Foto gemaakt door John Dalhuijsen  - Zandvoort
Foto gemaakt door John Dalhuijsen Zandvoort
Nu

Wordt Dudley vanavond de derde officiële storm van 2022?

Stormdepressies Dudley en Eunice zijn onderweg naar Nederland. Vanavond wordt het aan zee stormachtig en langs de westkust en op de Wadden kan het stormen. Tot diep in het binnenland kunnen zware windstoten voorkomen rond 100 km/u. Morgen wordt het in de loop van de dag ietsjes rustiger. Storm Eunice arriveert vrijdagavond en zou wel eens een zware westerstorm kunnen worden met windstoten tot 140 km/u!

De straalstroom, een krachtige wind op zo’n 10 kilometer hoogte, dendert deze dagen boven ons land en brengt de ene na de andere storing. Zowel vanavond als vrijdag groeit een lagedrukgebied nabij de straalstroom uit tot een stormdepressie. Vanavond en vannacht krijgen we te maken met Dudley en vrijdagavond wordt de piek van Eunice verwacht. Deze laatste zou wel eens uit kunnen groeien tot een zware westerstorm met zeer zware windstoten.

Hoe heftig wordt Dudley?

Vanmiddag is het nog relatief rustig. Er waait weliswaar een stevige zuidwestenwind, maar het is wel droog met lokaal wat zon. Met 11 tot 15 graden is het uitzonderlijk zacht. Eind van de middag slaat het om, er ontstaan buien en de wind trekt aan. Vanavond waait het in het binnenland vrij krachtig tot hard met een winkracht 5 tot 7. Aan zee wordt de wind stormachtig en af en toe wordt stormkracht bereikt met windkracht 9. Felle buien trekken dan over het land en juist tijdens een bui kan de wind uitschieten tot 100 km/u. In de kustgebieden zijn zeer zware windstoten van zo’n 105 km/u mogelijk. Later in de nacht trekken de meeste buien naar het oosten weg en wordt het met uitzondering van de Wadden wat rustiger. Kouder dan 7 graden wordt het niet.

Om van een officiële storm te spreken moet op een KNMI (kust)weerstation boven land een uurvak gemiddeld windkracht 9 staan. Vanavond en vannacht zal het op meerdere plekken tijdelijk tot storm komen, maar of dit ook minstens een uur lukt is nog even de vraag. De windmeters in IJmuiden, op Texel en Vlieland maken de grootste kans om stormkracht te meten. Eerder dit jaar kwam het op 31 januari tot de eerste officiële storm op Texel, Vlieland, in IJmuiden en Hoek van Holland. Deze storm kreeg de naam Corrie. De tweede storm was een lokale aangelegenheid. Alleen in Vlissingen kwam het tot storm en deze storm op de 6e van februari kreeg geen naam.

Eunice in potentie een stuk zwaarder

Morgen is het relatief rustig, al blijft het krachtig waaien uit het zuidwesten en in het Waddengebied blijft het de hele dag stormachtig met zware windstoten tot 90 km/u. Wel is het zo goed als droog met flink wat ruimte voor de zon bij een graad of 10. Boven de Atlantische oceaan ontstaat dan stormdepressie Eunice en deze trekt in de nacht naar vrijdag naar de Britse Eilanden.

Vrijdagmiddag ligt de stormdepressie boven de Noordzee. Het windveld komt dan snel op Nederland af. In de ochtend raakt het snel bewolkt en valt flink wat regen. De wind doet het dan nog rustig aan, maar trekt ’s middags flink aan. Mocht Dudley niet de boeken ingaan als officiële storm, dan doet Eunice dat wel. Volgens de huidige berekeningen staat er eind van de middag langs de hele westkust een zuidwesterstorm, windkracht 9. In de avond draait de wind naar het westen en neemt deze nog verder toe tot een windkracht 10 langs de westkust en op de Wadden. Mogelijk komt er zelfs eventjes een windkracht 11 te staan! Er komen dan zeer zware windstoten voor van 120 tot lokaal 140 km/u. In het binnenland waait een windkracht 6 tot 8 en komen zware tot zeer zware rukwinden voor van 90-120 km/u. Vooral in de kustprovincies is de kans op schade groot.

Eunice zwaarder dan Ciara?

Mocht Eunice vrijdag uitgroeien tot een zware storm (uurvak gemiddeld windkracht 10), dan moeten we terug naar 9 februari 2020 voor de vorige zware storm. Ciara trok toen over het land. Op Vlieland en in IJmuiden werd een windkracht 10 gemeten en aan zee kwam het tot windstoten tot 130 km/u. In het binnenland werd de grens van 100 km/u op veel plekken net niet gehaald. Vrijdag zou volgens de huidige berekeningen dus nog wat heftiger kunnen uitpakken dan storm Ciara in 2020.

Zwaarste februaristorm ooit in 1953

Sinds het begin van de windmetingen in 1906 is het 12 dagen tot een zware storm gekomen in februari, waarbij er minstens een windkracht 10 werd gemeten. Op 9 februari 1974 kwam het op Texel tot een zeer zware storm, windkracht 11. Tijdens de watersnoodramp op 1 februari 1953 gebeurde dit ook. Zelfs in Leeuwarden en Eindhoven stond toentertijd windkracht 11! In Leeuwarden en Den Helder werd een windstoot van 144 km/u gemeten.

De zware storm van 26 februari 1990 was net iets minder heftig met een windkracht 10, maar bracht wel zwaardere windstoten. In Den Helder werd een windstoot gemeten van 146 km/u. Opmerkelijk is dat de zwaarste windstoten in februari niet tijdens een zware storm zijn gemeten. Zo was 8 februari 2004 sprake van een ‘gewone’ westerstorm in de nacht, met felle winterse buien. In de haven van Rotterdam werd een windstoot van 148 km/u gemeten, een landelijk februarirecord.

Nog zwaarder was de windstoot die 5 februari 2013 werd gemeten in het Zeeuwse Hansweert tijdens een felle bui. Een valwind veroorzaakte een windstoot van 230 km/u, de hoogste windsnelheid ooit gemeten in ons land. Omdat de windpaal boven het water staat, telt deze waarde niet mee voor de officiële records in ons land.

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator