Foto gemaakt door ANP - Brisbane - Qua weersomstandigheden waren er grote verschillen tussen regio's in Australië. In het noorden van het land waren er lange hittegolven, terwijl er ook op grote schaal overstromingen waren in oostelijke staten, mede door het weerfenomeen La Niña.
Foto gemaakt door ANPBrisbaneQua weersomstandigheden waren er grote verschillen tussen regio's in Australië. In het noorden van het land waren er lange hittegolven, terwijl er ook op grote schaal overstromingen waren in oostelijke staten, mede door het weerfenomeen La Niña.
Nu

Koelste jaar in decennium in Australië nog warmer dan gemiddeld

Vorig jaar was in Australië het koelste jaar sinds 2012, maar het was er alsnog warmer dan gemiddeld. Dat laat het Australische Bureau of Meteorology weten in hun jaarlijkse klimaatverklaring. 2021 staat daarmee op een negentiende plaats van warmste jaren ooit gemeten.

Het is voor het eerst sinds 2013 dat een jaar niet in de top-10 van warmste jaren terechtkomt. De gemiddelde temperatuur over 2021 was desondanks meer dan een halve graad warmer dan het gemiddelde in de klimaatperiode van 1961-1990, die als maatstaf wordt gebruikt. Het jaar begon voor Australië nog met een neerslagtekort, maar over het hele jaar viel er over het hele land 9 procent meer regen dan gemiddeld, 510 millimeter. De afgelopen november was daarnaast de natste novembermaand sinds het begin van de metingen in 1900. In een paar gebieden viel wel minder neerslag, zoals in delen van de staten South Australia en Victoria.

Qua weersomstandigheden waren er ook grote verschillen tussen regio's in Australië. In het noorden van het land waren er lange hittegolven, terwijl er ook op grote schaal overstromingen waren in oostelijke staten, mede door het weerfenomeen La Niña.

Nederland minst warme jaar sinds 2013

In ons land was 2021 in De Bilt gemiddeld 10,5 graden. In 2012 en 2013 was het jaar voor het laatst minder warm met respectievelijk 10,4 en 9,8 graden. Over de periode 1961-1990 was het in ons land gemiddeld 9,4 graden. Dat betekent dat ook in Nederland de 'koelste' jaren uit het afgelopen decennium nog steeds veel warmer zijn dan de oude normaal, net als in Australië.

Ook in Nederland hoorde afgelopen jaar niet bij de tien warmste jaren ooit gemeten. Australië kwam uit op nummer 19 en Nederland op nummer 20. Nederland kijkt echter niet naar de oude normaalperiode van 1961-1990, maar naar de nieuwe klimaatperiode 1991-2020. In deze klimaatperiode, ook wel het huidige klimaat genoemd, lag de gemiddelde jaartemperatuur op 10,5 graden, ruim een graad hoger dan in het oude klimaat. Volgens de huidige maatstaven was 2021 dus een normaal jaar. In de vorige eeuw werd bij deze jaartemperatuur echter gesproken van een extreem warm jaar.

Bron: Weer.nl / ANP.

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator