Weer een actief Atlantisch orkaanseizoen?
In deze tijd van het jaar verschijnen er vaak verschillende verwachtingen voor wat betreft het komende orkaanseizoen op zowel de Atlantische als Stille Oceaan. Het bekendste instituut, het National Hurricane Center (NHC-NOAA) komt vaak pas in mei met hun definitieve verwachting, maar bijvoorbeeld ook de Colorado State University (CSU) maakt zo’n verwachting en zij hebben deze begin deze maand al naar buiten gebracht. Alles wijst er daarin op dat het op de Atlantische Oceaan een actiever dan gemiddeld orkaanseizoen gaat worden. Voor het derde opeenvolgende jaar extra getriggerd door een nog steeds aanwezige La Niña.Het Atlantische orkaanseizoen loopt officieel van 1 juni tot 30 november, maar het komt de laatste jaren steeds vaker voor dat er daar vooruit al (enkele) orkanen of tropische stormen ontstaan. In een gemiddeld Atlantisch orkaanseizoen ontstaan ongeveer 14 genaamde stormen, waarvan er 7 zullen uitgroeien tot een orkaan. Daarvan ontwikkelen er zich ongeveer 3 verder tot een zogeheten Major Hurricane, ofwel een orkaan vanaf de derde categorie op de schaal van Saffir Simpson. Een categorie 5 orkaan is de zwaarste, met gemiddelde windsnelheden van 250 kilometer per uur of hoger.
Verwachting van CSU
De verwachting voor wat betreft het Atlantische orkaanseizoen van het CSU laat circa 19 genaamde stormen zien, waarvan er 9 mogelijk uitgroeien tot een orkaan. Vier van deze negen orkanen lijken bovendien verder te ontwikkelen tot een Major Hurricane. Daarbij wordt specifiek genoemd dat de kans bijna 3 op 4 is dat zo’n Major Hurricane ergens in het komende seizoen een willekeurige plek langs de Amerikaanse oostkust zal aandoen, met alle gevolgen van dien.
La Niña
Een belangrijk signaal dat het dit jaar weer een actiever Atlantisch orkaanseizoen lijkt te worden, is volgens de CSU het nog steeds aanwezige weersysteem La Niña. In een La Niña periode worden de gangbare oostelijke passaatwinden versterkt en komt er koeler dan normaal water in een grote zone voor de westkust van Zuid-Amerika te liggen. De warmte gaat richting Indonesië en bijvoorbeeld ook de Australische oostkust en veroorzaakt daar extra buiigheid, zoals we dat de afgelopen tijd daar ook vaak hebben gezien. In Midden- en delen van Zuid-Amerika is het (koudere) water voedselrijker en visrijker. En boven Midden-Amerika zijn de weersomstandigheden vaak droger dan normaal door de hogedrukwerking die daar dan vaak aanwezig is.
Meer tropische systemen
In jaren met een La Niña zien we gemiddeld genomen meer tropische systemen, omdat het koelere water een soort domino-effect lijkt te creëren in onze atmosfeer, wat zich boven Midden-Amerika uit in drogere dan normale weersomstandigheden door hogedrukwerking. Boven de Atlantische Oceaan uit zich dit in minder wind (hoger in de atmosfeer) en een grotere instabiliteit. Boven het warmer dan normale oppervlaktewater kunnen tropische systemen zich daardoor makkelijker ontwikkelen.
Derde jaar op rij
Deze La Nina houdt inmiddels voor het derde jaar op rij stand, met invloed op het wereldwijde weer, maar dus ook duidelijk gevolgen voor het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan. Op basis van de meest actuele gegevens lijkt deze La Niña in ieder geval nog tot in het herfstseizoen stand te houden en vrijwel het hele Atlantische orkaanseizoen valt daar dus ook nog in.
Reeks actievere seizoenen
Vanaf 2016 kennen we al een actiever dan gemiddeld orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan. Het seizoen van 2020 was het meest actief, met toen 30 genaamde stormen, waardoor ook een deel van het Griekse alfabet er na de jaarlijks vastgestelde namenlijst aan moest geloven. Vorig jaar eindigde op een derde plek in de lijst met meest actieve Atlantische orkaanseizoenen, met toen 21 genaamde stormen. Meerdere van deze stormen kwamen de afgelopen jaren ook aan land, sommige ook met desastreuse gevolgen. In Louisiana kwamen er zelfs 3 binnen een jaar aan land; namelijk Laura, Zeta en Ida.
Namenlijst 2022
De alfabetische namenlijst voor het komende seizoen begint met Alex, daarna volgen Bonnie en Colin. Wanneer deze stormen ontstaan, is nog onzeker, maar de kans is ook dit keer weer groot dat de eerste alweer voor de start van het officiële seizoen ontwikkelt.