Foto gemaakt door Gerrit Draaisma - Groningen - Daar waar het invullen van de details voor de weerverwachting de komende dagen lastig is, lijkt één ding wel duidelijk: een beginnende droogte wordt gesmoord.
Foto gemaakt door Gerrit DraaismaGroningenDaar waar het invullen van de details voor de weerverwachting de komende dagen lastig is, lijkt één ding wel duidelijk: een beginnende droogte wordt gesmoord.
Nu

Beginnende droogte lijkt in de kiem te worden gesmoord

Daar waar het invullen van de details voor de weerverwachting de komende dagen behoorlijk lastig is, lijkt één ding wel duidelijk: het wordt behoorlijk nat.

Vooral het midden en zuiden van het land kunnen de komende een tot anderhalve week behoorlijk wat neerslag tegemoetzien. Volgens de hoofdberekening van het Europese rekenmodel lopen de hoeveelheden er tot tussen 50 en 75 millimeter op. Voor het noorden zijn de verwachtingen met 40 tot 25 millimeter iets gematigder. Het Amerikaanse model heeft een uniformere spreiding. Het komt de komende twee weken met landelijk tussen 75 en 100 millimeter. Als die verwachting uitkomt, zouden we de gebruikelijke maarthoeveelheid aan regen al meer dan binnen hebben.

Heel anders

Al met al ziet er heel anders uit dan om dezelfde tijd vorig jaar. Toen werd het weer in maart door hogedrukgebieden gedomineerd, viel er vrijwel geen regen en kwam de zon er bijna iedere dag volop door. Ook waren de temperaturen vaak hoog voor de tijd het jaar. Het lentegevoel ontstond dan een ook stuk eerder dan dat het dit jaar.

De maartmaand is vrij koud gestart en de lopende gemiddelde temperatuur ligt nu ongeveer een graad beneden normaal. Ook een belangrijk deel van deze week verloopt vrij koud. Pas rond het weekend en in de eerste dagen van de nieuwe week komt wellicht een golf met zachte lucht onze kant op. Ook die heeft waarschijnlijk nog niet de echte doorbraak van de lente bij zich. Later volgende week wordt het opnieuw kouder.

Dubbele SSW

We hebben te kampen met de naweeën van de dubbele SSW boven het noordpoolgebied. Nadat de temperatuur van de stratosfeer er tot twee keer toe flink steeg en de poolwervel volledig aan banden werd gelegd, is een flinke hoeveelheid koude lucht van de pool weggestroomd. Een deel van die koude lucht, die in de afgelopen winter steeds ver bij Nederland vandaan was, ligt nu een stuk dichterbij en bereikt onze omgeving ook af en toe. Ook volgen de lagedrukgebieden, die zich vaak in het overgangsgebied tussen de kou in het noorden en de zachtere lucht in het zuiden ophouden, nu een zuidelijkere koers dan in de voorgaande maanden. Soms schieten ze onder Nederland door, een andere moment trekken ze pal over en weer later trekken ze ten noorden van ons land langs. Omdat ze steeds dichtbij zijn, kunnen neerslaggebieden onze omgeving behoorlijk makkelijk bereiken.

Vanavond regent het vanuit het noordwesten in een groot deel van het land, morgen ligt die neerslag boven het zuiden en lijkt daar een tijdje te blijven slepen. In intensieve stukken kan de regen dan in sneeuw overgaan en kan het hier en daar wit worden, zoals tijdens sneeuwbuien vanochtend in het noordoosten overigens ook al gebeurde.

Nieuwe neerslaggebieden

Woensdag en donderdag komen er twee andere neerslaggebieden achteraan, als volgende lagedrukgebieden ten zuiden van Nederland langs trekken. De grootste kans op sneeuw is er dan in België en in het zuiden van Nederland. Het zuidoosten van Brabant en Limburg zijn dan de plaatsen waar zich tijdelijk een sneeuwdek zou kunnen opbouwen. Verder naar het noorden valt minder neerslag en dan vooral in de vorm van winterse buien.

Ook vrijdag, zaterdag en zondag passeren storingen. Eerst een eerste golf met zachte lucht aan zet, zaterdag in de loop van de dag weer gevolgd door koudere. Zondag, maandag en dinsdag volgt een nieuwe golf met zachte lucht, waarna het vanaf halverwege volgende week opnieuw kouder lijkt te worden. Al die tijd passeren storingen en lopen de neerslaghoeveelheden verder op. Het zou een natte start van de lente betekenen.

Ook lange termijn wisselvallig

Ook op de wat langere termijn, zo zagen we afgelopen vrijdag bij de bespreking van de nieuwste verwachting voor de komend 6 weken, lijkt het wisselvallige weer niet zomaar voorbij. Zoals al gezegd is dat een heel ander beeld dan vorig jaar, maar voor de natuur niet per se slecht nieuws. Het begon hier en daar al weer droog te worden. Die beginnende droogte lijkt door alle neerslag vooralsnog in de kiem te worden gesmoord.

Reinout van den BornChef Redactie