Foto gemaakt door Youri Witmer - Wehl - Vanmiddag werd in de Achterhoek een windhoos gespot nabij een cluster van stevige (onweers)buien.
Foto gemaakt door Youri WitmerWehlVanmiddag werd in de Achterhoek een windhoos gespot nabij een cluster van stevige (onweers)buien.
Nu

Windhoos bij pittige onweersbuien in Oost-Nederland

In de Achterhoek tussen Wehl en 's-Heerenberg is vanmiddag een windhoos gespot toen enkele felle onweersbuien naar het oosten trokken. Na de formatie rond 14:30 uur was deze na ongeveer 5 minuten weer verdwenen.

Aan het begin van de middag ontstonden de eerste buien al rond de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Daar waren door de hoogteverschillen wat meer stijgende luchtbewegingen aanwezig. Later ontstonden meer buien en begonnen zelfs wat te clusteren. Er was uiteindelijk net genoeg onstabiliteit om een zwakke windhoos te produceren. Voor zover bekend is er geen schade.

Pittige (onweers)buien boven Oost-Nederland rond half drie 's middags.
Pittige (onweers)buien boven Oost-Nederland rond half drie 's middags.

Geen stofhoos

Bij droge omstandigheden kan soms een stofhoos ontstaan, maar dat was hier niet het geval. Een stofhoos ontstaat door grote temperatuurverschillen tussen het aardoppervlak en de lucht op enkele honderden meters hoogte. Dit gebeurt vaak onder zonnige omstandigheden, wanneer het aardoppervlak snel opwarmt. De windhoos die werd gespot in de Achterhoek ontstond echter vanuit de wolk en bereikte uiteindelijk het oppervlak. Door de droge omstandigheden werd stof op de akkers de lucht in geslingerd.

Foto gemaakt door Youri Witmer - Wehl - De windhoos slingerde stof vanaf de droge akkers de lucht in.
Foto gemaakt door Youri WitmerWehlDe windhoos slingerde stof vanaf de droge akkers de lucht in.

Windhozen niet ongewoon in Nederland

Dit soort wervelwinden zijn niet ongewoon in Nederland. Gemiddeld komt het per jaar tot 2 à 3 tornado's, waarbij het meestal gaat om een EF0 met windsnelheden tot 138 km/h. Een krachtigere tornado met windsnelheden tot 178 km/h (EF1) komt gemiddeld eens in de 2 à 3 jaar voor. Op 4 juni 2019 was in Nederland sprake van een tornado-uitbraak met ten minste acht tornado's. Verder ontstaan jaarlijks ook nog tientallen (zwakke) wind- en waterhozen, meestal in de kustgebieden. Dat was vandaag dus ook het geval.

Jelmer van der GraaffMeteoroloog