Foto gemaakt door Erica van Leeuwen - Na het overtrekken van de wolk met Saharastof in maart, konden de meeste auto's wel een wasbeurt gebruiken.
Foto gemaakt door Erica van LeeuwenNa het overtrekken van de wolk met Saharastof in maart, konden de meeste auto's wel een wasbeurt gebruiken.
Nu

Opnieuw Saharastof komende week

Komende week gaat de temperatuur na een vrij lange koude periode eindelijk omhoog. In het binnenland, en met name in het zuidoosten gaan de temperaturen mogelijk boven de 20 graden uitkomen. Het warmere weer is te danken aan een zuidoostelijke stroming die vanaf morgen tot stand komt. Buiten hogere temperaturen, brengt de zuidelijke stroming ook Saharastof met zich mee, en dat is niet voor het eerst dit jaar. Hoe pakt het deze keer uit?

Het patroon in het weerbeeld is vergelijkbaar met wat we halverwege maart zagen, al zijn er wat verschillen in de details. Ook toen was het een hogedrukgebied ten oosten van ons, dat zich uitstrekte van Noord-Afrika tot aan Scandinavië, dat voor een zuidelijke stroming in onze contreien zorgde. Met die zuidelijke stroming kwam toen een enorme wolk met Saharastof richting West- en Centraal Europa.

Apocalyptische beelden

De stofconcentratie bleek, toen de wolk in Europa arriveerde, nog hoger dan verwacht. Dit leverde bizarre foto's op vanuit onder andere Spanje, waar de lucht compleet oranje en bruin kleurde en ook de grond onder een laagje stof kwam te liggen. De aanvankelijk witte pistes in de Spaanse skigebieden kleurden oranje. En het stof liet ook bij ons zijn sporen na.

Want door de hoge concentratie aan stofdeeltjes, kon waterdamp in de lucht makkelijker condenseren. De stofdeeltjes werkten namelijk als condensatiekernen en zo vormde zich in grote delen van Europa meer sluierbewolking dan verwacht. Hierdoor kon minder zonnestraling het aardoppervlak bereiken, en vielen de temperaturen een stuk lager uit dan verwacht. Lees hier nog eens precies terug hoe een wolk met Saharastof de weersverwachting liet mislukken.

Gaat Saharastof opnieuw het weer beïnvloeden?

Nu is de grote vraag natuurlijk in welke mate het Saharastof ons weerbeeld deze keer gaat beïnvloeden. Gaat de hoeveelheid zon en daarmee de temperatuur weer tegenvallen? Daar lijkt het in dit geval niet op. De concentratie Saharastof in de atmosfeer is opnieuw hoog, maar bij lange na niet zo hoog als ongeveer een maand geleden.

Daarbij is de stroming lager in de atmosfeer meer zuidoostelijk, en de grootste hoeveelheid stof bevindt zich juist ten zuiden/zuidwesten van ons. De richting waar onze warmte vandaan moet komen wordt dus minder beïnvloed door het stof dan het geval was in maart. Tenslotte komt de piek van het Saharastof volgens de huidige modelberekeningen pas aan tussen de tweede helft van dinsdagmiddag en woensdagmiddag, wanneer de maximumtemperaturen dus allang zijn bereikt. Daar vooruit komt ook al een wolk met stof onze kant op, maar die lijkt grotendeels ten westen langs te trekken. Voor een groot deel van het land laten de weermodellen nu maximumtemperaturen van 19-22 graden zien voor dinsdag.

Wel sluierbewolking

Wel wordt momenteel door de weermodellen behoorlijk wat sluierbewolking berekend voor dinsdag. Vooral de eerste helft van de dag schijnt de zon hier nog vrij makkelijk doorheen, maar tegen het eind van de middag en in de avond wordt de bewolking dikker en krijgt de zon het moeilijker. Het Saharastof zal deze bewolking alleen maar in de kaart spelen, waardoor de dag niet zo zonnig zal worden afgesloten als dat deze begint. Afhankelijk van de timing van deze bewolking, kan de temperatuur nog een graadje gedrukt worden.

Woensdag onzekerder

De verwachting voor woensdag is onzekerder. Zoals in ons weerbericht te lezen valt, komt Nederland dan in het grensgebied terecht van de warme lucht in het zuidoosten en koelere lucht die vanuit het westen probeert binnen te dringen. Sommige modellen verwachten nu juist op woensdag de hoogste temperaturen met lokaal 23 of 24 graden voor het zuidoosten. In de noordwestelijke helft van het land is de koelere lucht dan al doorgedrongen en ligt de temperatuur sowieso al ruim onder de 20 graden.

Een kleine verschuiving van deze luchtmassa's kan er dan al voor zorgden dat de temperatuur ook in het zuidoosten rond of zelfs onder de 20 graden blijft steken. Daarbij ligt volgens de huidige verwachting juist woensdagochtend - die in het zuidoosten zonnig moet verlopen, wil je die 23 graden halen - nog een restant van de wolk Saharastof over het oosten en zuidoosten van het land. De concentraties stof zijn volgens de huidige verwachting dan hoger dan op de dinsdag en dit kan, mede afhankelijk van de vochtigheidsgraad bovenin de troposfeer, ervoor zorgen dat de zon versluierd raakt en het weer in het zuidoosten toch wat tegenvalt.

Wéér de auto wassen...

Hoewel het Saharastof dus niet zoveel invloed op het weerbeeld gaat hebben als in maart, kunnen we de sporen van het stof komende week waarschijnlijk wel weer terug gaan zien. Dinsdag is aan het eind van de middag en avond een kleine kans op een bui, en woensdag gaat op meer plekken neerslag vallen. Het Saharastof kan dan met de neerslag naar beneden komen, waardoor veel auto's en dakramen mogelijk opnieuw van een laagje stof voorzien gaan worden...

Hoe komt dat stof hier terecht?!

Misschien vraag je je af hoe dat Saharastof überhaupt hier terecht komt. De Sahara ligt immers op dik 2000 kilometer afstand van Nederland. Toch kan het stof deze afstand overbruggen. Dit gebeurt wanneer zandstormen in de Sahara zand en stof hoog de lucht in blazen. Als er dan een diepe zuidelijke stroming staat, zoals de komende dagen, dan leggen het zand en stof die weg door de lucht af richting onze omgeving. Het zand valt eerder al neer, omdat dat te zwaar is om lang te blijven zweven. Maar het lichtere Saharastof kan duizenden kilometers afleggen.

Daan van den BroekMeteoroloog