus afneemt.
Gevolgen nu al zichtbaar, maand korter sneeuwseizoen
Volgens het nieuwsmedium is de klimaatverandering op dit moment al merkbaar in verschillende wintersportgebieden in Scandinavië. De noodzaak van kunstsneeuw wordt steeds groter en in de toekomst worden de wintersportgebieden alleen maar meer afhankelijk van kunstsneeuw.
Het aantal dagen met sneeuwbedekking zal bij een opwarming van 3 graden in de meeste gebieden zo'n 25-35 dagen afnemen. Zo berekende het SMHI dat het skiseizoen in het Finse Ruka 34 dagen korter zou zijn aan het eind van deze eeuw. In Het Zweedse Falun zouden er 27 dagen minder met sneeuwbedekking zijn, wat overeenkomt met een daling van 15%, en in het skiresort van Oslo zou het aantal dagen met een sneeuwbedekking met 28 afnemen.
Het SMHI keek niet alleen naar wintersportgebieden in Scandinavië, ook skiresorts in de Alpen werden meegenomen in het onderzoek. In Het Franse Chamonix, het Duitse Oberstdorf, het Oostenrijkse Kitzbühel en het Italiaanse Cortina, zou het aantal sneeuwdekdagen met respectievelijk 30, 33, 28 en 32 dagen afnemen. Het Zwitserse Zermatt komt er het minst slecht vanaf met een daling van 16 dagen. Dit heeft Zermatt te danken aan de hoge ligging van het wintersportgebied.
Ook meldt het SMHI dat de lijn waar permanent sneeuw ligt in de winter steeds verder naar het noorden op zal schuiven. Vooral de wintersportgebieden van Oslo en Falun komen hierdoor in de 'gevarenzone' en zijn er dus extra bij gebaat om de klimaatverandering tegen te gaan.
Ontwikkeling kan worden tegengegaan
Het staat vast dat het wintersportseizoen in de komende decennia steeds korter zal worden. Wel meldt het SMHI dat de inkorting van het wintersportseizoen vertraagd kan worden. Als we, zoals is overeengekomen bij het Parijsakkoord, onder de 1,5 graad opwarming kunnen blijven, is het beeld heel anders. Het wel of niet verdwijnen of korter worden van het wintersportseizoen hangt dus erg af van in hoeverre de afspraken van de laatste klimaattop nagekomen worden en in hoeverre de uitstoot van broeikasgassen beperkt wordt - er zijn namelijk ook nog pessimistischere klimaatscenario's.
Bron: SVT