Foto gemaakt door Reinout van den Born - Zahara de la Sierra - Foto ter illustratie.
Foto gemaakt door Reinout van den BornZahara de la SierraFoto ter illustratie.
Nu

Recordhitte in Spanje en Frankrijk

Spanje en Frankrijk worden momenteel getroffen door extreme hitte. In de afgelopen dagen is in Spanje de 40-gradengrens overschreden, en dat is extreem in mei. Meerdere weerstations hebben verschillende warmterecords voor de meimaand verbroken; er is sprake van een serieuze hittegolf.

Afgelopen week werd een bel met enorm warme lucht vanuit Afrika met een zuidelijke wind naar Spanje getransporteerd. Deze bel lucht bereikte het Iberisch Schiereiland de afgelopen dagen en ook Frankrijk pakt een staartje van de hitte mee. Veel weerstations hebben hun oude records verpulverd.

Heetste meinacht ooit op het Spaanse vasteland

De afgelopen dagen werden in Spanje verschillende records gebroken. In Jaén bereikte de thermometer gisteren een maximale waarde van 40,3ºC, een nieuw record voor de maand mei. Ook verbrak Jaén het record van hoogste minimumtemperatuur ooit gemeten in Mei op het Spaanse vasteland. De temperatuur kwam afgelopen vrijdag (20 mei) namelijk niet onder de 25,9 graden uit. Alleen in Tenerife bleef het in mei weleens warmer met in 2003 met een minimumtemperatuur van 26,4 graden.

In Andujar werd het vrijdag 41,8 graden en op dezelfde dag werd in Sevilla werd het oude meirecord van 40,8 graden verbroken (41,0 graden). Daroca bereikte voor het eerst in een reeks van meer dan honderd jaar de grens van 36 graden in mei en Segovia registreerde zijn eerste tropische nacht in de maand mei. Vandaag verpulverde Girona, in het noordoosten van Spanje, het oude record van 33,4 graden. Het kwik steeg tot maar liefst 36,8 graden!

Dit is slechts een greep uit de Spaanse waarnemingen, want veel meer stations verbraken records. Ook op de plek waar de hitte vandaan komt steeg de temperatuur naar recordhoogte. Zo zag Marokko vrijdag de heetste meidag ooit gemeten met een maximumtemperatuur van 45,7 (!) graden in Sidi Slimane.

Ook hitte in andere delen van Europa

De hitte reikte verder naar het noorden, want ook in dwergstaat Andorra steeg de temperatuur naar een recordhoogte voor deze maand. Het werd er 32,7 tegen het oude record van 32,5 graden. Opmerkelijk is dat deze bizarre warmte werd gemeten op een hoogte van maar liefst 873 meter boven zeeniveau.

Ook in hoge gebieden in Frankrijk werd extreme hitte gemeten. Zo steeg de temperatuur in het Franse Diois op 525 meter naar 36,5 graden. Mt. Augoual op 1567 meter hoogte boven zeeniveau had de warmste nacht ooit gemeten; de minimumtemperatuur lag er op 19.5 graden, maar liefst 3 graden boven het oude meirecord. Ook andere weerstations in de Pyreneeën en het Centraal Massief maten recordwaarden voor de meimaand. Verder is het ook in Italië en Zwitserland extreem heet voor de tijd van het jaar.

De komende dagen wordt het geleidelijk koeler in Spanje en Frankrijk, doordat de wind naar het noordwesten draait. De warme lucht trekt dan in de richting van Italië en het zuidoosten van Europa, maar verliest geleidelijk wel de scherpste kantjes.

Hitte bereikt Nederland niet

De hitte bereikt Nederland net niet, al komt er wel een staartje van de warme lucht mee. Bij ons stijgt de temperatuur morgen lokaal mogelijk naar een zomerse 25 graden. Daarmee is het warmer dan vandaag. De kans op een stevige regen- of onweersbui neemt daarbij in de loop van de dag wel toe.

Vaker extreme hitte door klimaatverandering

Afgelopen augustus werd in Spanje het all-time hitterecord verbroken. We zien al jarenlang met regelmaat warmterecords verbroken worden in verschillende delen van de wereld. Een aantal weken terug waren Pakistan en India al aan de beurt. Hittegolven komen steeds frequenter voor en pakken extremer uit. Oude temperatuurrecords worden soms verpulverd. Het steeds vaker voorkomen van extreme hitte is een patroon dat te wijten is aan klimaatverandering.

Daan van den BroekMeteoroloog