Record na record voor duurzame energie door zon en veel wind
Het was de afgelopen dagen vrijwel ideaal weer voor de opwekking van duurzame energie. Al bijna een week lang is het (vrij) zonnig weer en sinds woensdag waait het ook nog eens stevig. Het resultaat is een bijzonder hoge opbrengst van zonne- en windenergie, zeker overdag. Vanmiddag werd zelfs zo veel duurzame energie opgewekt dat er een overschot aan stroom was.De laatste jaren is het aantal zonnepanelen in ons land explosief toegenomen. Daardoor kan tegenwoordig op zonnige lente- en zomerdagen tot 70% van het totale stroomverbruik worden opgewekt met zonne-energie. Bovendien draaien de windmolens op land en op zee sinds woensdag ook goed mee dankzij de matige tot (vrij) krachtige oostenwind.
Meer stroom dan nodig is
Tijdens de stralend zonnige paasdagen werd voor het eerst even 100% van het nationale stroomverbruik opgewekt met hernieuwbare energiebronnen. Daaronder vallen zonne- en windenergie, maar ook biomassa en kernenergie. Volgens energieopwek.nl lag het vermogen van alleen windmolens en zonnepanelen aan het begin van de middag toen op zo'n 11,1 Gigawatt.
Vanaf woensdag werd de oostenwind krachtiger, terwijl de zon bleef schijnen. Dat resulteerde op donderdag en vrijdag al in een recordvermogen van zonnepanelen en windmolens (respectievelijk 13,5 en 13,6 GW). Vandaag was het nog wat zonniger dan vrijdag met bovendien nog iets meer wind, waardoor tijdelijk maar liefst 15,9 GW aan stroom werd opgewekt. Dat is ongeveer 20% meer dan het verbruik rond dat tijdstip. Het gevolg is een stroomprijs die enkele uren lang flink negatief was.
Erg variabel
Zo'n zonnige middag met veel wind als vandaag is dus ideaal voor het opwekken van duurzame en goedkope stroom. Echter, vrijwel altijd is er niet genoeg stroom van hernieuwbare energiebronnen en moeten gas- en kolencentrales bijspringen. Sterker nog, in de sombere en rustige maand januari waren er momenten waarop er helemaal geen stroom werd geleverd door windmolens en zonnepanelen. In de stormachtige februarimaand werd juist wél heel veel stroom opgewekt door alle windmolens.
Ook het verschil tussen dag en nacht is groot, zeker in de lente en zomer. Zonnepanelen leveren 's nachts natuurlijk geen energie en overdag staat over het algemeen wat meer wind dan 's nachts. Het gevolg is dat afgelopen nacht niet eens 25% van het duurzame vermogen van vanmiddag werd gehaald. Het is daarom van belang om een goede balans te houden tussen zonne- en windenergie en bovendien te investeren in de opslag van duurzame energie.