Californië opnieuw geteisterd door extreme regenval en storm
Extreme regenval teisterde gisteren opnieuw grote delen van de Amerikaanse staat Californië. Voor meer dan 80 procent van het grondgebied en 30 miljoen mensen waren waarschuwingen van kracht. Duizenden van hen werden geëvacueerd of kregen de waarschuwing dat ze in een later stadium hun huizen moesten verlaten. Het waaide zo hard dat in San Francisco glas van wolkenkrabbers naar beneden kwam. Het openbaar vervoer systeem in de stad werd door de zware storm en regenval volledig ontregeld.Na een jarenlange droogte in Californië zijn regen, wind en sneeuw sinds de winter helemaal terug. Het gebied wordt al maandenlang geteisterd door langgerekte fronten, afkomstig van de Grote Oceaan, die al slepend langzaam van noord naar zuid over Californië bewegen. De Amerikaanse weerdienst noemt ze ‘atmosferische rivieren’. Het zijn langgerekte, smalle zones waarin in hoog tempo enorme hoeveelheden vocht, afkomstig van de Grote Oceaan, via de lucht het land opkomen. Daar komt het water in het laagland als regen omlaag en tegen de bergen (de toppen van de Sierra Nevada in Californië reiken tot een hoogte van rum 4000 meter) als sneeuw. Op sommige plaatsen in de bergen is al meer dan 12 meter sneeuw gevallen. De mensen daar weten niet meer waar ze het moeten laten.
Centrale deel
Gisteren was het vooral in het centrale deel van Californië raak. Op sommige plekken was er sinds het weekend rond 300 millimeter regen gevallen op de toch al totaal verzadigde bodem. Het was dan ook geen wonder dat meerdere rivieren er buiten hun oevers traden. Er brak ook een dijk door waardoor een hele plaats (Pajaro) onder water kwam te staan. Veel mensen moesten er hun huizen verlaten, soms zelfs dagenlang. Op andere plaatsen waren er aardverschuivingen, vooral op plekken waar de natuurbranden van de afgelopen jaren op de beboste berghellingen grote littekens hadden achtergelaten. In de bergen viel zoveel sneeuw dat de daken van sommige huizen onder de sneeuwlast bezweken.
Ook de wind sloeg hard toe. Op de wildste plekken werden windvlagen met snelheden boven 150 kilometer per uur gemeten. De wind richtte plaatselijk grote schade aan. In San Francisco kwam van sommige wolkenkrabbers glas omlaag. Het openbaar systeem in het gebied rond de baai van San Francisco raakte ontregeld, door omgewaaide bomen en afgebroken takken op de weg en het spoor. Ook het verkeer ondervond veel hinder van de wind.
Nu even wat rustiger
Inmiddels trekt het slechte weer weg en lijkt het grootste deel van Californië een aantal wat rustigere dagen tegemoet te kunnen zien. Zo’n beetje tot en met het weekend staan geen nieuwe fronten op het programma. De zon komt erdoor en de allerergst getroffen gebieden krijgen de gelegenheid om even bij te komen.
Lang duurt de pauze echter niet, want tussen 21 en 23 maart lijkt een volgende atmosferische rivier de staat aan te doen. Dat zou dan de twaalfde zijn sinds de zomer voorbij is en de regens zijn teruggekomen. En in de periode daarna lijken ook nummer 13 en nummer 14 hun opwachting te maken. ‘We zijn er dus nog niet’, houden de autoriteiten de inwoners van Californië dan ook voor. Er komt nog meer regen, het zal vaker hard waaien en in de bergen sneeuwt het door. In een latere fase moet de sneeuw in de bergen ook nog smelten. De overlast kan dan ook nog wel maanden aanhouden.
Drinkwater
Op zich is alle neerslag voor het de laatste jaren zo door droogte geteisterde Californië goed nieuws, al komt er nu wel heel veel in één keer. Jammer is ook dat de Sierra Nevada de neerslag tegenhoudt en niet verder het binnenland in laat gaan. Daar liggen de grote stuwmeren die de bevolking van drinkwater voorzien. En die staan nog steeds erg laag, lager dan vorig jaar om deze tijd. Het waterniveau in Lake Powell daalt daarbij nog steeds, in Lake Mead is een stijging te zien, maar het gaat hierbij slechts om een lichte stijging.