Auckland staat blank, noodweer houdt aan
La Niña houdt weer eens huis aan de andere kant van de wereld. Een bijna eindeloze trein van onweersbuien en stortregen heeft de Nieuw-Zeelandse stad Auckland compleet onder water gezet. Het einde is nog lang niet in zicht.Voor het weekend werd al de noodtoestand uitgeroepen, en die geldt op dit moment nog steeds. De brandweer is al duizenden keren gebeld met verzoeken om hulp en op veel plaatsen zijn wegen onbegaanbaar door het water. In tal van straten waden bewoners door een meter hoge waterstroom. De internationale luchthaven ten zuiden van de stad staat blank, en is gesloten. Enkele ziekenhuizen hebben de deuren moeten sluiten. Ongeveer een derde van de totale bevolking van Nieuw-Zeeland woont in dit gebied, ruim 1,6 miljoen mensen.
Inclusief natste dag ooit
Intussen heeft het National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA) bekendgemaakt dat Auckland al meer dan acht keer de gemiddelde regenval in januari en 40 procent van de jaarlijkse gemiddelde regenval heeft verwerkt. Ook zat in de reeks kletsnatte dagen de natste dag ooit gemeten in Auckland. Vrijdag viel maar liefst 249 mm binnen 24 uur. Het noodweer heeft al het leven gekost aan vier mensen. Ze kwamen om bij plotselinge overstromingen en aardverschuivingen.
De aanjager van de hevige buien is La Niña; een koude golfstroom die juist warmer zeewater de kant van Australië en Nieuw Zeeland opstuurt. Het zeewater is hier al tijden een stuk warmer dan normaal. Hoe warmer het water, hoe sterker de voedingsbodem voor zware buien. Daarnaast speelt ook hier de opwarming boven water een rol. In dit soort extreme scenario’s kan de atmosfeer nu eenmaal veel meer vocht bevatten.
Eerder zorgde La Niña al voor grote problemen in Australië. Afgelopen november was het al flink raak, en een paar weken geleden waren er grote overstromingen in het oosten van Australië. Nu is dus Nieuw-Zeeland flink aan de beurt.
Regen voor een heel jaar
La Nina loopt weliswaar op haar eind, maar de laatste stuiptrekkingen zijn er niet minder verwoestend om. Noem dat maar een stuiptrekking: in de afgelopen tijd kreeg de regio Auckland al zo’n 700 millimeter regen te verstouwen. Vandaag komt daar nog minstens 100 mm bij. Dan heb je al zo’n beetje de hoeveelheid die in Nederland in een heel jaar valt. De komende dagen valt er nog veel meer.
Weeralarm op weeralarm
Meteoroloog Angus Hines van de Nieuw-Zeelandse weerdienst heeft ruim een halve uitzending nodig om alle weeralarmen toe te lichten. In verschillende gebieden geldt code rood. Op de natste plekken gaat alleen al vandaag 100 tot 200 mm regen vallen. Dit is op plekken waar het of al helemaal blank staat, of de grond zo verzadigd is dat de regen nergens naartoe kan en dus meteen weer overstromingen veroorzaakt. Het is een bergachtig gebied, en dan kan het helemaal snel gaan.
Handige burgemeester
Inmiddels ligt de plaatselijke overheid ook flink onder vuur. Er wordt al jaren geroepen dat de infrastructuur flink verbeterd moet worden, omdat dit soort omstandigheden met het veranderende klimaat veel vaker te verwachten zullen zijn. De burgemeester van Auckland maakte de situatie er bovendien niet bepaald beter op. Hij stuurde balend een berichtje naar zijn tennismaatjes, dat hij moest afzeggen omdat hij door de overstromingen met de 'drongos' (vrij vertaald: 'schreeuwlelijken'; een drongo is een zangvogel) van de media moest dealen.
Meer stortregens op komst
Na de bakken met regen die vandaag neerkletteren, lijkt het woensdag eventjes iets rustiger. In dit geval betekent dat vooral dat het slechts af en toe regent, en iets minder intensief. Voor donderdag staan er weer nieuwe plensregens op het programma, en nóg een intens regengebied staat komend weekend voor de deur. Tussendoor is het hoogstens ‘droger’. De regio heeft dus nog behoorlijk wat te verwerken de komende tijd. Pas na het weekend lijkt er wat steekhoudender verlichting te komen.
En deze mensen zijn er ook altijd:
Bronnen: ANP, MetService, NZnews