IJslandse gletsjers smelten langzamer door 'blauwe blob'
De gletsjers op IJsland zijn sinds 2011 langzamer gaan smelten door het ontstaan van een zogenoemde blauwe blob, een gebied met kouder water in de oceaan ten zuiden van Groenland en IJsland. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit Utrecht, TU Delft en de Universiteit van IJsland.De blauwe blob heeft door de lagere temperatuur een afkoelend effect. Op deze plek in de Noord-Atlantische Oceaan is de temperatuur van het zeeoppervlak sinds 2011 afgenomen. De onderzoekers geven dit op de kaart aan met een blauwe kleur. Rood wordt gebruikt om plekken aan te geven waar de temperatuur juist is gestegen, bijvoorbeeld ten noorden van IJsland. Gemiddeld gezien is sprake van een afkoelende trend, maar ook hierin vinden we natuurlijke variaties. Zo is er dit jaar helemaal geen blauwe blob te vinden en ligt de watertemperatuur ruim een halve graad boven normaal.
30 jaar
De blauwe blob blijft waarschijnlijk nog ongeveer dertig jaar bestaan. Het afkoelende effect neemt vanaf 2050 af, met als gevolg dat de gletsjers dan weer sneller gaan smelten. IJsland kan volgens de onderzoekers tegen 2100 een derde van zijn huidige gletsjervolume hebben verloren. Ongeveer 10 procent van de oppervlakte van IJsland is bedekt met gletsjers.
De IJslandse gletsjers begonnen sinds de jaren '90 sneller te smelten. Het massaverlies vertraagde ruim tien jaar geleden door de blauwe blob. Het is niet duidelijk hoe en waarom deze koelere plek is ontstaan. Volgens de onderzoekers is er mogelijk een link met een verzwakte stroming van warmer water vanuit de tropen. Daar schreven wij eerder vandaag ook al over.
Wereldwijd smelten gletsjers steeds sneller
Door de opwarming van de aarde zijn wereldwijd gletsjers sneller gaan smelten. Bijna alle gletsjers hebben te maken met massaverlies. Het teruggroeien van een gletsjer kan tientallen of zelfs honderden jaren duren.
Internationaal wordt veel onderzoek gedaan naar smeltende gletsjers. De Duitse ruimtevaartorganisatie DLR meldde vorige week dat de gletsjers op Antarctica juist sneller smelten dan verwacht. Hoogleraar Michiel van den Broeke van de Universiteit Utrecht benadrukte toen dat er nog een kans is om de Antarctische ijskappen te stabiliseren. "Maar dan moeten we ons veel meer inspannen om ervoor te zorgen dat de opwarming van de aarde beperkt blijft."
Bron: Weer.nl / ANP