Foto gemaakt door Joost Mooij
Foto gemaakt door Joost Mooij
Nu

Zomertijd of wintertijd houden? Meningen zeer verdeeld

Komende nacht schakelen we in Nederland weer over naar de zomertijd. Al jarenlang klinkt de roep om het verzetten van de klok af te schaffen, maar wat houden we dan aan? Ook de bezoekers van weer.nl zijn zeer verdeeld.

De afgelopen week stond er een poll over dit onderwerp op deze website. Moet het verzetten van de klok wel afgeschaft worden, en zo ja, welke tijd moeten we dan definitief gaan aanhouden? De kwestie leeft behoorlijk; er werd door bijna 3000 mensen gestemd, veel meer dan anders. De hele week gingen de stemmen erg gelijk op, en ook de einduitslag biedt nauwelijks uitkomst om dit halfjaarlijkse gedoe naar ieders tevredenheid af te schaffen.

Lange avonden winnen

Onder de stemmers bestaat een hele lichte voorkeur om voor altijd de zomertijd aan te houden. Voor 32% van de mensen had dat de voorkeur. Altijd zomertijd betekent vooral dat je in de zomer de lange avonden houdt. Zou je toch de wintertijd behouden, zou dat betekenen dat op de langste dag van het jaar de zon alweer ondergaat om iets over negenen in de avond. Vaarwel lange zwoele zomeravonden, dus.

Ochtendmensen

Toch waren bijna evenveel mensen juist voor het afschaffen van de zomertijd. 28% van de stemmers koos voor een definitieve wintertijd. Het zijn waarschijnlijk de ochtendmensen, want dat betekent dat de zon op de langste dag van het jaar al opkomt om 4.21 uur in de ochtend. Nog een stuk eerder dan dat zul je het dan al licht zien worden. Voor de avondmensen onder ons zal dat toch een beetje als ‘verspilling’ van daglicht klinken. Toch stellen veel wetenschappers dat dit de ‘echte’, natuurlijke tijd is voor onze plek op de aarde. Ook slaap- en gezondheidsexperts vinden dat de wintertijd voor mensen het beste is.

Nu al vroeg licht

Wie vroeg opstaat – uit zichzelf, of bijvoorbeeld voor werk – zal het vroege daglicht wel waarderen. Toen mijn werkdag vanochtend om 6.00 uur begon, was het tot mijn verrassing al zowat licht buiten. Het is altijd weer een verademing als dat voor het eerst weer gebeurt in een vroege dienst. En toch dacht ik deze ochtend: het is pas maart, kun je nagaan hoe dat in de zomer zal zijn als we de klok niet verzetten. Zelfs als nu-en-dan-vroege vogel, leek me dit nu ook weer niet nodig. Dan kan ik wel wat langer wachten op lichtere dagen, en geef ik toch de voorkeur aan meer licht aan het eind van de dag.

Beste van twee werelden

Dan is er ook nog een grote groep mensen die alles gewoon graag houdt zoals het is. Ook 28 procent van de stemmers wil gewoon door blijven gaan met het verzetten van de klok. In absolute aantallen waren dit er net iets meer dan de wintertijdfans, maar het verschil was minimaal. Daarmee heb je wellicht toch het beste van twee werelden, maar houd je dus twee keer per jaar dat moment waardoor veel mensen (en dieren) even flink van slag zijn.

En de middenweg? Dat was toch de grote verliezer. Slechts 12% van de stemmers leek het het beste om nog één keer een half uurtje vooruit te gaan, en er daarna nooit meer aan te komen. Het poldermodel werkt in deze kwestie dus ook al niet.

Besluitloos

Tja. Zo blijven we dus bezig, en het beslechten van de discussie is nog altijd niet in zicht. Zo plotseling als de Verenigde Staten besloten om de wintertijd helemaal af te schaffen, lijkt hier totaal geen reëel scenario. Misschien wel omdat er geen goede middenweg is; je doet of A, of B. Ook het Europees Parlement brandt zijn handen er niet aan en laat de keuze aan elke lidstaat. Die vervolgens geen besluit nemen, en zo blijft alles bij het oude.

Vannacht vooruit

Kortom: voorlopig blijven we nog wel even aan de klokken draaien. Ook komende nacht weer. Om 2.00 uur gaat de klok een uurtje vooruit en is het plotseling 3.00 uur. Je mist dus een uurtje van je nacht(rust) vannacht. En over zes maanden kun je dat gewoon weer inhalen.

Dorien BouwmanMediameteoroloog