Foto gemaakt door Ben Saanen - Een koude herfstdag vandaag. Het eerste kouderecord in ruim 2 jaar!
Foto gemaakt door Ben SaanenEen koude herfstdag vandaag. Het eerste kouderecord in ruim 2 jaar!
Nu

Koudste 18 september sinds begin metingen: eerste officiele kouderecord in ruim 2 jaar!

De maximumtemperatuur in De Bilt bleef vandaag tot dusverre op 13,3 graden steken. Omdat de temperatuur momenteel dalende is, komt de maximumtemperatuur daar niet meer bovenuit. Daarmee is het officieel de koudste 18 september sinds het begin van de metingen. Het vorige record stamt uit 1962. Toen bleef het kwik op 18 september op 13,5 graden steken.

Het laatste officiële kouderecord in De Bilt dateert alweer van 15 mei 2020, bijna 2,5 jaar geleden dus. We zagen dit jaar landelijk al wel eerder kouderecords, bijvoorbeeld op 1 april en 3 april, maar deze records vonden niet plaats in De Bilt.

Tegen dit ene kouderecord staan dit jaar al 8 warmterecords (minimum- en maximumtemperatuur). Voor het laatst was dat op 25 augustus het geval.

Veel plekken in Europa koud, sneeuw in Alpen

Het relatief koude weer heeft alles te maken met een koude noordwestelijke stroming die een groot deel van Europa in zijn greep heeft. Zo viel de afgelopen dagen zelfs sneeuw in Schotland en de Alpen.

Nog kouder in binnenland

Aanvankelijk verwachtten we dat de maximumtemperatuur in De Bilt net boven het vorige record van 13,5 graden uit zou komen, maar omdat het langer bewolkt en regenachtig bleef dan verwacht, lukte dat niet meer. Op veel plekken in het binnenland was het nog kouder: op meerdere plekken bleef de temperatuur onder de 13 graden steken. Zo werd het in Twente niet warmer dan 12,1 graden. Dit was overigens geen landelijk kouderecord, in 1962 werd het in Maastricht niet warmer dan 10,8 graden.

Kouderecords steeds zeldzamer

Door klimaatverandering worden deze eeuw per jaar nu gemiddeld 15 warmterecords tegenover slechts één kouderecord genoteerd in De Bilt. Zoals gezegd dateert het laatste officiële kouderecord alweer van 15 mei 2020. Deze eeuw was alleen in 2010 het aantal warmte- en kouderecords in evenwicht (beide 6). In een klimaat dat niet opwarmt is ongeveer sprake van een evenwicht.

Vorig jaar kwam het niet tot een kouderecord, maar wel 12 warmterecords. Het jaar 2020 telde er ruim twee keer zoveel, namelijk 26 stuks, waarvan 2 kouderecords. Het jaar 2018 telde, samen met 2015, recordveel dagrecords voor deze eeuw, namelijk 30. In 2018 waren er daarvan 26 een warmterecord en in 2015 maar liefst 27.

Daan van den BroekMeteoroloog