Foto gemaakt door Daan van den Broek - Helsinki - Ter Illustratie, een foto van een sneeuwstorm in Helsinki vorig jaar.
Foto gemaakt door Daan van den BroekHelsinkiTer Illustratie, een foto van een sneeuwstorm in Helsinki vorig jaar.
Nu

Storm en sneeuw in Scandinavië - Code rood in Finland en Duitsland

Het weerssysteem dat bij ons in Nederland voor veel wind zorgt, zorgt in Scandinavië en het noorden van Duitsland voor nog veel onstuimiger weer. Delen van zowel Noorwegen als Zweden en Finland hebben of krijgen te maken met veel sneeuw, lokaal tot meer dan een halve meter aan toe. In deze landen en Duitsland en Denemarken staat daarbij nog eens een hele stevige wind, in sommige landen is zelfs sprake van zware storm.

Afgelopen nacht trok een lagedrukgebied vanaf de omgeving van IJsland richting Noorwegen. Inmiddels ligt de kern het lagedrukgebied op het grensgebied van Noorwegen en Finland en komende avond en nacht trekt de kern verder via de Oostzee naar de Golf van Finland. Terwijl het systeem richting Finland beweegt, daalt de kerndruk nog wat: oftewel, het systeem wordt nog iets sterker. De storm heeft verschillende namen. Zo wordt de storm door de Noorse, Zweedse en Deense weerdienst 'Malik' genoemd, terwijl Finland de storm aanduidt met de naam Valtteri.

Sneeuwval

Allereerst zorgde dit systeem voor veel sneeuw in de Noorse bergen. Daar kan lokaal in totaal meer dan een halve meter aan sneeuw naar beneden komen. Momenteel valt in het grote delen van Noorwegen, Zweden en Finland sneeuw, terwijl in grofweg de zuidelijke helft van Zweden en Denemarken de (soms grote hoeveelheid) neerslag in vloeibare vorm naar beneden komt. In het midden van Zweden, net ten noorden van Stockholm, wordt 20 cm sneeuw en lokaal meer verwacht. In Finland valt de meeste sneeuw in het zuiden van het land. Tot en met zondag valt daar op grote schaal 20-30 centimeter, lokaal tot 40 cm aan toe.

Zware storm en blizzard condities

Naast de sneeuw, speelt de wind ook een belangrijke en gevaarlijke rol in het weerbeeld. Langs de zuidkust en over de bergen van Noorwegen, in Denemarken en in het noorden van Duitsland komt het tot een zware storm, oftewel windkracht 10. Daarbij kunnen windstoten tot ruim 130 km/uur voorkomen. Ook boven de Baltische zee komt het - vooral later vannacht en morgen - tot (zware) storm. In Finland liggen de windsnelheden iets lager, maar is er in combinatie met de zware wind net als in de Noorse bergen sprake van heuse Blizzardcondities.

Weerwaarschuwingen, codes oranje en rood in meerdere landen

In het Noorden van Duitsland en zelfs Polen staat in verband met de extreme wind code rood uitgegeven. In Denemarken geldt code oranje. Voor Uusima, de zuidelijkste provincie van Finland, staat code rood uitgegeven, daar in verband met de sneeuwstorm. De stuivende sneeuw zorgt daar voor zulke slechte rijcondities dat wordt geadviseerd om niet de weg op te gaan. Het is de eerste keer dat in Finland een code rood voor een sneeuwstorm wordt uitgegeven, maar dat komt omdat deze waarschuwingscodes daar pas recentelijk in gebruik zijn genomen.

In het zuiden van Zweden, waar een code oranje staat uitgegeven voor de harde wind, verzoekt de politie om mensen binnen te blijven, om ongelukken te voorkomen. Verder staat er in de andere delen van Noorwegen, Zweden en Finland veelal code oranje uit voor de combinatie van sneeuw en wind. In de verschillende landen zijn meerdere treinen en vluchten gecanceld in verband met het weer.

Na morgen (tijdelijk) rustiger en koud in Scandinavië

Morgen sneeuwt en waait het vooral in Finland nog een tijd door, maar geleidelijk keert de rust overal in Scandinavië en Duitsland morgen (tijdelijk) terug. Achter de storm Malik/Valtteri draait de wind in Scandinavië echter naar het noorden. Daardoor komt een groot deel van Scandinavië in koude lucht terecht en gaat men daar tot en met woensdag/donderdag lokaal weer de 'diepvries in'.

Denemarken en Duitsland moeten vooral zondag in de loop van de dag en maandag gebruik maken van het rustigere weer, want daar lijkt het dinsdag en woensdag weer stevig te gaan waaien en lokaal weer stormen, al lijkt de wind dan niet zo heftig uit te pakken als de afgelopen dagen.

Daan van den BroekMeteoroloog