Foto gemaakt door Chris Biesheuvel - Beesd
Foto gemaakt door Chris BiesheuvelBeesd
Nu

Grote kans op zonnig paasweekend

Volgens de huidige verwachting is de kans groot dat we dit jaar een zonnig paasweekend krijgen. Een hogedrukgebied komt met zijn kern boven Denemarken te liggen en daardoor worden storingen op afstand gehouden. Af en toe trekken velden (hoge) bewolking over het land of ontstaan stapelwolken, maar de kans op regen is klein. Bij een matige noordoostenwind wordt het circa 16 graden. Tijdens de heldere nachten is wel kans op nachtvorst.

Dit paasweekend is de start van het festivalseizoen en uiteraard zijn er ook veel dagjesmensen die de buitenlucht opzoeken. Volgens de huidige berekeningen ziet het er fraai uit voor buitenactiviteiten. De zon schijnt flink en dat komt omdat een noordoostenwind droge lucht aanvoert. Als er bewolking ontstaat, is dit een vriendelijke stapelwolk of een wolkenveld, maar neerslag wordt niet verwacht.

De temperaturen liggen op een aangenaam niveau van ongeveer 16 graden. Mocht de wind wat meer noord worden, dan is het iets frisser en zal zeker in de kustprovincies de 15 graden niet worden gehaald. Als de wind uiteindelijk toch meer uit het oosten gaat waaien, kan het nog wat warmer worden met zeker landinwaarts maxima dicht bij 20 graden. Normaal is het in deze tijd van het jaar 12 tot 15 graden, dus het lijkt een relatief warme Pasen te worden.

Jas mee

Overdag zal het in de zon uit de wind heerlijk zijn in T-shirt, maar tijdens de avonduren koelt het wel razendsnel af. Dit weekend zijn er talrijke festivals zoals Awakenings, DGTL en Paaspop die ook in de avonduren in de buitenlucht doorgaan. Het is verstandig om een warme jas mee te nemen, want de temperatuur zakt snel richting het vriespunt en in de nacht kan het lokaal een graadje vriezen. Aan de grond komt het op grote schaal tot nachtvorst.

Van 22 maart tot en met 25 april

Pasen valt dit jaar op zondag 17 en maandag 18 april. Vorig jaar viel Pasen op 4 en 5 april en soms vallen deze feestdagen al in maart, zoals 27 en 28 maart 2016. De datum waarop Pasen valt hangt af van maanfasen. Al in het jaar 325 werd bepaald dat Pasen moet worden gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. Daarbij wordt 21 maart gehanteerd als start van de lente.

Het paasfeest kan voorkomen in een periode van 35 dagen, van 22 maart tot en met 25 april. Het weer kan daardoor sterk variëren. Vooral in maart kunnen we last hebben van winterse trekjes, terwijl het dieper in april soms juist al zomers kan zijn. Maar de datum zegt niet alles, de grilligheid van het weer in de lente speelt misschien nog wel een grotere rol. Zo kan het dankzij een noordenwind ook eind april nog vriezen en sneeuwen, terwijl warme dagen in maart geen uitzondering zijn door zuidenwinden. Wel is het zo dat de kans op een droge en zonnige Pasen in de loop van april een stuk groter is dan in maart.

Mooiste en slechtste paasdagen

Op Eerste Paasdag 2011 haalde De Bilt zijn enige officiële zomerse paasdag met op 24 april 26,0 graden. In Gilze-Rijen werd het toen 27,2 graden en daarmee is dit de warmste paasdag van de huidige eeuw. Recordzonnig was het in 2019, met in totaal 26 uren zon tijdens de paasdagen. Landelijk waren de paasdagen van 1949 veruit het heetst. Terwijl De Bilt nét onder 25 graden bleef steken, liep het kwik in het oosten en zuidoosten op richting 30 graden. Op 17 april werd het in Gemert en Buchten 29,2 graden. Op Tweede Paasdag werd het in Venlo maar liefst 29,5 graden!

De weerspreuk ‘Aprilletje zoet, heeft nog wel eens een witte hoed’, is er ook niet voor niks, want gemiddeld sneeuwt het één keer in 5 jaar tijdens Pasen. Vorig jaar trokken op Tweede Paasdag sneeuwbuien over het land. Tijdens deze winterse buien daalde de temperatuur onder het vriespunt, op weerstation Twenthe was het tijdens een bui overdag eventjes -1,2 graden. Bijzonder koud was het in 1964. De Bilt noteerde op 29 en 30 maart respectievelijk 3,9 en 4,5 graden als maximumtemperatuur en daarmee was het recordkoud. Er viel regen en sneeuw en op de Waddeneilanden was het niet warmer dan 1 graad.

Ook de nachten zijn soms nog erg koud. In 2013 kwam het op 31 maart, Eerste Paasdag, zelfs tot matige vorst met -5,3 graden. Op de Veluwe werd het in Deelen zelfs -7,8 graden, een record. Door de matige vorst en de koude voorgeschiedenis kon op het Schildmeer in Groningen op Tweede Paasdag worden geschaatst.

Onstuimig was het in 2016, met een officiële paasstorm in ons land. Recordnat was het in 1994, toen viel in De Bilt over beide paasdagen bijna 25 millimeter neerslag.

Lees hier alles over de mooiste paasdagen ooit.

Klik hier voor de 'slechtste' Paasdagen ooit!

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator