Ze heet Eunice en ze kan vandaag tot een memorabele storm uitgroeien
Ze heeft de naam Eunice gekregen (voorgedragen door het Nederlandse KNMI) en ze heeft de potentie om later vandaag tot een memorabele storm uit te groeien. In dit verhaal vind je het spoorboekje en alle momenten daarin die we goed in de gaten moeten houden.Eunice is een zich explosief ontwikkelend lagedrukgebied dat vandaag over Ierland en Engeland richting de Noordzee trekt. Vooral aan de voor- en achterzijde van de kern bevinden zich twee zeer sterke windvelden. Het windveld aan de voorzijde lijkt nu vrij goed in de berekeningen te zitten. Met dat voorste deel krijgt vrijwel het hele land in de loop van vanmiddag te maken. Als er al een gebied is dat zich er wellicht wat aan onttrekt, dan is dat alleen het zuiden van Limburg.
Spanning voor het noorden
Voor het windveld aan de achterzijde van de kern lopen de verschillende berekeningen wat meer uiteen. Vooral het noorden van het land lijkt hiermee vanavond te maken te krijgen Met name daar zit de spanning, want voor dit tweede deel van de storm treffen we in het pakket een paar zeer ruige berekeningen aan. Veel hangt af van de precieze koers en vorm van de depressiekern.
We zetten de dag op een rij. Het begint vanochtend allemaal nog rustig. Het is bewolkt en vanuit het zuidwesten trekt een gebied met regen over het land. De wind waait eerst uit het zuiden tot zuidoosten en is niet meer dan matig, aan zee vrij krachtig en hier en daar krachtig, kracht 5 tot 6. Later in de ochtend draait de wind naar het zuiden tot zuidwesten en begint aan zee toe te nemen, eerst tot hard en later stormachtig, kracht 7 tot 8. De regen trekt weg en in de kustgebieden kan het tot de eerste zware windstoten komen, met snelheden tot 80 kilometer per uur.
Lijn met actieve buien
Vanaf het begin van de middag trekt vanuit het westen een lijn met actieve buien over het land naar het oosten. Dat gaat met een vliegende vaart; ongeveer 3 uur later zijn de buien alweer naar Duitsland verdwenen. Voorafgaand aan en tijdens de buien kan het tot de eerste (kortdurende) windpiek van de middag komen. Er kunnen zowel aan zee als boven land zware tot zeer zware windstoten optreden met deels al snelheden tot zo’n 120 kilometer uur. En ook de reguliere wind leeft even op, met aan zee het eerste moment storm van de dag.
Na de buien valt de wind weer even voor een belangrijk deel weg. Het gevoel kan dan ontstaan dat het allemaal geweest is en met een sisser is afgelopen. Niets is echter minder waar, want de echte storm komt daarna pas. Vanaf een uur of 2 op de kust en vanaf dat moment snel verder landinwaarts uitbreidend klapt de wind erin, mogelijk van het ene op het andere moment. Op veel plaatsen gebeurt dat terwijl de zon volop schijnt. In Noord-Holland komen vanaf de Noordzee rond een uur of vijf een paar buien opzetten. Daarbij kan het nóg wat harder gaan waaien en worden de zwaarste windstoten van de dag verwacht. Deze trekken dan verder oostwaarts over het noorden.
Zodra de storm begonnen is
Zodra de storm begonnen is, waait de wind uit het westen tot zuidwesten. Aan zee komt een windkracht 9-10 te staan. Er kunnen windvlagen met snelheden tot 120 kilometer per uur optreden. Zodra de buien Noord-Holland bereiken, kunnen de windvlagen daar nog wat zwaarder uitpakken en lokaal mogelijk in de buurt van 140 kilometer per uur uitkomen. De wind draait daarbij van zuidwest naar west.
In het binnenland wordt in de gebieden tegen de west- en noordkust en rond het IJsselmeer een windkracht 9 tot soms 10 verwacht, met vlagen tot 120 kilometer per uur. Met uitzondering van Limburg kan de wind in de rest van het land, zeker in open gebieden, tot stormachtig of soms stormkracht aantrekken, kracht 8 tot 9. In het zuiden van Limburg wordt windkracht 7 tot 8 veracht, maar in de heuvels kan de wind in de hogere delen juist weer wat sterker uitpakken. Hier komen windvlagen met snelheden tussen 90 en 110 kilometer per uur voor, in Laag-Limburg iets minder sterk.
Spanning aan de achterzijde van de kern
Aan het begin van de avond komen we geleidelijk in het gebied aan de achterzijde van de kern van het lagedrukgebied terecht, dat inmiddels boven de Noordzee ten noorden van de Wadden ligt. Voor de noordelijke provincies wordt het dan wellicht nóg iets spannender. Er zijn modelberekeningen die aan de achterzijde van de kern van Eunice nog een nieuw lagedrukgebiedje laten ontstaan, dat vervolgens op weg gaat naar de Duitse Bocht. Het is deze kern die het – op dat moment toch al imposante – windveld ter plaatse nog een extra oppepper zou kunnen geven.
Hoe het ook zij, de zware tot zeer zware storm (windkracht 10 tot 11) lijkt in het uiterste noorden van het land en in Wadengebied nog meerdere uren aan te houden, waarbij de wind ook daar van zuidwest tot west naar west tot noordwest draait. De windvlagen kunnen al die tijd snelheden tot 130 of 140 kilometer per uur bereiken, in de meest extreme gevallen zelfs nog iets meer. In de rest van het land lijkt de reguliere wind vanaf het begin van de avond juist af te nemen. De zware tot zeer zware windstoten kunnen in een groot gebied echter ook dan nog flinke tijd overleven.
Pas na middernacht echt rustiger
Pas na middernacht lijkt de wind ook in het noordelijke kustgebied duidelijk af te nemen en is de passage van storm Eunice voorbij. Dit wil niet zeggen dat het meteen ook klaar is met de wind. Want na een wat rustigere nacht en een relatief kalme start van de zaterdag, komt later op zaterdag vanuit het westen alweer een volgende storing opzetten, met meer bewolking, een tijdje regen en opnieuw veel wind. En aan de westkust zou het dan opnieuw kunnen stormen.
Een inschatting van de mogelijke impact van Eunice op Nederland, later vandaag vind je hier.