Groot verschil tussen noord en zuid, later nog warmer?
De komende dagen staan in het teken van grote verschillen in de temperatuur én het weerbeeld tussen het noorden en zuiden. Een bijzonder standvastig hogedrukgebied ligt de komende dagen nog altijd boven het Verenigd Koninkrijk. Daarmee blijft de wind uit overwegend noordelijke richtingen komen. In de tweede helft van de week lijkt dat echter te gaan veranderen wanneer het hogedrukgebied de neiging heeft om op te schuiven richting Scandinavië.De eerste dagen van de meteorologische zomer verliepen niet alleen in Noord-Europa koud, ook in het noorden van ons land was het een paar dagen behoorlijk kil. Gisteren was toevallig een dag waarop de verschillen tussen noord en zuid relatief beperkt waren. Aan de Waddenzeekust werd het maximaal 18 graden en in Limburg liep de temperatuur op naar afgerond 24 graden. Weliswaar een verschil van bijna zes graden, maar bij lange na niet zo groot als eerder in de week het geval was. Ook scheen de zon in heel het land uitbundig.
Noord-component
Vandaag komt de wind net een fractie meer uit het noorden dan gisteren het geval was. Daarmee blijft in het noordelijk kustgebied de temperatuur vandaag niet alleen achter met een graad of 15, tevens drijven af en toe wat wolkenvelden vanaf de Noordzee binnen. Langs de westkust steekt vanmiddag ook een zeewind op. Verder landinwaarts is het daarentegen zonnig en warm met een graad of 20 in Groningen, 23 graden in Utrecht en lokaal een zomerse 25 graden in Limburg.
Morgen zijn de verschillen nog wat meer uitgesproken. Vooral 's ochtends kan het in het noorden en noordwesten behoorlijk grijs en kil zijn, terwijl in het midden en zuiden de zon al uitbundig schijnt. In de loop van de middag zou de bewolking steeds verder moeten oplossen, maar op de Wadden wordt het alsnog amper 14 of 15 graden. In Limburg loopt de temperatuur daarentegen op naar een zomerse 25, mogelijk 26 graden.
Bewolking en een bui?
Dinsdag begint mogelijk een wat groter deel van het land met laaghangende bewolking. In het zuiden wordt het al heel snel weer zonnig, in het noorden duurt dat (een stuk) langer. Net als de dagen ervoor wordt het op de Wadden slechts een graad of 15, terwijl het in het zuiden en oosten opnieuw zomers warm kan worden.
Woensdag komt een kleine storing vanuit Duitsland dichterbij. Naast flinke zonnige perioden zijn er daardoor verspreid over het land ook wat stapelwolken aanwezig. Het is niet uitgesloten dat die zeer lokaal kunnen uitgroeien tot een bui, vooral in het (zuid)oosten. Op de meeste plekken wordt het 20 tot 25 graden, met uitzondering van - je raadt het al - het noordelijk kustgebied.
Oostenwind
Vanaf donderdag lijkt het hogedrukgebied zich te verplaatsen richting Scandinavië. De wind komt daarmee meer uit het noordoosten. Door de lange daglengte en een zwakke wind - grotendeels vanaf het Europese continent - kan het dan nog verder opwarmen. Donderdag stijgt de temperatuur op de meeste plekken naar 22 tot 26 graden en op vrijdag waarschijnlijk naar 24 tot 29 graden. In het Waddengebied blijft het ook dan een stuk koeler, maar de 20 graden kan met wat geluk wel worden gehaald.
Niet alleen is het dan behoorlijk warm, ook is het stralend zonnig en blijft het uiteraard overal droog. Datzelfde geldt ook nog voor de zaterdag, wanneer de wind echt naar het oosten lijkt te draaien. Dan zou het in de noordelijke kustgebieden 20 tot 25 graden kunnen worden. In het zuiden neemt de kans op temperaturen rond de tropische grens van 30 graden dan zelfs toe naar zo'n 50%.