Koningsdag verloopt fris, maar rustig en droog
Komende woensdag is het weer Koningsdag en voor het eerst in jaren kunnen we weer volop genieten van buitenactiviteiten. Op talrijke plekken kun je naar de traditionele vrijmarkt en er zijn genoeg festivals te vinden. In veel grote steden begint het feest dinsdagavond al. Koningsnacht lijkt dit jaar een frisse te worden met nachtvorst en ook overdag heb je een jas nodig. Toch is het wel rustig en zo goed als droog.Dinsdagavond, de nacht naar woensdag en woensdag overdag hebben we te maken met invloed van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. Daardoor is het rustig weer, maar waait de wind wel uit het noorden. Met deze noordenwind wordt koele lucht aangevoerd.
Frisse Koningsnacht
Veel festiviteiten beginnen dinsdagavond al om 18 uur, zoals de traditionele vrijmarkt in de binnenstad van Utrecht. Ook wordt in veel steden al feest gevierd buiten op grote pleinen. Het goede nieuws is dat het zeer waarschijnlijk overal droog blijft. In het noorden en westen is het bewolkt, maar in het oosten en zuiden is de kans op wat zon wat groter. Begin van de avond is het nog een graad of 10, maar het koelt wel snel af. Aan het begin van de nacht ligt de temperatuur rond 5 graden en aan de grond kan het lokaal licht vriezen. De noordelijke wind houdt zich rustig. Een warme (oranje) jas is dus zeker aan te raden.
Koningsdag rustig met soms wat zon
Wie woensdagochtend vroeg de deur uitgaat zal merken dat het nog behoorlijk fris is. In het oosten en zuidoosten, waar het ’s nachts kan opklaren, ligt de temperatuur lokaal maar 1 of 2 graden boven het vriespunt. Aan de grond kan het op meerdere plekken nog een beetje vriezen. De nachtvorst verdwijnt na 7 uur snel en in de middag ligt de temperatuur tussen 12 graden aan zee, 13 tot 15 graden in de Randstad en 16 tot lokaal 17 graden in het zuiden. Er is daarbij vrij veel bewolking, maar de zon weet ook af en toe door te breken, vooral in de zuidelijke helft van het land. Normaal is het 14 tot 18 graden. Het is dus wel wat aan de frisse kant.
Onder de bewolking is het vrij kil, maar als de zon doorbreekt is het meteen aangenaam. Er staat namelijk maar weinig wind. Misschien is de bewolking in het uiterste noorden dik genoeg voor een spatje regen, maar de meeste plekken houden het droog. De meeste zon kunnen we in de ochtend en juist begin van de avond verwachten. Wie één van de talrijke koningsdagfestivals bezoekt, hoeft niet bang te zijn dat het koud is: tussen een mensenmassa ligt de temperatuur beduidend hoger en als de zon even schijnt, zal het direct warm aanvoelen. In de avond zal het, net als tijdens Koningsnacht, wel weer snel afkoelen.
Koninklijke feestdagen uit het verleden
De koudste Koninginnedag hadden we in 1970. Het was koud en guur met winterse buien. Op maar liefst 11 weerstations werd natte sneeuw waargenomen. De temperatuur kwam in De Bilt niet hoger uit dan 8,6 graden en op Schiphol bleef het kwik steken op 7,1 graden. Ook tijdens de koude en gure Koningsdagen in 2016 en 2017 werd lokaal natte sneeuw waargenomen, in 2016 zelfs door 6 weerstations.
In 2017 was Koningsnacht opvallend koud met in De Bilt een minimumtemperatuur van -2,0 graden. Sinds 1949 was alleen Koninginnenacht 1954 kouder met -2,5 graden. Landelijk was het in 1971 het koudst: tijdens Koninginnenacht daalde het kwik in Wageningen zelfs tot -5,5 graden.
Koninginnedag 1993 leek het wel zomer. In het hele land werden zomerse temperaturen boven 25 graden gemeten en dat was nooit eerder gebeurd. In De Bilt liep de temperatuur op tot 26,9 graden en op weerstation Gilze-Rijen werd maar liefst 28,0 graden gemeten. Ook Koninginnenacht verliep recordwarm met een minimum van 13,9 graden. In Den Helder werd het niet kouder dan 14,6 graden.