Foto gemaakt door Karin Klein  - Winterswijk
Foto gemaakt door Karin Klein Winterswijk
Nu

Dauwtrappers opgelet: Hemelvaartsdag start met nachtvorst!

Wie donderdag van plan is om vroeg uit de veren te gaan om bij zonsopkomst te wandelen of te fietsen, kan zich maar beter warm aankleden. De temperatuur daalt op veel plaatsen tot dicht bij het vriespunt en aan de grond vriest het op grote schaal. Overdag wordt het bij flink wat zon en weinig wind 13 tot 17 graden. Daarna gaat het kwik snel omhoog en het Hemelvaartsweekend verloopt (zomers) warm.

Een hogedrukgebied gaat deze week ons weer bepalen. Vanaf morgen is de kans op regen klein en zien we de zon vaak. Maar de lucht is eerst nog relatief koud en in de rustige heldere nachten kan het flink afkoelen. Zeker als het hogedrukgebied in de nacht naar donderdag boven ons land komt te liggen en de wind wegvalt.

Nachtvorst

Na een vrij zonnige en frisse woensdag, met temperaturen van een graad of 14, koelt het in de avond en nacht naar donderdag sterkt af. Er trekt vooral over het westen en noorden wat hoge bewolking, maar op veel plekken is het helder. Een hogedrukgebied komt dan boven ons land te liggen en daardoor valt de wind weg. De temperatuur daalt, met uitzondering van een smalle kuststrook en in steden, tot onder de 5 graden. Regionaal wordt het slechts 1 of 2 graden boven nul en lokaal koelt het zelfs af tot het vriespunt. Aan de grond vriest het op grote schaal een paar graden. Omdat de laagste temperaturen iets na zonsopkomst pas worden bereikt – iets voor 6 uur in de ochtend – zullen dauwtrappers zich moeten wapenen tegen de kou. Een warme jas en zelfs sjaal en handschoenen zijn geen overbodige luxe.

Top-10 koudste Hemelvaartsnachten

In 2012 hadden we voor het laatst een ijskoude Hemelvaartsnacht. In De Bilt koelde het af tot 1,6 graden, daarmee was het de op 6 na koudste sinds 1901. Op weerstation Twenthe daalde de temperatuur tot -0,6 graden en aan de grond vroor het 7 graden! Het zou zomaar kunnen dat ook 2023 in de top-10 koudste Hemelvaartsnachten komt.

In De Bilt heeft het 2 keer op normale waarneemhoogte gevroren op Hemelvaartsdag. In 1904 werd het -1,1 graden en in 1944 -0,2 graden. In 1996 was het regionaal nog iets kouder, in Soesterberg en Heino vroor het 1,8 graden. Aan de grond werd het in Gilze-Rijen -6,5 graden.

Soms ook al volop zomer

Het kan ook al behoorlijk warm zijn in deze tijd van het jaar. Sinds 1901 werd het in 6 jaren zomers warm met tenminste 25 graden: 1922, 1924, 1954, 1992, 2003 en 2020. Op 27 mei 1954 werd in De Bilt de hoogste temperatuur van 29,2 graden gemeten. In Eindhoven werd het toen bijna tropisch met 29,7 graden. Op 25 mei 1922 was het met 27,8 graden in De Bilt iets minder warm, maar in het oosten en zuiden was het ruim 30 graden. Zo werd het in Maastricht 30,4 en in Winterswijk 30,8 graden! Dit was landelijk de enige tropische Hemelvaartsdag.

Laagjesweer

Dit jaar geen zomerwarmte, maar zoals vaak tijdens heldere voorjaarsdagen is het verschil tussen dag en nacht groot. Met flink wat ruimte voor de zon en een hooguit zwakke tot matige noordoostenwind, wordt het donderdagmiddag 13 graden op de Waddeneilanden, 14 graden op de westelijke stranden, 16 graden in Utrecht en plaatselijk 17 graden langs de oostgrens en in Limburg. De winterjas kan dan in de zon worden vervangen door T-shirt. Smeer je wel in, met een zonkracht 6 kan een lichte huid al binnen een half uur verbranden.

Warm hemelvaartsweekend

Met een meer naar oost draaiende wind wordt het vanaf vrijdag steeds warmer. Zo kan het vrijdag in het zuidoosten 20 graden worden en zaterdag halen we op grote schaal 20-22 graden. Zondag komt vanuit Centraal-Europa warmere lucht ons land binnenstromen. In het oosten zou het dan voor het eerst dit jaar zomers warm kunnen worden met 25 of 26 graden. Door wind vanaf het koude water blijft de temperatuur in het noordwestelijk kustgebied flink achter met een graad of 17. Ook op de westelijke stranden kan het in de loop van de middag afkoelen tot onder 20 graden door zeewind. Verder is er in het lange weekend dagelijks een mix van zon en stapelwolken en op een zeer lokale bui na blijft het droog.

Lees hier meer over de mooiste Hemelvaartsdagen ooit

Lees hier meer over de slechtste Hemelvaartsdagen ooit

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator