Foto gemaakt door Laura Wijsmuller  - Archieffoto van 31 januari dit jaar. Ongetwijfeld zullen we komende week weer af en toe een ruige zee te zien krijgen, want het wordt een onstuimige week met mogelijk zelfs storm.
Foto gemaakt door Laura Wijsmuller Archieffoto van 31 januari dit jaar. Ongetwijfeld zullen we komende week weer af en toe een ruige zee te zien krijgen, want het wordt een onstuimige week met mogelijk zelfs storm.
Nu

Onstuimige week met stormkansen

Waar we momenteel kunnen genieten van een overwegend zonnig weekend, daar wordt het volgende week erg wisselvallig en onstuimig. Regelmatig staat er veel wind, en zeker in de tweede helft van komende week nemen de stormkansen toe. Hoe dat allemaal zit en hoe extreem het kan worden, lees je hier.

De week begint met een redelijk onstuimige en zachte Valentijnsdag: de kans is groot dat de Valentijnsdag in de top-10 warmste ooit gemeten gaat vallen. Daarbij valt van tijd tot tijd wat neerslag en komen windstoten voor. Vooral langs de kust staat er een (vrij) krachtige wind.

Het is een voorproefje voor de rest van de week, want er komt nog veel meer onstuimig weer aan. Zo volgt er dinsdag in de loop van de middag weer een storing waarbij de wind opnieuw aantrekt en het van tijd tot tijd gaat regenen.

Woensdag tijdelijk rustiger

Woensdag is het qua wind tijdelijk wat rustiger, maar verloopt de dag wel bewolkt. Vooral de eerste helft van de dag is er ook kans op behoorlijk wat regen. In de avond en nacht naar donderdag trekt de wind weer aan. De woensdag verloopt ook weer zacht met temperaturen dik in de dubbele cijfers.

Stormen, aangejaagd door straalstroom

Het meest onstuimige weer moet dan echter nog komen. Op zowel donderdag als vrijdag berekenen de weermodellen nu storm in onze omgeving. De stormen, veroorzaakt door lagedrukgebieden, kunnen ontstaan door een zeer sterke straalstroom.

Over die straalstroom hebben we het al vaker gehad, deze speelt namelijk een grote rol in het weerbeeld in onze omgeving. De straalstroom is een soort rivier van hele hoge windsnelheden op zo'n 10 km hoogte. Deze 'rivier' van hoge windsnelheden ontstaat door temperatuurverschillen tussen de polen en (sub)tropen. Hoe hoger deze temperatuurverschillen, des te hoger de windsnelheid.

De basis voor de sterke straalstroom wordt dan momenteel ook al gelegd. Boven het oosten van Canada en het noordoosten van de VS stroomt een flinke bel met koude lucht af naar het zuidoosten, de Atlantische Oceaan op. Tegelijkertijd staat op die Atlantische Oceaan juist een zuidelijke stroming, waarmee zeer warme lucht wordt aangevoerd. Hierdoor ontstaat een zeer grote temperatuurgradiënt van tientallen graden op een afstand van zo'n 1000 km, dat is zeer veel.

Niet geheel verrassend zien we de komende dagen dan dus ook een zeer sterke straalstroom tot ontwikkeling komen boven de noordwestelijke Atlantische Oceaan. De windsnelheden bovenin de troposfeer lopen op tot 300 km/uur en lokaal zelfs nog meer. Komende week beweegt die straalstroom richting Europa, zoals op de video hieronder te zien is. Hoe paarser de kleur, des te hoger de windsnelheid.

De straalstroom is een van de hoofdredenen voor het ontstaan van lagedrukgebieden. Bepaalde regio's rondom de straalstroom zijn extra gevoelig voor het laten ontstaan van lagedrukgebieden, op die plekken vindt 'divergentie' plaats, oftewel het wegstromen van lucht. Hierdoor ontstaat bovenin de troposfeer een tekort aan lucht. Dit wordt opgelost door stijgende luchtbewegingen, waardoor de luchtdruk aan de grond afneemt. Hoe sterker de straalstroom, hoe sterker deze divergentie is en hoe zwaarder de lagedrukgebieden zijn. Donderdag en vrijdag lijken we hierdoor met twee lagedrukgebieden te maken te krijgen, die beide storm kunnen veroorzaken.

Foto gemaakt door Weer.nl - Voor donderdag wordt op dit moment een windkracht 9 berekend langs de noordkust en op de Wadden.
Foto gemaakt door Weer.nlVoor donderdag wordt op dit moment een windkracht 9 berekend langs de noordkust en op de Wadden.

Hoe extreem gaat het worden?

Voor nu berekenen de weermodellen donderdag en vrijdag storm. Donderdag vooral voor de noord(west)kust en de Wadden, waar het tot een windkracht 9, oftewel storm, kan komen. Daarbij worden windstoten tot iets meer dan 100 km/uur berekend. Ook elders in het land waait het stevig, maar komt het niet tot storm.

Foto gemaakt door Weer.nl - Het Europese weermodel, dat op deze kaart te zien is, komt met een windkracht 9 langs de kust en windkracht 10 en lokaal zelfs 11 op de Noordzee voor vrijdag. Andere modellen geven zelfs tot een dikke windkracht 10 aan de kust.
Foto gemaakt door Weer.nlHet Europese weermodel, dat op deze kaart te zien is, komt met een windkracht 9 langs de kust en windkracht 10 en lokaal zelfs 11 op de Noordzee voor vrijdag. Andere modellen geven zelfs tot een dikke windkracht 10 aan de kust.

Het zwaarste systeem komt volgens de weermodellen dan op vrijdag. Langs de gehele kust komt het volgens sommige modellen tot (zware) storm, met windkracht 9-10. Qua windstoten maken de weermodellen het helemaal bont, met stoten van meer dan 100 km/uur boven land en ruim 130 km/uur langs de kust. Op sociale media worden al plaatjes gedeeld van weerkaarten waarop windstoten tot ruim 150 km/uur te zien zijn, maar dit zijn de extreemste berekeningen en de kans dat dit uitkomt, is klein.

Het is dan ook veel te voorbarig om te zeggen dat het echt zo extreem wordt als sommige weerkaarten laten zien. Dit komt omdat op deze termijn nog van alles kan veranderen. Om echt zulke hoge windsnelheden te kunnen krijgen, moet alles precies 'goed' vallen. De timing van de lagedruksystemen, de exacte locatie en de uiteindelijke kracht van de lagedrukgebieden zijn hierbij allemaal belangrijk en op deze termijn kan nog makkelijk het één en ander verschuiven. Nuance is dan ook nog op zijn plek. Wel is het iets om goed in de gaten te houden.

Opvallend is echter wel dat de verschillende weermodellen deze stormen al een aantal berekeningen op rij redelijk constant laten zien. Die consistentie is, gezien de termijn, vrij opvallend. Daarom is de kans inderdaad ook groot dat het op donderdag en/of vrijdag tot storm komt, al blijft het vooralsnog zeer onzeker of de storm ook echt zo hevig uitpakt. We houden het de komende dagen in de gaten. Onstuimig en wisselvallig wordt het komende week hoe dan ook!

Daan van den BroekMeteoroloog