Waterproblemen: veel te weinig in Italie, Delhi, veel te veel in Sydney
We schreven op deze site al meermaals over de extreme hitte en droogte in Italië en (eerder dit jaar) in India. In beide landen is de droogte zo extreem dat de rivieren zeer laag staan en de watervoorziening onder druk staat. Ondertussen moesten in Sydney duizenden inwoners geëvacueerd worden door een overschot aan water: daar lopen de treden de rivieren ver buiten hun oevers.Wereldwijd zien we meerdere plekken die met waterproblemen kampen. We lichten een paar regio's uit.
Relatief dicht bij huis, in Italië, is het al een tijdlang heet en droog. Verder weg, in India, staat de watervoorziening nog een stuk verder onder druk. Eerder dit jaar schreven we ook al over de megadroogte in Californië. Elders is juist sprake van een overvloed aan water. Zo is het in Australië al meermaals dit jaar tot overstromingen gekomen.
Italië: mogelijk noodtoestand uitgeroepen
Al een aantal weken is het ronduit heet in Italië. We schreven er de afgelopen week ook al over. Temperaturen komen er dagelijks dik boven de 35 graden uit en noemenswaardige regen is er al langere tijd niet gevallen. Ook vandaag en morgen staat er in verschillende regio's, waaronder Sardinië, Sicilië en Lazio, code rood uitgegeven voor hitte. De temperatuur ligt in vrijwel het hele land dik boven de 35 graden en lokaal wordt de 40 graden overschreden.
De hitte verergert het droogteprobleem. Er komen heel veel natuurbranden voor en de rivier de Po staat extreem laag. Zo laag zelfs, dat oude scheepwrakken te zien zijn. Een bijkomend gevolg van wat de ergste droogte in 70 jaar wordt genoemd, is dat zout water vanuit de Adriatische Zee de riviermond instroomt. Hierdoor kan het water niet gebruikt worden voor irrigatie van de gewassen in het belangrijke landbouwgebied. Italiaans premier Draghi heeft aangegeven dat er noodmaatregelen afgekondigd gaan worden tegen de droogte. Komende week neemt de hitte wat af en neemt de kans op regen- en onweersbuien toe, maar hoogstwaarschijnlijk is het bij lange na niet genoeg om de droogte te verhelpen
Delhi: soms geen water uit de kraan
In India is de droogte zo nijpend dat in Delhi soms geen water meer uit de kraan komt. En als de kraan uberhaupt al stroomt, is de waterdruk erg laag. Het watertekort volgt op het extreem droge en hete voorjaar. Net als in Italië staat ook daar één van de belangrijkste rivieren zeer laag. De Yamuna rivier, wat de belangrijkste watervoorzieningen van Delhi is, staat op het laagste niveau sinds 1965. Het gat tussen watervraag en -aanbod bedraagt bijna 1.5 miljard liter (=1.5 miljoen kuub) water per dag. De overheid roept mensen op alleen water te gebruiken dat echt nodig is voor levensonderhoud. Er rijden watertankers door de stad om mensen van het nodige water te voorzien.
Sydney: Evacuaties wegens overstromingen
Aan de andere kant van de wereld is het juist een overvloed aan water dat voor enorme problemen en zelfs levensgevaar zorgt. Overstromingen, modderstromen en kusterosie zijn reële gevaren. In bijvoorbeeld de Nepean Rivier staat het water zeer hoog en liggen recordwaarden zoals in het voorjaar van 2021 binnen handbereik. Op zondag werd er gewaarschuwd voor 120 mm neerslag per 6 uur. In Sydney viel er tot zondagochtend in 24 uur tijd 90 mm water. Somme plekken langs de oostkust maten neerslaghoeveelheden van 200 mm in 24 uur en in Illawarra viel volgens The Guardian zelfs 350 mm regen. Ter vergelijking: in Nederland valt in een heel jaar zo'n 870 mm. Duizenden mensen die in de laaggelegen gebieden rondom Sydney wonen, worden of zijn geëvacueerd.
Klimaatverandering maakt waterproblemen waarschijnlijker
Hoewel extreem weer van alle tijden is, is het natuurlijk geen toeval dat op zoveel plekken in de wereld in zo'n korte tijd sprake is van waterproblemen. Door klimaatverandering neemt het gevaar op droogte op veel plekken toe, maar tegelijkertijd zal de neerslagintensiteit tijdens buien hoger liggen. Als het dus eenmaal regent, zal dat vaker tot wateroverlast leiden. Dit komt omdat warme lucht meer waterdamp kan bevatten dan koude lucht.
De huidige problemen in verschillende delen van de wereld bevestigen de trend die klimaatmodellen laten zien. Zowel droogte als overstromingen worden in de toekomst alleen maar frequenter.
Bronnen: Reuters, Hindustan Times, The Guardian