Stormnamen 2022 - 2023 bekend, waaronder Loes, Tobias en Wouter
De stormnamen voor het seizoen 2022 - 2023 zijn bekend gemaakt. Sinds 2019 doet het KNMI dit samen met de Britse (Met Office) en Ierse (Met Éireann) collega's om het bewustzijn van gevaarlijk weer te vergroten. In de lijst met namen zijn dan ook Nederlandse, Britse en Ierse namen te vinden. Een storm krijgt van het KNMI een naam wanneer code oranje of code rood wordt uitgegeven. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn, bijvoorbeeld wanneer de storm al een naam heeft gekregen van de Britse of Ierse weerdienst.Volgens een onderzoek van het KNMI uit 2020 is ruim de helft van de Nederlanders voorstander van naamgeving van stormen, tegenover 30% die liever geen naam gekoppeld ziet aan een storm. De naamgeving van stormen moet mensen meer bewust maken van gevaarlijk weer. Ook kan simpeler worden gecommuniceerd via sociale media, het nieuws en overheidsinstanties.
Loes, Tobias en Wouter
Het KNMI heeft deze keer voor de namen Antoni, Hendrika, Johanna, Loes, Tobias en Wouter gekozen. De namen hebben te maken met bekende wetenschappers. Antoni van Leeuwenhoek ontdekte in de 17e eeuw de microscoop. Hendrika van Leeuwen was natuurkundige en de eerste vrouwelijke lector aan de TU Delft. Johanna Westerdijk was de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland en gespecialiseerd in plantenziektekunde. Loes van Straaten was in 1951 de eerste bosbouwster. Tobias Asser won in 1911 de Nobelprijs voor de Vrede en Wouter Bleeker was hoofddirecteur van het KNMI en een belangrijk figuur in de Nederlandse meteorologie.
De andere namen zijn gekozen door de Britse en Ierse weerdienst. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt, een internationale afspraak voor de naamgeving van stormen. De namen zijn afwisselen 'mannelijk' en 'vrouwelijk'. Dat komt overeen met bijvoorbeeld de naamgeving van tropische stormen en orkanen op de Atlantische Oceaan. Dit jaar zal worden begonnnen met Antoni ('mannelijk'), gevolgd door Betty ('vrouwelijk').
Afgelopen jaren: Ciara, Darcy en Eunice
Van de stormen die sinds 2019 een naam hebben gekregen zijn Ciara, Darcy en Eunice waarschijnlijk de meest opvallende. Op 9 februari 2020 trok storm Ciara over het land. Op Vlieland werd toen een windstoot van 129 km/h gemeten. Het was de eerste storm die een naam kreeg.
In 2021 kreeg de storm op 7 februari een naam, namelijk Darcy. Het was niet zomaar een storm, maar een heuse sneeuwstorm. Het was de eerste sneeuwstorm sinds 2010, met een windkracht 8 en zware sneeuwval. Er werd door het KNMI zelfs code rood afgekondigd voor sneeuwjacht. Lokaal kwam het tot sneeuwduinen van meer dan één meter hoog.
Afgelopen februari kregen we te maken met een drielingstorm, waarvan zware storm Eunice veruit de sterkste was. Sterker nog, het was de op twee na zwaarste storm sinds 1970. In Cabauw werd een windstoot van maar liefst 145 km/h gemeten. Ook diep in het binnenland kwamen windstoten van ruim 120 km/h voor. Zelden waaide het landinwaarts zo hard. Samen met stormen Dudley en Franklin zorgde zware storm Eunice voor minimaal 500 miljoen euro aan schade.
Bron: KNMI