Gerrit Hiemstra stopt vanavond en krijgt eigen storm
De NOS en het KNMI geven Gerrit Hiemstra, die na een kwart eeuw stopt als weerman voor de NOS, zijn eigen storm cadeau. Gerrit is vanavond na het NOS Achtuurjournaal voor het laatst te zien.Nieuwslezer Rob Trip meldde recent in het NOS Achtuurjournaal dat de NOS en het KNMI Gerrit zullen eren met een eigen storm. "Achter mij staat de man die u het weer gaat brengen", wees Trip naar Hiemstra. "Maar ook de man aan wie wij verteld hebben dat het KNMI bekend gaat maken dat er een storm naar hem vernoemd gaat worden." De namen worden in Europees verband aan stormen toegekend op alfabetische volgorde. "Als de G bij aan de beurt is, dan wordt het storm Gerrit, vanwege het naderende vertrek. Een cadeautje van ons en van het KNMI."
Bezoekers noemden Gerrit
Een woordvoerder van het KNMI bevestigt dat de naam Gerrit op de lijst staat die vrijdag bekendgemaakt wordt. De naam werd veelvuldig gesuggereerd door bezoekers van een open dag die het weerinstituut onlangs hield. "We bepalen de Europese namen samen met de Ierse en de Britse weerdienst", legt de woordvoerder uit. "Het gaat op alfabetische volgorde en in september beginnen we weer bij de A.
De 62-jarige Hiemstra maakte in 1998 zijn debuut bij de NOS. Hij viel eerst in voor onder anderen Erwin Kroll en werd later een vaste kracht. Sindsdien brengt hij gemiddeld twee dagen in de week de weersverwachting op televisie en radio. Na zijn tijd bij de NOS wil Hiemstra met een nieuw bedrijf een concrete bijdrage leveren aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.
Ook Piet Paulusma
Ook weerman Piet Paulusma, die in 2022 overleed, maakt kans om een storm naar zich vernoemd te krijgen dit seizoen. Ook zijn naam staat op de stormnamenlijst.
Stormen waarvoor het KNMI code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, zouden sinds 2019 een naam moeten krijgen. "Met de stormnamen willen we het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten", zegt het KNMI. "Door herkenbaarheid hopen we zo veel mogelijk mensen te bereiken met onze waarschuwing voordat het weer toeslaat." Of Gerrit en Piet daadwerkelijk aan de beurt komen, hangt af van het aantal stormen in het seizoen 2023-2024.
De Nederlandse inbreng voor de internationale lijst is gebaseerd op suggesties van bezoekers van de open dag van het KNMI. Naast Gerrit en Piet hebben nog vijf Nederlandse inzendingen de lijst gehaald: Babet, Elin, Henk, Olga en Walid. De eerste storm van dit seizoen heet Agnes, naar de Ierse astronome Agnes Mary Clerke.
Bron: ANP/Weer.nl