30-Daagse (+): vanaf half augustus tekenen van hoop
Terwijl we wereldwijd steeds over extreme hitte, hete zeeën en al de gevolgen die daarmee samenhangen praten, wachten we in Nederland al een tijdje op een warme dag. Juli gaat als een relatief natte maand de boeken in en met een heel gemiddelde temperatuur, ondanks de nog wel warme start. Met de zomer in Nederland is het nu behelpen.Als je de weerkaarten bekijkt, moet je heel eerlijk zijn. Op de Oceaan heeft zich een – zeker voor de zomermaanden – volwassen westcirculatie ontwikkeld, die de vergelijking met andere zomerse westcirculaties uit slechte zomers van de vorige eeuw met verve doorstaat. En alles wijst erop dat we er de komende tijd ook niet zomaar vanaf zijn.
Patroon houdt zichzelf in stand
De hitte in het zuiden, het relatief koele weer in het noorden en de grote temperatuurgradiënt die daarvan het gevolg is, zorgen ervoor dat het huidige patroon zich min of meer zelf in stand houdt. Daarbij zijn de versterkte daalbewegingen van de lucht aan de rand van de straalstroom er in het Middellandse Zeegebied en boven Noord-Afrika de oorzaak van dat dat het daar de laatste tijd nog heter was dan anders. Dalende lucht warmt op, een versterkte daling van de lucht levert extra warmte op.
Daar waar de seizoensmodellen voor deze zomer bijna unaniem de hogedrukgebieden in het hoge noorden berekenden, liggen ze in werkelijkheid op behoorlijk zuidelijke posities, zoals boven het zuiden van de VS en ook Zuid-Europa en Noord-Afrika. Een mogelijke oorzaak is de invloed van El Niño, die wel op gang is gekomen, maar waarvan de bijbehorende veranderingen in het stromingspatroon in de atmosfeer tot nu toe zijn uitgebleven.
El Niño valt wellicht minder op
Dat heeft mogelijk te maken met de hoge watertemperaturen van dit moment in andere wereldzeeën. Omdat het zeewater op zoveel plaatsen op aarde recordwarm is, valt de verandering die El Niño op de Grote Oceaan teweegbrengt misschien wel minder op dan in andere jaren. En blijft een reactie erop in de atmosfeer daardoor langer uit.
Alles bij elkaar betekent dit dat het er voor wat het vervolg van de zomer in onze omgeving betreft allemaal niet goed uit ziet, ze schreven we ook gisteren al op Weer.nl. Hoe zich dat in de weerkaarten voor de lange termijn vertaalt, bekijken we nu.
Week 1: van 31 juli tot en met 6 augustus
- Zeer wisselvallig en koel
- Zuidwestelijke, later meer noordwestelijke winden
- Regionaal grote regenhoeveelheden
Lagedrukgebieden, die van het zeegebied ten zuiden van IJsland naar het Noordzeegebied trekken, leveren het noordwesten van Europa een uiterst wisselvallige week op. De ene na de andere storing wordt op ons afgevuurd en brengt tijdens passage bewolking en regen of buien met zich mee. Tussendoor zijn er ook droge momenten en komt de zon er vaker door. Zoals het nu staat, lijken vooral de maandag en dinsdag erg nat te worden. Maar ook in de periode daarna houdt de wisselvalligheid aan. Is de wind de eerste dagen van de week steeds zuidwestelijk, later in de week komt er vaker een westelijke tot noordwestelijke wind uit de bus. Met temperaturen rond 20 graden is het erg koel voor de tijd van het jaar. Alleen als de zon wat langer schijnt, kan het kwik ook weleens enkele graden hoger uitkomen.
Week 2: van maandag 7 tot en met zondag 13 augustus
- Weinig verandering in het weerbeeld
- Nog steeds wisselvallig en koel
- Mogelijk iets kleinere regenhoeveelheden
Hoewel week 2 er een fractie minder wisselvallig uitziet dan de komende week, verandert in het drukpatroon maar weinig. De sterke westcirculatie van deze en de komende week lijkt in volle vaart door te gaan en lagedrukgebieden met hun bijbehorende storingen lijken onze omgeving nog steeds moeiteloos te kunnen bereiken. Een droge dag tussendoor zal dus ook in deze week, als de weerkaarten zoals we die nu zien uitkomen (en de kans daarop lijkt groot), een flinke opgave zijn. Veel vaker vallen buien of passeren gebieden met bewolking en regen. De temperaturen blijven daarbij erg laag voor de tijd van het jaar.
Week 3: van maandag 14 tot en met zondag 20 augustus
- Toenemende onzekerheid
- Kans op één op twee warmte uitbraken
- Minder wisselvallig, maar niet droog
Het lagedrukgebied bij Noordwest-Europa lijkt een fractie westelijker uit te komen. De spreiding in de verwachting wordt daarmee ineens een klap groter. Je ziet dat niet alleen in de windberekeningen, maar ook in de verwachte temperaturen. Gemiddeld mogen dan nog steeds licht beneden normale temperaturen uit de bus komen, het deel van de pluim met warme oplossingen is ineens wel een stuk beter gevuld. Datzelfde geldt voor het deel van de windpluim dat met windrichtingen tussen zuid en oost op de proppen komt.
Een toenemende onzekerheid zien dus in de berekeningen voor deze week. Daarbij wordt een minder wisselvallig weerbeeld berekend, maar blijft het nog steeds niet droog. Mochten enkele pulsen met warmte deze week tot Nederland doordringen, dan bestaat de kans natuurlijk dat het aan de oostflank van de lagedruk ten westen en noorden van Nederland ook één tot enkele keren tot regen- en onweersbuien komt.
Week 4: van maandag 21 tot en met zondag 27 augustus
- Hogedruk komt dichterbij
- Een noordwestenwind
- Relatief koel, maar steeds vaker droog
Het zwaartepunt van de lagedruk lijkt naar Scandinavië op te schuiven. Een hogedrukgebied wordt in het zeegebied van IJsland naar de Britse eilanden ingetekend. Komt die ontwikkeling er echt, dan draait de wind bij ons naar het noordwesten. Het zou nog steeds relatief koel blijven, met vooral in het noordoosten en oosten eerst ook nog een paar buien. Voor het westen en zuiden ziet het er in dit geval al beter uit. Terwijl de bandbreedte in de verwachting weer wat kleiner wordt, blijven de temperaturen (licht) onder normaal berekend worden. De wisselvalligheid zou nog een fractie verder kunnen afnemen.
Week 5 en 6: van 28 augustus tot en met 10 september
- Hogedrukgebied in de buurt
- Wellicht droog en veel zon
- Mogelijk mooi nazomerweer
Het hogedrukgebied lijkt op zijn plaats te blijven of langzaam nog iets verder naar het oosten op te schuiven. De neerslagkaarten die erbij horen, zien er voor onze omgeving voor het eerst in langere tijd ook weer relatief droog uit. Komt deze ontwikkeling uit, dan komt de zon erdoor, wordt het droog en zouden we aan een periode met nazomerweer kunnen denken. Het is allemaal natuurlijk nog ver weg en het kan ook nog honderd keer veranderen, maar het betekent wel dat we voor de komende tijd toch niet helemaal hoeven te wanhopen.
Samenvattend:
Al met al zien met name de eerste twee weken van de lange termijnverachting van deze week er uitermate wisselvallig en ook koel uit. Met flink wat regen en nauwelijks droge dagen, geregeld een stevige wind en relatief weinig zonneschijn.
Vanaf de tweede helft van augustus mogen we weer hopen. Eerst op een paar uitbraken van warmte vanuit het zuiden van Europa, daarna op een stabilisatie van het weer doordat zich mogelijk een hogedrukgebied in net Noordzeegebied nestelt. We gaan het meemaken.